Regjeringskrisen i Sverige: Varsler endringer i regjeringen

STOCKHOLM/OSLO (VG): Det blir ikke nyvalg i Sverige. I stedet går tre ministere av. – Jeg kommer ikke til å sette Sverige i en politisk krise, sier statsminister Löfven.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

En IT-skandale i Sverige har ført til at den borgerlige opposisjonen besluttet at de vil stille mistillitsforslag mot tre ministre i Stefan Löfvens regjering, som består av Socialdemokratarna og Milljöpartiet.

Det var usikkert om Löfven ville fortsette uten de tre sentrale ministrene eller gå av.

Löfven har nå bekreftet at det ikke blir nyvalg. I stedet går to av de tre ministerne opposisjonen varslet mistillit mot av. Statsråd Gabriel Wikström i Helse- og sosialdepartementet går også av, men av andre årsaker.

Innenriksminister Anders Yngeman og infrastrukturminister Anna Johansson, som anses å ha et særlig ansvar for skandalen, vil gå av så fort som mulig.

– Jeg kommer ikke til å sette Sverige i en politisk krise, sa Stefan Löfven på pressekonferansen torsdag.

Han understreket på pressekonferansen at han ikke ville ha et politisk kaos, og vil ta ansvar for at landet skal styres.

Har du som statsminister gjort feil? spørres det fra salen.

– Jeg fikk beskjed i januar og siden det har jeg sørget for at det som skulle gjøres har blitt gjort.

Det er ikke lenge siden Sveriges forrige regjeringskrise, der Löfven truet med at regjeringen ville gå av dersom de ikke fikk flertall for sitt budsjett: Dette skjedde i 2014.

Hultqvist blir sittende tross mistillitsforslag

Hulquist fortsetter som forsvarsminister på tross av at Alliansen også har varslet mistillitsforslag mot ham.

– Jeg er glad jeg har statsministerens tillit, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til VG.

Så det var aldri aktuelt at du skulle gå?

– Nei, de som har ansvaret er Næringsdepartementet. Hadde det vært et problem innenfor Forsvarsdepartementet, så hadde det vært vårt ansvar, sier han.

Kristendemokratarnas leder virker fortsatt fullt innstilt på å gå videre med mistillitsforslaget, skriver Aftonbladet.

– Alliansen får vel sende Hultqvist et mistillitsforslag. Det kommer til å lede til et enormt press på Alliansen å la være å gjøre det, sier en kilde til Aftonbladet.

Alliansen diskuterer nå hva de vil gjøre, og vil komme samlet tilbake.

– Nå får opposisjonen ta ansvar og vurdere om forsvarsministeren har gjort så feil at han bør avsettes. Det er deres beslutning. De får ta ansvar for sitt, og det må de gjøre i en situasjon med et mistillitsforslag, sa Löfven på torsdagens pressekonferanse.

Annika Strandhäll, som tar over for Wikström på helsefeltet, er klar på at forsvarsministeren ikke har noe ansvar for skandalen.

– Mistillitsforslaget de vurderer å stille mot Hultvtedt er dypt useriøst. Det er trist at man vanner ut det konstitusjonelle verktøyet som et mistillitsforslag faktisk er ved å bruke det som våpen for å kvitte seg med politiske motstandere, sier den nye helseministeren, sier hun til VG.

På spørsmål om hva Hultqvist tenker om at Alliansen fortsatt vurderer mistillitsforslag, sier forsvarsministeren til VG at han vil fortsette i sitt arbeid som forsvarsminister og komme tilbake til det spørsmålet når det blir klart hvordan situasjonen utvikler seg.

ALT HVILER PÅ HAM: Forsvarsminister Hultqvist går ikke av, selv om opposisjonen vurderer mistillitsforslag. Dersom opposisjonen går videre med mistillitsforslaget, kan de risikere å bli holdt ansvarlige for en regjeringskrise Foto: Erik Simander AFP

Kaster ballen tilbake til de borgerlige

– Det Löfven gjør er at han bygger om regjeringen, men lar Hulquist, som nok er hans sterkeste kort, bli sittende. Dermed kaster han ballen tilbake til de borgerlige partiene, Ulf Bjered, professor i statsvitenskap ved Gøteborgs Universitet.

Nå har opposisjonen valget mellom å si seg fornøyd med å få kastet to av tre ministere de stilte mistillitsforslag mot eller å også gå etter Hultqvist.

– Det spørs om de borgerlige partiene ser på dette som en seier, eller om de kommer til å gjøre nye framstøt. Der har de en vanskelig strategisk nøtt å knekke, sier han.

Om Alliansen går videre med mistillitsforslaget ligger fortsatt alle mulige utfall av regjeringskrisen på bordet. Det er kun Moderaterna som har sagt seg villige til å styre med støtte fra Sverigedemokraterna.

– Jeg tror at alliansepartiene er uenige om hva det beste utfallet er, sier Bjersed.

Statsviter Marja Lemne ved Södertörns Högskola mener det var klokt av statsministeren å handle slik han har gjort. Hun mener han kommer styrket ut av regjeringskrisen.

– Han viser at han kan agere, samtidig sender han ballen til Alliansen. Jeg er positivt overrasket. Nå får Alliansen og Jimmie Åkesson (leder i Sverigedemokratarna, journ.anm.) ta stilling til om de vil fremme et misstillitsforslag også mot Peter Hultqvist, sier hun.

Slik blir omrokeringen

Disse går av: Innenriksminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson og statsråd Gabriel Wikström i helse- og sosialdepartementet forlater regeringen.

Peter Hultqvist fortsetter som som försvarsminister.

Disse erstatter de avgåtte ministrene:

Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister

Annika Strandhäll får ett større ansvar på helsefeltet.

Heléne Fritzon blir innvandringsminister og migrasjionsminister og visejustisminister

Morgan Johansson blir justtis- og innenriksminister

Anders Ygeman foreslås som gruppeleder for Socialdemokraterna.

Liberalerna og Centerpartiet vil ikke ha noen regjeringskrise

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder