GIFTDRAP: En drektig elefant er funnet drept nær en landsby i Aceh-provinsen på Sumatra i Indonesia. Myndighetene mener den er blitt forgiftet. Foto: AFP

Drektig, utrydningstruet elefant funnet forgiftet i palmeolje-plantasje

En drektig elefant er funnet død i en palmeolje-plantasje på den indonesiske øya Sumatra. Myndighetene mener den er forgiftet med overlegg.

Den døde kroppen til det utrydningstruede dyret ble funnet ved den avsidesliggende landsbyen Seuneubok Bayu i Aceh-provinsen på øya Sumatra i Indonesia den 22. desember, melder nyhetsbyrået AFP.

Myndighetene ble varslet av lokale innbyggere, opplyser lederen for konserveringssenteret i Aceh, Sapto Aji Prabowo.

– Den 25 år gamle elefanten hadde vært død i rundt ti dager da vi kom dit, sier han til AFP.

Forgiftning

– Under obduksjonen kunne vi se at fordøyelsesorganene hadde blitt svarte, noe legen sier er en generell indikasjon på forgiftning, forteller Prabowo til nyhetsbyrået.

Den døde elefanten var drektig og bar på et 13 måneder gammelt foster, og skulle ha født om seks måneder.

Lokale innbyggere skal ha fortalt myndighetene at noen dager før den døde dyrekroppen ble funnet, hadde bønder klaget over en elefant som spiste gjødselen deres.

Fikk du med deg? Elefanten Mosha (10) tråkket på landmine

Kritisk utrydningstruet

Sumatra-elefanten er en kritisk utrydningstruet og vernet dyreart, men den voldsomme avskogingen som finner sted for å rydde vei for plantasjer har gjort kraftige innhugg i elefantens naturlige habitat og ført til konflikter med mennesker.

Minst elleve ville elefanter har dødd i Aceh i år, de fleste drept av mennesker, ifølge Prabowo. I januar fant myndighetene en død elefant uten støttenner i Aceh, sammen med hennes elleve måneder gamle kalv.

Ifølge World Wildlife Foundation (WWF) ble hele 200 Sumatra-elefanter funnet døde mellom 2012 og 2015, noe som tilsvarer ti prosent av den totale bestanden. Elefantene ble drept ved forgiftning, elektrisk støt eller fanget i feller. I tillegg blir mange elefanter drept av krypskyttere som er ute etter de dyrebare støttennene.

Donald Trump: Vil tillate import av elefant-trofeer

Flere utrydningstruede arter

I dag finnes det kun mellom 2400 og 2800 Sumatra-elefanter som lever vilt i naturen, og miljøvernere advarer om at arten kan være utryddet i løpet av ti år hvis nedslaktingen fortsetter i samme tempo.

Sumatra-elefanten er ikke den eneste arten på den indonesiske øya som er utrydningstruet, ifølge International Union for Conservation of Nature. Det finnes mindre enn 300 individer igjen av det kritisk utrydningstruede Sumatra-neshornet, og 400–500 igjen av Sumatra-tigeren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder