FORBEREDELSENE: Her heises instrumentet ASIM, som er laget i Bergen, opp i en rakett som skal skytes ut i verdensrommet på mandag. Foto: Universitet i Bergen

Skyter opp norsk teknologi i verdensrommet med SpaceX-rakett: – En milepæl

Her lastes norsk teknologi om bord i Elon Musks nye SpaceX-rakett, som skytes opp i verdensrommet mandag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Elon Musk og selskapet SpaceX fikk mye oppmerksomhet i februar, da de skjøt en Tesla Roadster ut i verdensrommet på den gigantiske Falcon Heavy-rakett.

2. april skytes en ny SpaceX-rakett opp, denne gangen en Falcon 9, lastet med noe ganske annet.

– Vi har jobbet med dette instrumentet i 14 år, sier leder for SFF-senteret, Birkelandssenteret for romforskning (BCSS) ved Universitetet i Bergen, Nikolai Østgaard til VG.

Instrumentet han snakker om heter ASIM ((Atmosphere Space Interaction Monitor), og er bygd ved Birkelandssenteret i Bergen. Instrumentet måler røntgen og gammastråler fra tordensystemer. Nå skal ASIM monteres på den internasjonale romstasjonen (ISS).

Instrumentet skal fraktes til ISS av et Dragon-romfartøy, eid av Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk.

– Dette er stort for Norge, stort for Bergen og får hele det internasjonale romfartsmiljøet, sier Østegaard.

Les også: Her svever Teslaen i verdensrommet

Skal måle lynet

– Stråling oppstår i forbindelse med lyn. Før dette var det ingen som visste at lyn lagde gammastråler, noe som kom som en stor overraskelse på oss alle, sier Østegaard.

Raketten skytes opp klokken halv elleve norsk tid mandag. Bergenserne har jobbet med dette i mange år.

STOLT: Nikolai Østgaard har ledet Birkelandssenteret i Bergen gjennom byggingen av ASIM-instrumentet. Foto: Christer van der Meeren

– Ingen har tidligere hatt et instrument laget spesielt for dette. Vårt er det første instrumentet i verden.

– Hva er målet med å sende dette opp?

– Gamma-stråler som dannes i atmosfæren har mye lettere for å bli ute i atmosfæren enn å komme ned på bakken. Vi kan måle strålene fra bakken, men det er mye enklere fra verdensrommet. Det er fire millioner lyn per dag i Norge, noe som understreker viktigheten av å forstå disse mekanismene.

PÅ PLASS: Nede i Dragon-raketten står instrumentet som er bygget i Norge – klarert for en tur i rommet. Foto: Universitet i Bergen

– En milepæl

Denne type gammaglimt ble ikke oppdaget før i 1994, og det er fremdeles mye forskerne ikke vet om fenomenet. Det er derfor knyttet stor spenning til resultatene fra forskningen.

VG snakker med Østgaard mens han sitter på flyplassen i Amsterdam, og venter på neste fly til Florida – der oppskytingen skal finne sted.

– Dette er veldig morsomt. Vi har jobbet med byggingen av instrumentet i syv-åtte år, så dette markerer en milepæl.

GRÜNDER: Elon Musk eier både Tesla og SpaceX. Nå skal norsk teknologi skytes opp i verdensrommet med en av hans raketter. Foto: Jae C. Hong / TT / NTB scanpix

Falcon 9-raketten skytes opp mandag, men Dragon-romfartøyet parkeres på romstasjon først om ti dager – fredag 13. april. Da blir instrumentet flyttet fra raketten og plassert på romstasjonen.

– Først da vil vi se om instrumentet har tålt oppskytningen, og at alt fungere som det skal.

– Det betyr mye at denne forskningen er norsk. Dette er det største prosjektet et universitetsprogram innen romforskning i Norge noen gang har tatt på seg, så det er klart vi er stolte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder