Tenåring slår tilbake mot rasismebeskyldninger

I helgen gikk en video av amerikanske skoleungdommer med Trump-capser og urfolk i Washington D.C. viralt.

 • Jørn E. Kaalstad

Artikkelen er over ett år gammel

I videoen står en skolegutt med «Make America Great Again»-caps, tett opp i ansiktet til en eldre mann som slår på tromme og synger. Gutten stirrer på mannen og smiler, og basert på de første videoene kunne man få inntrykk av at skoleungdommene hånet den rituelle sangen og dansingen.

Dette skapte sterke reaksjoner, og den katolske skolen guttene gikk ut og beklaget guttenes oppførsel.

les også

Topp-demokrater gir Trumps forslag avskjed på grått papir

VG skrev først i tittelen at «USA-ungdom i Trump-caps hånet urfolk», men har endret dette etter at det har kommet nye opplysninger i saken mandag. Nye videoer og uttalelser viser nemlig et mer nyansert bilde.

Flere videoer viser at det var Nathan Phillips fra Omaha-stammen som nærmet seg skoleklassen, og at ungdommene først trakk seg tilbake. Til slutt stoppet han rett foran skoleeleven Nick Sandman, som i en lengre uttalelse forteller om sin versjon av det som skjedde:

ÅRLIG MARSJ: En kvinne taler til en gruppe urfolk ved LIncoln Memorial under den årlige markeringen lørdag. Foto: AFP

– Jeg følte aldri at jeg sperret for demonstranten. Han gjorde ingen forsøk på å gå rundt meg. Det var tydelig for meg at han hadde utpekt meg, uten at jeg vet hvorfor.

– Det var aldri min intensjon å lage grimaser til urinnvåneren. På et tidspunkt smilte jeg fordi jeg ville at han skulle vite at jeg ikke kom til å bli sint eller provosert, fortsetter han.

Han forteller at skoleklassen først ble utsatt for hets og kommentarer fra en gruppe som skal ha kalt seg for «Hebraiske israelere», og at de da svarte med å rope skolens heiarop.

les også

Tidligere føderal aktor: – Hva slags forbrytelse prøver Trump å skjule?

Til New York Times har også den eldre mannen fortalt at han gikk mellom for å roe ned det som beskrives som et opphetet stemningen mellom de to gruppene.

Etter at den første videoen gikk viralt i helgen, forteller Sandman at både han og familien har fått en rekke trusler. Han har blant annet blitt kalt rasist, noe han avviser på det sterkeste.

Pocahontas-tweeten

Litt av årsaken for at videoen skapte storm i sosiale medier, er at president Donald Trump kun fem dager tidligere la ut et Twitter-melding hvor han fleipet med en av de viktigste begivenhetene i historien om de amerikanske urfolkene.

les også

Sikkerhetsvaktene rammes av shutdown. Ekspresident Bush serverte dem pizza

I Trumps tvitter-melding, som var ment som et spark til den demokratiske senatoren Elisabeth Warren, kalte han henne nok en gang «Pocahontas», etter at hun forrige måned har publisert en video hvor hun la frem DNA-bevis på at hun har urfolk-gener.

«Dersom Elisabeth Warren, ofte referert til av meg som «Pocahontas», hadde laget denne reklamen i Big Horn eller Wounded Knee istedet for i sitt eget kjøkken, med hennes mann i full indianer-kostyme, ville dette dette ha vært en hit!», skrev Trump i tvitter-meldingen.

NYE ANGREP: President gjentar sin beskrivelse av senator Elisabeth Warren som «Pocahontas» , en referanse til de amerikanske urfolkene som regnes som rasistisk. Foto: TWITTER

Warrens video var det første skrittet mot å bli demokratenes presidentkandidat i 2020. 31. desember sendte hun en e-post til potensielle støttespillere, der hun skriver at hun vil opprette en såkalt «utforskende komité», skriver The New York Times.

Offentlige referanser til de historiske slagstedene Little Big Horn og Wounded Knee oppfattes problematisk og sårende for den amerikanske urbefolkningen.

MINNESTED: I 1890 ved Wounded Knee i Sør-Dakota ble hundrevis av sioux-stammen massakrert. Foto: Thomas Nilsson / VG

Historisk massakre

I 1890 ved Wounded Knee i Pine Ridge-reservatet i den sørøstlige delene av Sør-Dakota southwestern South Dakota skjeddde massakren som Kongressen formelt unnskyldte i 1990.

Avhengig av de historiske kildene, ble mellom 150 og 400 medlemmer av Sioux-stammen - menn, kvinner og barn - slaktet ned av hærens kavalerisoldater, det beryktede 7th Cavalry Regiment.

– Over 300 medlemmer av mitt folk ble massakrert Wounded Knee. Den (Trumps tvitter-melding red.anm.) er ikke morsom. Den er kald, følelsesløs og rett og slett rasistisk, sier Ruth H. Hopkins, en Lakota Sioux-skribent i en tvitter-melding.

HÅNER WARREN: President Trump kaller senator Warren en bedrager. Foto: TWITTER

les også

Mueller bestrider påstander om at Trump ba Cohen lyve

Politikere på begge sider i amerikanske politikk har også forsøkt å få president Trump til å slutte med å kalle Warren «Pocahontas», som regnes som en rasisitisk referanse i USA

Det startet i 2012 da senator Elisabeth Warren drev valgkamp for å bli valgt inn i Senatet. Da nevnte hun at hun hadde aner fra urfolk i USA.

Hånet Warren

– Jeg er stolt av mitt opphav. Dette er mine familiehistorier. Det er hva jeg og brødrene mine ble fortalt av mamma og pappa. Dette er våre liv og jeg er veldig stolt av det, sa hun til National Public Radio.

Siden den gang har Trump en rekke ganger hånet senator Warren og kalt henne «Pocahontas». Han har også sådd tvil om at hun har urfolk-gener og bare prøver å slå politisk mynt på en bakgrunn som ikke eksisterer. Trumps påstander er grundig tilbakevist av fakta-sjekkere.

President Trump er forøvrig ikke nådig når han blir spurt om hva han tror om Elizabeth Warrens vinnersjanser i valget i 2020.

Les også

 1. Brevkrig mellom Trump og Pelosi

  Mens 800.000 statlig ansatte i USA går uten lønn sender to av de som kan løse floken syrlige brev til hverandre.
 2. Buzzfeed: Trump ba Cohen lyve til Kongressen

  En gang var han Donald Trumps personlige advokat, «fikser» og forretningsmannens mest lojale mann.
 3. «Shutdown»: Amerikanske arbeidere ber om penger for å klare seg økonomisk

  Over 800.000 offentlige arbeidere er rammet som følger av den lengste «shutdowen» i USAs historie.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Washington D.C.
 4. Urfolk

Flere artikler

 1. Elizabeth Warren vil bli president

 2. Warren: Trump sitter kanskje i fengsel ved neste valg

 3. Demokratenes debatt: Full krangel om krigen i Irak

 4. Peil forklarer: Kvinnene som vil velte Trump

 5. Klart for avgjørende debatt: Warren er på vei opp

Fra andre aviser

 1. Hun er blitt latterliggjort av Trump for sine urfolk-aner. Nå slår hun kraftig tilbake.

  Aftenposten
 2. Elizabeth Warren vil utfordre Donald Trump i 2020

  Aftenposten
 3. Video av unge Trump-tilhengere som omringer urfolksaktivist vekker sterke reaksjoner i USA

  Aftenposten
 4. Warren: Trump sitter kanskje i fengsel ved neste valg

  Aftenposten
 5. Warren i siget: Konkursprofessoren kaller Trump korrupt og er gamblernes favoritt til å utfordre presidenten

  Aftenposten
 6. Demokratene gjør seg klar til kamp mot Trump

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder