RISIKERER 15 ÅRS FENGSEL: I alt elleve menneskerettighetsarbeidere i Tyrkia (bildet viser ikke Taner Kilic) er siktet for terrorvirksomhet. Foto: Skjermdump: Amnesty International

Tyrkia: Jobber for menneskerettigheter, siktet for terror

ISTANBUL (VG) Tyrkias Amnesty-sjef har sittet fengslet i snart et halvt år. På utsiden venter kollegene utålmodig.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Onsdag var det andre høring i rettssaken mot elleve menneskerettighetsaktivister i Tyrkia i Çağlayan rettshus i Istanbul.

De ble arrestert på en øy utenfor Istanbul i sommer, da de hadde et seminar om datasikkerhet og stressmestring.

I forrige måned ble alle løslatt fra fengsel, bortsett fra Tamer Kilic, Tyrkias Amnesty-sjef. Se den rørende gjenforeningen med venner og familie:

60.000 fengslet i Tyrkia

Aktivistene jobber for fire ulike menneskerettighetsorganisasjoner. Nå er de anklaget for å være tilknyttet terrorgrupper, i likhet med svært mange andre i Tyrkia.

I kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket 15. juli 2016 har president Erdogan og hans regjering satt i gang en omfattende utrensking:

Ingeborg Huse Amundsen Følg meg, og kontakt meg på: ingeborg@vg.no Twitter: @iHuse www.facebook.com/ingeborg.h.amundsen

• Nesten 150.000 mennesker blitt sparket fra jobbene sine, 130.000 er blitt arrestert og over 60.000 sitter fengslet.

• Blant dem har cirka 8700 akademikere mistet jobben, 4500 dommere og aktorerer er blitt sagt opp, og 3000 skoler og universiteter er blitt stengt.

• 187 mediehus er blitt stengt og over 300 journalister er arrestert. Det gjør Tyrkia til verdens største fengsel for journalister.

De mistet jobben: Møt Tyrkias utrenskede (VG+)

Risikerer fortsatt 15 års fengselsstraff

Onsdagens høring resulterte i fortsatt fengsling av Amnesty-sjef Kilic.

Idil Eser, landdirektør i Amnesty Tyrkia, hadde møtt opp for å vise solidaritet med kollegaen. Selv sier hun til VG at det var en stor lettelse å slippe ut av fengsel.

Her er hennes oppfordring til tyrkiske myndigheter:

Selv om aktivistene har vært frie den siste måneden, er samtlige fortsatt under siktelse.

Menneskerettighetsforkjemperne risikerer 15 års fengsel. De nekter straffskyld, og kaller påstandene grunnløse og absurde.

Blant de elleve aktivistene er to utlendinger, svenske Ali Gharavi og tyske Peter Steudtner. De er begge tilbake i sine hjemland.

Ble overrasket av politiet

Utenfor retten onsdag møter VG også den tyrkiske menneskerettighetsaktivisten Nejat Taştan og Feray Salman.

Salman er koordinator for menneskerettighetsplattformen IHOP, og organiserte det skjebnesvangre seminaret på øya – men ble selv forhindret i å komme.

Taştan endte i fengsel.

Han forteller om hvordan det var da politiet plutselig dukket opp under datasikkerhetskurset:

VG har tidligere møtt jusprofessoren İştar Gözaydın (58), som i år ble tildelt Universitetet i Oslos menneskerettighetspris. Også hun er anklaget for terrorisme, og har sonet i 104 dager.

I Ankara har barneskolelæreren Semih Özakça (28) valgt en radikal måte for å protestere mot terrorsiktelsen mot ham: Han sultestreiker. Da VG møtte ham, hadde han ikke spist på 230 dager:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder