Frankrike: Advarte Russland – som advarte Syria

Frankrikes forsvarsminister sier ifølge nyhetsbyrået AP at Russland ble advart før angrepet. Russland skal deretter ha advart den syriske regjeringen. Frankrike vil gjenoppta den politiske prosessen om Syria med en gang.

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Syria angrepet i natt av USA, Frankrike og Storbritannia

USA, Storbritannia og Frankrike gjennomførte i natt norsk tid et koordinert angrep mot tre kjemiske anlegg i Syria.

– Vi fikk en tidlig advarsel om angrepet fra russerne. Alle militærbaser ble evakuert for noen dager siden, sier et medlem av den syriske regjeringen til Reuters.

Rundt 100 missiler skal ha blitt avfyrt, og en tredjedel av dem skal ha blitt skutt ned av landets rakettforsvar, melder Russland.

les også

Russland: Har bevis for at Storbritannia deltok i iscenesatt kjemisk angrep i Syria

Frankrikes forsvarsminister Florence Parly bekreftet på en pressekonferanse i dag tidlig at russerne fikk en advarsel om at angrep ville komme.

Frankrike skal ha avfyrt kryssermissiler fra krigsskip i Middelhavet mot mål i Syria. Også franske jagerfly skal ha blitt brukt i angrepet, ifølge forsvarsministeren melder AFP.

les også

Disse støtter Syria-angrepet

Utenriksminister Jean-Yves Le Drian sa at angrepet er legitimt, begrenset og forholdsmessig, melder France24.

– Angrepet var ikke bare en tydelig melding til regimet om at deres handlinger er uakseptable. De førte også til maksimal ødeleggelse samtidig som risikoen for sivile var lite, sa den amerikanske generalen Joe Dunford.

Den franske presidenten Emmanuel Macron uttalte at de ikke kan tolerere bruken av kjemiske våpen, som landene heder at den syriske Assad-regjeringen står bak.

Frankrike ønsker en umiddelbar gjenopptakelse av en politisk prosess som skal få slutt på krigen i Syria.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

– Det må utarbeides en plan for å få slutt på konflikten med en politisk løsning, sa utenriksministeren Jean-Yves Le Drian på en pressekonferanse lørdag morgen.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg sier i en uttalelse at han støtter angrepet utført at de tre NATO-landene.

– NATO har konsekvent fordømt Syrias gjentatte bruk av kjemiske våpen som et klart brudd på internasjonale avtaler og normer. Bruken av kjemiske våpen er uakseptabelt, og de som står bak må stilles til ansvar, sier han i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder