FENGSLET: Frode Berg har sittet fengslet i Moskva siden 5. desember i fjor, mistenkt for spionasje Foto: Harald Henden/VG

Forsvarer: Frode Berg følte seg presset til å delta i etterretningsoperasjon

Spionsiktede Frode Berg (62) har innrømmet at han har vært i Russland flere ganger på oppdrag for den norske etterretningstjenesten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det bekrefter nordmannens advokat Brynjulf Risnes overfor VG.

Det var Dagbladet som først omtalte den dramatiske vendingen i spionsaken søndag kveld.

Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, har tidligere antydet at den tidligere grenseinspektøren kan ha blitt lurt av norsk etterretningstjeneste. Nå bekrefter Risnes overfor VG at Berg skal ha kjent til at han påtok seg oppdraget på vegne av E-tjenesten.

– Han forsto at han handlet på vegne av etterretningstjenesten, men skjønte nok ikke rekkevidden av oppdraget. Han hadde aldri sett for seg at han skulle ende opp i et russisk fengsel, sier Risnes.

Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet i Moskva i begynnelsen av desember i fjor. Da hadde han 3000 euro i kontanter på seg. Pengene skal ifølge russiske myndigheter ha vært betaling for opplysninger om den russiske nordflåten.

Risnes sier nå at Berg også hadde med seg konvolutter med instruksjoner til en russisk kontakt.

les også

Frode Berg-saken: Nye opplysninger om mystiske penge-menn

Kontaktet av bekjent

Ifølge advokaten ble Berg allerede for flere år siden kontaktet av en bekjent som introduserte ham for en person som han ønsket at Berg skulle gjøre en tjeneste for. Deretter ble det arrangert et møte i Oslo. Mannen skal i møtet ha forklart at oppdraget kun gikk ut på å ta med noen konvolutter til Russland.

– Berg forsto at han mannen var tilknyttet etterretningstjenesten, men var veldig i tvil om at han skulle stille opp. Han ombestemte seg flere ganger, sier Risnes til VG.

Det er uklart hvor mange ganger Berg skal ha vært i Russland på slike oppdrag, men Risnes bekrefter at det skal dreie seg om mer enn én gang, og at den topphemmelige operasjonen skal ha pågått over flere år.

– Det var samme modus hver gang. Han fikk med seg penger og instruksjoner som han la i en postkasse. Den siste gangen rakk han ikke å postlegge konvoluttene før han ble pågrepet, sier Risnes.

Etter det VG forstår valgte Berg umiddelbart å legge kortene på bordet overfor de russiske avhørerne.

– Omstendighetene rundt pågripelsen gjorde det tydelig for han at det ikke var noen annen mulighet, sier Risnes.

Advokaten sier Berg følte seg presset av etterretningstjenesten til å utføre det spesielle, og potensielt svært farlige, oppdraget.

les også

Russisk kommisjonsmedlem: Slik er soningsforholdene til Frode Berg

– Han hadde store kvaler, men da han signaliserte at han ønsket å trekke seg, følte han seg utsatt for sterkt press, sier Risnes.

– Frode Berg har tvilt lenge på hvordan han skulle håndtere situasjonen, blant annet fordi han har følt lojalitet til norske myndigheter, og håpet at de ville stille opp for ham. Han føler seg nå sviktet, sier Risnes.

Ordfører Rune Rafaelsen i Bergs hjemkommune Sør-Varanger, bekrefter overfor VG at det var han som før jul i fjor viderebrakte opplysningene om mannens påståtte tilknytning til etterretningstjenesten til Bergs forsvarere.

– Jeg ble kontaktet av Risnes med spørsmål om jeg hadde opplysninger om en navngitt person. Da forsto jeg at saken var svært alvorlig for Frode. Inntil da hadde jeg håpet at dette bare var en dumhet fra Frodes side, og at saken snart ville være avklart, sier Rafaelsen.

Ordføreren bekrefter at han kjenner mannen godt, men ønsker ikke å gi ytterligere opplysninger.

Jevnlig til Russland

Det er fortsatt uklart hvorfor etterretningstjenesten skal ha valgt Berg som kurér.

les også

Frode Bergs advokat: Frykter diplomatutvisning får alvorlige konsekvenser for Berg

– Berg reiste jo jevnlig til Russland i andre sammenhenger, og det kan ha blitt oppfattet som et troverdig skalkesjul, men vi kjenner ikke detaljene i dette, sier Risnes.

VG er kjent med at russiske myndigheter mener Berg skal ha formidlet informasjon om hvor opplysningene om russernes hemmelige marineaktivitet i nordområdene skulle sendes. Etter det VG kjenner til, mener etterforskerne at opplysningene er sendt med post fra Moskva til adresser som disponeres av norsk etterretningstjeneste.

les også

Tidligere spionsjef om Berg: Kan ha blitt brukt i norsk operasjon

Berg, som har sittet fengslet i Russland siden begynnelsen av desember i fjor, blir etter planen fremstilt for ny varetektsfengsling i neste uke.

Nordmannens russiske forsvarer, Ilja Novikov, krever nå at norske myndigheter tar ansvar for Bergs situasjon.

– De må nå erkjenne at de har satt Berg i en svært farlig situasjon. Så lenge Berg jobbet for norske myndigheter, er de ansvarlige for han. Det betyr at de nå må gjøre alt de kan for at han enten blir utvekslet eller på annen måte løslatt, sier Novikov til VG.

Advokaten understreker at Berg nekter straffskyld for de alvorlige spionanklagene.

– Berg har ikke forstått de fulle konsekvensene av det han har blitt overtalt til å delta i. Han ville aldri utført en handling der han forsto at det fantes en risiko for 20 års fengsel, sier Novikov til VG.

VG har vært i kontakt med Forsvarsdepartementet, som opplyser at hverken Etterretningstjenesten eller Forsvarsdepartementet vil kommentere saken, og henviser til Utenriksdepartementet.

– Jeg vil ikke spekulere i et enkeltstående medieoppslag. Jeg minner om at det ikke er tatt ut tiltale i saken, han er fortsatt under etterforskning, sier kommunikasjonsjef Frode Andersen i UD.

Han ønsker ikke å kommentere om det pågår samtaler mellom norske og russiske myndigheter med tanke på en avtale om løslatelse av Berg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder