PÅ VALGKAMPMØTE: Donald Trump entrer her scenen på et valgkamprally i Springfield, Missouri fredag kveld. Etter det reiste han rett til Bedminster i New Jersey for å tilbringe helgen på sitt eget golfanlegg. Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Trump spiller like mye som proffene: – Han lever jo livet til en pensjonist

NEW YORK (VG) På 20 måneder som USAs president har Donald Trump omtrent spilt like mye golf som proffene. Golfere rister på hodet – og etikkeksperter sier at Trump-imperiet håver inn.

 • Robert Simsø

Artikkelen er over ett år gammel

Donald Trump tilbrakte forrige helg på sin egen luksusgolfklubb i Bedminister, New Jersey, før han dro til New York for å delta på FNs 73. generalforsamling.

Helgen er aldri den samme hvis Trump ikke får lagt inn noen runder med golf. Derfor var han på banen denne helgen også.

les også

10 amerikanere om Trump: – Han gjør landet vårt til et bedre sted

Pluss content

Utrolig nok har han tilbrakt 25 prosent av sine dager som president på en av sine egne golfanlegg. Det er altså snakk om 157 golfrunder.

– Det er crazy mye golf. Helt vanvittig. Det er omtrent like mye som en proff, som jo ikke gjør noe annet i livet sitt, sier en lattermild Henrik Bjørnstad, den eneste nordmannen som har spilt fast på den amerikanske prestisjetouren PGA.

– Han har brukt 25 prosent av tiden sin på golfbanen. Han lever jo livet til en pensjonist, sier tidligere FBI-agent, TV-ekspert og selv hobbygolfer, Asha Rangappa, til VG.

SPILLER I SKJUL: Trump og hans medarbeidere nekter konsekvent å kommentere om presidenten har spilt golf, selv når han blir sett i caps og golfantrekk som her 1. september. Da dro han til Trump National Golf Club. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Hun ler, hun også. Men hun synes ikke det er like morsomt av at hun selv bare har rukket én runde på golfbanen siden Trump ble president, fordi det har vært så mye å gjøre i den konstante støyen rundt ham.

Ettersom han legger rundene til sine egne, private golfresorter, håver Trump-imperiet inn på presidentens hobby.

Det har vært spekulert i at Trumps golfinteresse har kostet skattebetalerne opp mot 100 millioner dollar. Føderale dokumenter TMZ har fått tak i, viser at summen var 77 millioner dollar etter 153 runder.

Bare leie av golfbiler som Trump, hans spillepartnere og Secret Service kjører rundt med, har gitt en regning på svimlende 300.675 dollar – rundt 2,5 millioner kroner.

les også

San Juans ordfører til VG: – Trump viser en avskyelig selvopptatthet

Ingen har bestridt summene siden TMZ publiserte saken 6. september.

Trumps forgjenger Barack Obama var også golfgal. Han spilte 333 runder på åtte år som president. Det kostet skattebetalerne 97 millioner dollar.

Men Trump er altså på god vei mot å tangere disse tallene – etter bare to år. Høyst spesielt, siden han minst 27 ganger kritiserte Obama på Twitter for å spille mye golf.

Trump lovet også sine egne velgere at han kom til å bli altfor travel som president til å svinge køllene.

Dylan Dethier, journalist i Golf.com, påpeker overfor VG at en rekke amerikanske presidenter har vært lidenskapelige golfere.

– Publikums protester mot Trumps golfspilling skyldes at han stadig kritiserte Obama for det samme – og for at han nesten utelukkende spiller på sine egne golfbaner. Kritikerne mener dette beviser at han bruker presidentskapet til å reklamere for – og å subsidiere – sin egen families golfbusiness, sier han.

IVRIG GOLFER: Barack Obama gjør seg klar for en putt på hull 18 på Kapolei Golf Club på Hawaii like før jul 2016. Obama rakk 333 runder golf som president. Foto: Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN

Trump har kun reist til presidentenes offisielle rekreasjonssted, Camp David, tre ganger, og da har han nærmest snudd i døren.

Der er ingen golfbane. I hvert fall ikke en som har Trumps navn skrevet i gull.

les også

Trumps grensepolitikk: Edy (9) har vært splittet fra pappa i 85 dager

Han legger også alle ferier nær sine egne golfbaner.

– Det er høyst problematisk at han utelukkende spiller golf på sine egne golfanlegg, sier Alan Zibel, researcher i Public Citizen, til VG.

– Men det er ikke bare golf. Han bor på sine egne hoteller, spiser på sine egne restauranter, og han forventer at dem som skal møte ham i Det hvite hus gjør det samme. Vi har aldri før hatt en president med så mange etiske konflikter. Den beste måten å komme nær Trump på, er å bruke penger på hans eiendommer, sier Zibel.

GOLFGAL: Donald Trump har vært hektet av golfbasillen i hele sitt voksne liv. Her på en av sine egne baner i Skottland i juli 2012. Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Trump har tilbrakt 203 dager av sitt presidentskap på en av sine egne eiendommer, viser tall fra amerikanske journalister som følger Trump daglig.

LESTE DU: Her henter Trump krefter i helgene (VG+)

Alan Zibel har også studert hvordan Trump-administrasjonen og miljøverndirektoratet EPA prøver å fjerne en kontroversiell, Obama-innført regel fra 2015 som tvinger bønder, eiendomsutviklere og golfklubbeiere til å bruke renere, mindre miljøskadelig vann.

– Hvis administrasjonen får fjernet denne regelen, har det direkte innflytelse på kostnadene ved det å drive en golfklubb. Det store bildet er altså at Trump ikke bare spiller golf, men at hans administrasjon presser på for endringer som gir golfklubbeiere masse fordeler. Det er selvsagt også svært problematisk, sier Alan Zibel.

Han har ingen sterke meninger om at Trumps golfinteresse skal ha kostet skattebetalerne 77 millioner dollar.

– Presidenter reiser mye og det koster store penger, sånn er det bare. Men vi vil protestere mot selvrikdom, at Trump gjennom golfen fører penger tilbake til seg selv, sier Zibel.

Norges golfess Suzann Pettersen har tidligere fortalt VG at Trump «er helt golfgal, golf er det eneste han tenker på».

les også

Tutta om sitt nære forhold til Trump: – Han jukser som faen

Til sammenligning er en gjennomsnittlig, amerikansk hobbygolfer ute på banen 20 ganger i året, viser tall fra National Golf Foundation.

Ikke uventet mener Trumps støttespillere at hans ivrige golfing er en bagatell.

– Jeg tror ikke hans supportere bryr seg, sier Jeffrey Lord til VG, en gammel kompis av presidenten.

les også

Trump-venn til VG: Han er ikke alltid helt presis

– Som liten husker jeg at Dwight D. Eisenhower alltid ble kritisert for sin golfspilling. Det hadde ingenting å si – jeg tror amerikanerne likte det! Jeg tror ikke det påvirket Obamas popularitet heller. Folk er bekymret for hvordan presidenten påvirker deres liv. Resten er bare politikk, sier Lord.

ROLIG PRESIDENT: Dwight Eisenhower slapper av på hull 18 under en golfrunde i Newport, Rhode Island 10. september 1957. Foto: HENRY BURROUGHS / ASSOCIATED PRESS

Eisenhower spilte nesten 800 runder som president fra 1953 til 1961. Han ble belønnet med en plass i World Golf Hall of Fame, skriver Golfweek.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. Suzann Pettersen
 3. Golf
 4. Barack Obama
 5. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Trump får flengende kritikk etter golftur midt i coronakrisen – går til angrep på Biden på Twitter

 2. Har brukt 1,7 mill. kroner på Trump-eiendom i Skottland

 3. Joe Biden: Trump bør stilles for riksrett

 4. Trump om New York Times-kronikken: De burde publisere navnet på forfatteren

 5. Derfor viste jeg Trump finger’n

Fra andre aviser

 1. Secret Service må skaffe turbo-golfbiler når Trump drar på ferie

  Aftenposten
 2. Trump åpner for økte utslipp av kvikksølv

  Bergens Tidende
 3. Da Obama lot høre fra seg om vekst og jobber, stemplet Trump det som en bløff

  Aftenposten
 4. Amerikansk høyesterett: Trump må utlevere selvangivelser

  Bergens Tidende
 5. Michelle Obamas selvbiografi gir håp til kommende generasjoner

  Bergens Tidende
 6. Trump fikk sin mann på stemmeseddelen i Floridas guvernørvalg

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder