USA iverksetter shutdown – demokratene mener Trump har slått seg vrang

Kongressens kamre og Donald Trump klarte ikke å bli enige om et budsjett som sikret videre finansiering av statsapparatet. En såkalt «shutdown» vil ramme hundretusener.

Artikkelen er over ett år gammel

Fra og med lørdag klokken 06.00 norsk tid vil mange offentlige etater i USA holde stengt på grunn av pengemangel.

Dette blir tredje gang i år at USA går gjennom en såkalt «shutdown».

– Senatet hever møtet. Shutdown ved midnatt er et faktum, skrev Politico-journalist Burgess Everett på Twitter like over klokken 02.00 norsk tid.

KRANGEL: Nancy Pelosi, Donald Trump og Chuch Schumer, havnet i en heftig diskusjon for åpent kamera da de diskuterte Mexico-muren, på Det ovale kontor tidligere i desember. Foto: KEVIN LAMARQUE / X00157

Uenigheten bunner i den mye omtale grensemuren som president Donald Trump ønsker å bygge mot Mexico. Trump krever at det legges inn 40 milliarder kroner i budsjettet til å betale grensemuren – ett av hans mest sentrale valgløfter.

Torsdag kunngjorde presidenten at han ikke vil signere forslaget til en midlertidig avtale, som kom på plass tidligere denne uken, da han mener det er satt av for lite penger til muren.

les også

17 etterforskninger mot Trump: – Det er nesten ikke til å fatte

Barnslige «raserianfall»

Demokratiske ledere mener nå at deler av statsapparatet stenges fordi presidenten har slått seg vrang, skriver nyhetsbyrået AP.

De beskriver utspillene hans om grensemuren som barnslige «raserianfall».

– Disse raserianfallene fra Trump vil føre til at offentlige etater må stenge ned, men det kommer ikke til å gi ham muren han vil ha, sa Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer , under en felles pressekonferanse med Nancy Pelosi, kvinnen som trolig blir Demokratenes flertallsleder i Representantenes hus.

– LANG «SHUTDOWN»: Donald Trump uttalte fredag at han er forberedt på «en veldig lang shutdown». Foto: Evan Vucci / AP

Schumer og Pelosi, som hadde en heftig krangel med Trump for åpent kamera tidligere denne måneden, sier Trump «nå har fått det som han vil», etter å ha truet med «shutdown» en rekke ganger.

Se video fra opptrinnet på Det ovale kontor her:

– Muren er ineffektiv og dyr, og Trump har overbevist republikanerne i Representantenes hus om å kaste nasjonen vår inn i en Trump-shutdown midt i julehøytiden, sa de videre.

Trump på sin side legger skylden på Demokratene, på tross av at han forrige uke offentlig uttalte at han ville være «stolt» av å iverksette «shutdown» i kampen om muren.

Stort omfang

En delvis «shutdown» vil ramme hundretusener av offentlige ansatte, som risikere å måtte jobbe uten å få utbetalt lønn.

Rundt 380.000 føderalt ansatte blir permittert, mens ytterligere 420.000 blir tvunget til å jobbe ulønnet, skriver NTB.

Sikkerhetsdepartementet, samferdselsdepartementet, landbruksdepartementet, justisdepartementet og innenriksdepartementet vil rammes av stengingen.

KONGRESSEN: I Washington D.C. Foto: SAUL LOEB / AFP

– Forberedt på lang «shutdown»

Noen timer før stengingen var et faktum, la presidenten press på demokratene i Kongressen.

– Jeg har avlyst turen til Florida mens vi venter på å se om demokratene vil hjelpe oss beskytte vår sørlige grense, tvitret Trump. Han uttale også at en «shutdown» virket svært sannsynlig.

VG ved Mexico-grensen: Her er Trumps soldater

– Vi er forberedt på en veldig lang shutdown.

I en video på Twitter natt til lørdag sa han imidlertid:

– Kall det demokratenes «shutdown», kall det hva du vil. Men vi trenger demokratenes hjelp. Så demokrater, vi har en fantastisk liste over ting vi kan gjøre for å sikre landet vårt. Så la oss få det gjort. Forhåpentligvis vil ikke stengingen vare lenge.

– Narkotika, menneskehandel og gjenger som MS13 er problemer vi ikke vil ha i landet vårt. Den eneste måte å stanse det på er gjennom grensesikkerhet. Uten en mur kan vi ikke ha grensesikkerhet, la han til.

Begge kamrene i Kongressen vil åpne for nye møter lørdag ettermiddag, men da er fristen for å unngå «shutdown» allerede ute. Den var satt til midnatt lokal tid.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder