85 arrestert i nye Paris-demonstrasjoner

Opprørspoliti bruker tåregass mot demonstranter i Paris idag. I følge den franske avisen Le Monde skal 85 personer demonstranter ha blitt arrestert av politiet i forkant av de varslede demonstrasjonene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Opprørspoliti stilte seg opp ved sentrale plasser som togstasjoner og langs hovedgaten Champs-Elysees, hvor endel butikker er stengt og butikkvinduer spikret igjen i forkant av de varslede demonstrasjonene for å hindre en ny omgang med vandalisme og plyndring.

Det har vært noen tilløp til sammenstøt mellom politi og demonstranter og politiet måtte i et par tilfeller bruke tåregass for å spre en folkemengde.

På tross av politioppbudet har likevel mange butikker, som det kjente kjøpesenteret Galeries Lafayette holdt åpent i dag for julehandlende parisere.

TÅREGASS: Det har vært et par sammenstøt mellom politi og demonstranter hvor politiet har brukt tåregass for å spre en folkemengde. Foto: AFP

les også

Frankrike: Tagget ned jødisk gravlund med hakekors

Antallet demonstranter er lavere enn ved forrige helgs aksjon, i følge en politikilde. Avisen Le Monde anslo at det var ca tusen demonstranter i Paris klokka 11. Også antallet arresterte er lavere denne lørdagen, med 85 mot 554 arresterte forrige helg, i følge Le Monde.

Størst oppmerksomhet fikk en gruppe toppløse aktivister fra feminist-gruppen Femen. De protesterte i røde kapper som skulle illudere det franske nasjonalsymbolet «Marianne». De stilte seg opp bare en meter fra opprørspolitiet ved Elysee-palasset som er president Emmanuel Macrons residens.

MARSJERER IGJEN: Demonstranter med de gule vestene marsjerer i Paris lørdag. Det er varslet demonstrasjoner over hele landet i dag. Foto: REUTERS

Grasrotbevegelsen «de gule vestene» har for femte helg på rad demonstrert mot president Emmanuel Macron og regjeringens politikk, noe som tidligere har endt med bilbranner, knuste butikkvinduer, plyndring og harde sammenstøt med politiet.

Forrige helg ble 135 mennesker skadet og over 1000 pågrepet, og denne helgen har fransk politi rustet seg enda bedre.

– Forrige helg klarte vi i det store og det hele å håndtere «de gule vestene», men vi var også vitne til innbrudd og plyndring begått av kriminelle. Målet vårt er å håndtere dette bedre, sier politisjefen i Paris, Michel Delpuech til radiostasjonen RTL.

Droppet økningen

«De gule vestene» begynte som en protest mot økte drivstoffavgifter, men har utviklet seg til en bredere bevegelse med krav om bedre levekår for vanlige franskmenn. Samtidig krever demonstrantene økte skatter for folk med høy inntekt for å utjevne økonomiske forskjeller.

Mens bare en snau firedel av den franske befolkningen er fornøyd med Macron, har meningsmålinger vist at over 70 prosent støtter «de gule vestene» – tross ødeleggelsene og opptøyene som noen av demonstrantene står bak.

Macron har allerede latt seg presse til å droppe den planlagte økningen i drivstoffavgiftene som utløste protestene. Avgiftsøkningen var ment som et miljøtiltak for å kutte CO₂-utslippene fra veitrafikken.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder