UAVKLART SITUASJON: Afghanske soldater nær åstedet for angrepet, som skjedde i 9-tiden lokal tid onsdag. Situasjonen er uavklart. Foto: Noorullah Shirzada / AFP

Angrep mot Redd Barna-kontor i Afghanistan: To drept og flere skadede

IS tar på seg skylden for angrepet mot Redd Barna-kontoret i byen Jalalabad i Afghanistan onsdag.

 • Hege Wallenius

Artikkelen er over to år gammel

En selvmordsbomber utløste eksplosiver fra en bil nær inngangen til Save the Childrens (Redd Barnas) kontor i byen rundt klokken 9.10 lokal tid, sier talsmann for myndighetene i Nangarhar-provinsen, Attaullah Khogyani, ifølge The Guardian.

Deretter fortsatte angrepet mot kontoret.

– En gruppe væpnede menn tok seg deretter inn i bygningen, sier Khogyani.

Afghanske Tolo News melder på Twitter at Khogyani bekrefter at en sivil person og en person i afghanske sikkerhetsstyrker er døde. Ytterligere 20 personer er skadet, ifølge kanalen.

Inamullah Miakhial, som er talsperson for et sykehus i provinsen, sier ifølge AP at en person er drept og at minst 14 skadede personer er sendt til sykehuset, men at antallet kan stige.

Det er ikke kjent hvorvidt de rammede har tilknytning til Redd Barna.

Ifølge Tolo News opplyser sikkerhetsstyrker at to av opprørerne også er drept. Det er ikke kjent hvor mange angripere det dreier seg om totalt.

ANGREP: Røyk stiger opp fra stedet hvor en eksplosjon gikk av nær et Redd Barna-kontor i Jalalabad onsdag. Foto: Reuters

Harde kamper

Det ble tidligere meldt at talsmann Khogyani sa at kampene er avsluttet. Tolo News meldte imidlertid kort tid før klokken 12 norsk tid at to av angriperne fortsatt er i kamper med sikkerhetsstyrker på stedet.

Ansatte i organisasjonen antas å ha blitt sperret inne i da angrepet startet, og slektninger samlet seg utenfor kontoret i påvente av nyheter om sine kjære.

– Jeg hører skyting fra innsiden av bygningen, sa et vitne til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge en Redd Barna-ansatt i Jalalabad jobber det rundt 100 personer ved kontoret som er under angrep, men det er ikke kjent hvor mange av dem som befant seg i bygningen da angriperne slo til.

– Vi venter på ytterligere informasjon om teamet vårt, og kan ikke gi ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier en talsperson for organisasjonen til Reuters.

EKSPLOSJON: Sivile samlet nær angrepsstedet onsdag. I bakgrunnen stiger svart røyk opp etter eksplosjonen. Foto: Noorullah Shirzada / AFP

BILBOMBE: En selvmordsbomber skal ha utløst eksplosiver fra en bil ved inngangen til hjelpeorganisasjonens kontorer. Foto: Reuters

IS tar på seg skylden

IS hevder å stå bak angrepet, melder den amerikanske analysegruppen SITE ifølge AFP.

Både Taliban og IS er aktive i den østlige Nangarhar-provinsen, hvor Jalalabad er administrasjonssenter, men Taliban har etter angrepet hevdet at de ikke står bak.

Et øyenvitne beskriver hvordan folk flyktet etter at eksplosjonen rammet om formiddagen.

– En eksplosjon rammet området og like etterpå begynte barn og voksne og løpe av sted. Jeg så en bil ta fyr og deretter begynte skyting, sier en Ghulam Nabi, en beboer i området, til Reuters.

Mohammad Amin befant seg i en sykeseng i bygningen da han hørte et stort smell.

– Vi løp for å komme oss i sikkerhet, og jeg så en væpnet mann avfyre en rakettdrevet granat mot hovedporten. Jeg hoppet ut av et vindu, forteller han til AFP.

STRIDSVOGN: Afghanske sikkerhetsstyrker på åstedet. Foto: Reuters

Redd Barna: Jobber med å få oversikt

Det er ikke kjent om det var utenlandske statsborgere i bygningen da angriperne slo til, men ingen ansatte fra hjelpeorganisasjonens norske avdeling befinner seg der, opplyser kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

– Det er ingen nordmenn i dette området. Vi jobber nå med å få oversikt over situasjonen, sier Hegna til NTB.

Angrepet skjer fire dager etter angrepet mot Intercontinental Hotel i Kabul hvor rundt 20 mennesker ble drept, de fleste av dem utlendinger. Den norske forskeren Arne Strand var på hotellet da angrepet startet og ble skadet. Ifølge afghanske myndigheter sto Taliban bak angrepet.

SOLDATER: Afghanske soldater har rykke til stedet for angrepet. Onsdag morgen norsk tid hørtes skyting i området. Foto: Noorullah Shirzada / AFP

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Redd Barna

Flere artikler

 1. Regjeringsbygg under angrep i Afghanistan

 2. Angrepet i Afghanistan: – Et angrep på barns rettigheter

 3. Taliban-angrep mot amerikansk organisasjon i Kabul

 4. Forsker: Taliban og IS slåss om oppmerksomheten i Afghanistan

 5. Minst 62 drept i angrep mot afghansk moské

Fra andre aviser

 1. Redd Barna-kontor angrepet i Afghanistan

  Aftenposten
 2. Reuters: Nytt angrep i Afghanistan - selvmordsbombere og skyttere angrep regjeringsbygg

  Aftenposten
 3. Babyer, mødre og sykepleiere drept i terrorangrep mot sykehus i Kabul

  Bergens Tidende
 4. Minst 55 drept i angrep i Afghanistan

  Aftenposten
 5. Eksplosjoner i Kabul. Det fryktes at flere er såret eller drept.

  Bergens Tidende
 6. 55 drept i angrep i Afghanistan

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder