JUBEL I GATENE: Katalanske uavhengighetsforkjempere marsjerte gjennom Barcelona, mange med gledestårer i øynene, etter parlamentets beslutning. Foto: Emilio Morenatti AP

Catalonia: Har erklært løsrivelse fra Spania

Uavhengighetserklæringen kan føre til at de politiske lederne tiltales for opprør mot den spanske stat.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over to år gammel

«Vi erklærer den katalanske republikken som en uavhengig og suveren stat etter demokratiske og sosiale lover».

Dette er forslaget partiene Junts Pel Si og CUP, som støtter katalansk uavhengighet, la på bordet i det katalanske parlamentet fredag. Den katalanske opposisjonen forlot parlamentet i protest mot at forslaget skulle stemmes over.

En erklæring av løsrivelse av Catalonia fra Spania bryter med den spanske grunnloven. Uavhengighetserklæringen ble vedtatt med 70 stemmer for, 10 mot, og to blanke stemmer.

Den spanske sentralregjeringen i Madrid har nå bestemt å ta over styringen av Catalonia, frem til de kan utlyse et nyvalg, uten Catalonias samtykke.

Dette er Spanias respons på at Catalonia har holdt en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania, som grunnlovsdomstolen har erklært ulovlig. Catalonias regionregjering er ikke enig i dette, og ledelsen vil ikke gå av.

Noen av de katalanske partiene har villet forhandle mer med Spania, og sette en endelig beslutning på vent, mens andre ville erklære offisiell løsrivelse i dag.

Les mer om hva Spania vil gjøre her

Kan tiltales for opprør mot staten

Nå som forslaget om løsrivelse er vedtatt, gjør Catalonia i praksis opprør mot Spania, og nekter å akseptere at Spania kan avsette den politiske ledelsen i Catalonia og ta over styringen frem til et nytt valg.

Justisdepartementet kan tiltale de som anses som ansvarlige for avgjørelsen – som er regionpresident Puigdemont, visepresidenten og alle ministrene i regionregjeringen – for opprør mot den spanske stat, melder La Vanguardia.

Dette fordi det er i strid med den spanske grunnloven. Det katalanske parlamentets jurister har derfor advart mot å stemme over forslaget om løsrivelse.

Justisdepartementet i Spania forbereder seg allerede på hvordan de skal respondere om Catalonia vedtar dette, skriver La Vanguardia. Avstemmingen ble gjennomført anonymt i frykt for represalier.

Store splittelser innad i Catalonia

Flere av de katalanske partiene mener som juristene at at det er svært uklokt å stemme over en uavhengighetserklæring. Det konservative partiet, sosialdemokratene og sosialliberale Ciudadanos har sagt at de vil trekke seg fra parlamentet om det ble vedtatt å stemme over uavhengighetserklæringen.

Spania-ekspert om splittelsene: – Dette er ekstremt farlig.

– Det dere gjør nå er et hån mot våre besteforeldre som kjempet for demokratiet (...). Dere forsøker å splitte oss, sa Inés Arrimadas fra Ciadadanos, som også er opposisjonslederen i det katalanske parlamentet.

Hun forsøkte å stanse avstemningen, uten hell. Carlos Carrizosa fra partiet Ciudadanos beskyldte den katalanske regjeringen for å ha fremprovosert iverksettelsen av artikkel 155 ved å utlyse en ulovlig folkeavstemning, uten demokratiske kontroller.

– Dette er en trist og dramatisk dag i Catalonia. Dere har foreslått å proklamere den katalanske republikken, etter det enorme overtrampet mot demokratiet dere vedtok i denne sal (...) Det er dere som har tatt kontroll over våre institusjoner, sa han under møtet i det katalanske parlamentet fredag.

De katalanske regjeringspartiene mente på sin side at Spania begår et overgrep mot Catalonia ved å ta kontrollen over regionen, og at de måtte erklære uavhengighet i tråd med folkeavstemningen. Store mengder Catalanere samlet seg i støttedemonstrasjober for uavhengighet, og ropte ut at Catalonia endelig var fri. Hos enkelte strømmet det gledestårer.

Full forvirring rundt nyvalg torsdag

Catalonia har ventet med å formelt erklære selvstendighet etter folkeavstemningen den 1. oktober, fordi de har ønsket dialog med Madrid. Spanias regjering, med statsminister Mariano Rajoy i spissen, har avvist dette før Catalonia bekrefter at de ikke erklærer uavhengighet.

Over to timer forsinket til tale: Skapte full forvirring

Etter mye usikkerhet torsdag sa Catalonias regionpresident Carles Pugdemont at han vurderte å skrive ut nyvalg i Catalonia, men at han valgte ikke å gjøre det likevel. Årsaken er at han ikke hadde fått nok garantier for at den spanske regjeringen dermed ville droppe sine planer om å ta kontroll over regionen, ifølge AP.

– Det er opp til det katalanske parlamentet å bestemme hva som skal gjøres dersom artikkel 155 tas i bruk, sa Puigdemont da han til slutt talte.

Parlamentets beslutning er nå kjent. Spania har svart med å iverksette artikkel 155 i grunnloven, og tar vil ta over styringen av Catalonia midlertidig. Det gjenstår å se hvordan de vil håndtere beslutningen fra ledelsen i Catalonia videre.

Leste du? Slik kan den politiske krisen i Catalonia ende

DEMONSTRASJONER: Det katalanske politiet står vakt utenfor det katalanske parlamentet, mens demonstranter begynner å samle seg i gatene. Foto: Yves Herman Reuters

Mer om

 1. Spania

Flere artikler

 1. Det spanske senatet: Tar over styringen i Catalonia

 2. Catalonias president: Utlyser ikke nyvalg

 3. Inviterer Catalonias regjering til å styre i eksil

 4. Catalonias president utsetter uavhengighetserklæringen

 5. Fullt kaos i Catalonia: – Et politisk spill av en annen verden

Fra andre aviser

 1. Rajoy avsetter Catalonias regjering

  Bergens Tidende
 2. Catalonias regjering avsatt – enkelte voldelige protester

  Aftenposten
 3. Opprørerne vant igjen i Spania. Her er det som skjer nå.

  Aftenposten
 4. Hundretusener demonstrerte mot løsrivelse i Barcelona

  Bergens Tidende
 5. Catalonias regionpresident legger uavhengigheten på is

  Fædrelandsvennen
 6. Valgkommisjonen: Separatister i Catalonia sikrer seg flertall

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder