NY AMBASSADØR: President Donald Trump vil sende den pensjonerte kontreadmiralen Kenneth J. Braithwaite til Norge som sin ambassadør.
NY AMBASSADØR: President Donald Trump vil sende den pensjonerte kontreadmiralen Kenneth J. Braithwaite til Norge som sin ambassadør. Foto: US Navy / AP

Trump vil utnevne denne mannen som ny ambassadør til Norge

Publisert: Oppdatert: 19.10.17 20:49

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

President Donald Trump kunngjorde torsdag at han vil nominere Kenneth J. Braithwaite som sin ambassadør til Norge.

Kenneth J. Braithwaite er pensjonert kontreadmiral med 27 års fartstid i den amerikanske marinen og marinereserven, og er mannen president Donald Trump vil ha som sin ambassadør til Norge, melder Det hvite hus.

Hvis alt går etter planen for Donald Trump, kommer Braithwaite til å overta den ubesatte ambassadørposten etter Sam Heins så snart som mulig. Heins gikk av da Donald Trump ble innsatt som president i januar.

Ambassadepersonell som er politisk utpekt går av umiddelbart ved innsettelsen av ny president, og blir ikke værende i en overgangsperiode til ny ambassadør er på plass.

Ifølge Det hvite hus kommer Braithwaite fra delstaten Pennsylvania, og ikke fra det «norske» Midtvesten, hvor flere tidligere ambassadører til Norge kom fra.

– Det har ofte vært å foretrekke å sende noen med norsk tilknytning, men det er ingen regel, sier USA-kjenner og professor emeritus Ole O. Moen til VG.

Spesialist på strategisk kommunikasjon

Mannen som trolig blir USAs neste ambassadør til Norge, avsluttet sin militære karriere i 2011, da han var den amerikanske marinens viseinformasjonssjef.

Trumps ambassadør-kandidat har tjenestegjort i en rekke ledende posisjoner med strategisk kommunikasjon, blant annet i Pakistan.

I løpet av sin lange karriere i militæret har han blant annet deltatt i Operation Iraqi Freedom, hvor han støttet marinens operasjoner for å ta havnebyen Umm Qasr i 2003, ifølge en biografi på den amerikanske marinens nettsider. Braitwhaite har dessuten gjort NATO-tjeneste i Nord-Atlanteren og Arktis

Braithwaite er i dag visepresident i Vizient, et firma som jobber med helsetjenester.

Amatør-ambassadører

Amerikanske ambassadører har ikke nødvendigvis bakgrunn som diplomater, og det er vanlig at amerikanske presidenter utpeker utsendinger som har annen bakgrunn, gjerne fra forretningslivet.

– Mange amerikanske ambassadører er amatører i så måte, sier USA-kjenner og professor emeritus Ole O. Moen til VG.

Det er ikke uvanlig at disse jobbene går til folk som har gitt økonomiske bidrag eller støttet opp om presidentvalgkampen. Obama fikk kritikk for å ha gått for langt i denne retningen.

Tre år uten ambassadør

USA var uten ambassadør i Norge i tre år etter at ambassadør Barry B. White gikk av i 2013. Obamas førstevalg til ambassadør, George Tsunis, trakk seg etter å ha tabbet seg ut i en pinlig utspørring i Senatet.

Tsunis viste minimale kunnskaper om Norge, og refererte blant annet til Norges «president» og viste til Frp som «marginale elementer» som «spyr ut sitt hat». I tillegg maktet han å si at Norge har fordømt Frp. Han hadde tydeligvis ikke fått med seg at Frp allerede den gang satt i regjering.

Den forrige ambassadøren, Sam Heins, ble nominert i mai 2015, men republikanerne forsinket godkjenningsprosessen, inntil han omsider ble utpekt i februar 2016.

– Alle amerikanske ambassadører må godkjennes av Kongressen. Med mindre Braithwaite har noe belastende på sitt «rulleblad», er det sannsynlig at han vil bli utnevnt, sier Moen til VG.

Denne artikkelen handler om