SYK: Over 10.000 mennesker har dødd i Vest-Afrika av ebola siden 2014. Her fraktes en mann med sykdomssymptomene inn i en ambulanse i Kenema i Sierra Leone i 2014. Foto: Tanya Bindra AP

Internasjonale Røde Kors: Mistenker svindel av 45 millioner nødhjelpspenger

En intern gransking har avslørt det som kan være en storstilt svindel med nødhjelpsmidler.

Publisert:

Hele 45 millioner kroner kan ha blitt borte i arbeidet med å bekjempe den dødelige sykdommen ebola i Vest-Afrika.

Til nyhetsbyrået AP opplyser Røde Kors at det er midler som skulle ha vært brukt i Sierra Leone, Liberia og Guinea som nå kan være svindlet vekk.

Stor reportasje: Ebolaen i Sierra Leone

Det er Røde Kors-ansatte, bankfolk og frivillige som er mistenkt for å stå bak den mistenkte svindelen, skriver danske DR.

Granskingene viser at Røde Kors-medarbeidere sammen med bankansatte har jukset med valutakurser i Sierra Leone. Revisorene fant også lønninger til oppdiktede medarbeidere, ifølge BBC. I Liberia skal det ha blitt betalt for mye for nødhjelpsutstyr og gitt betalinger til tollpersonell. Det er ikke kjent hvor mange personer som er involvert i det som blir betegnet som en svindel.

– Jeg er skuffet og bekymret over handlingene til våre ansatte, sier sjefen for den internasjonale Røde kors-delegasjonen i Sierra Leone, Paul Jenkins.

Summene som ikke er gjort rede for i de tre landene kan overstige 45 millioner kroner. Ifølge granskingen til Røde Kors håndterte organisasjonen nærmere en milliard kroner i hjelpemidler.

Ifølge Norges Røde Kors er det bare svært begrenset med norske nødhjelpsmidler som har gått til ebola-bekjempelsen. Det norske bidraget var i stedet mer direkte, med et eget feltsykehus, helsepersonell og nødhjelpsarbeidere.

Ebola-epidemien kostet mer enn 11.000 mennesker livet mellom 2014 og 2016.

Så du denne avsløringen? Norges Røde Kors påsto at innsamlede penger fra Norge bidro til å bygge 25 helsesentre, fire blodbanker og tusen midlertidige boliger etter jordskjelvet på Haiti. Ingenting av dette stemte. Se video av avsløringen under her.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder