EIERANDELER: USAs handelsminister Wilbur Ross har beholdt eierandelene sine i rederiet Navigator, som koples til Vladimir Putins svigersønn. Foto: Brendan Mcdermid Reuters / NTB Scanpix

Lekkasje: USAs handelsminister driver butikk med Putins svigersønn

USAs handelsminister Wilbur Ross har gjort forretninger med både Vladimir Putins svigersønn og oligarker med bånd til USAs handelssanksjoner, ifølge lekkasjer.

  • David Bach
  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Avsløringene stammer fra en dokumentlekkasje som har fått navnet «Paradise Papers».

Materialet ble først lekket til tyske Süddeutsche Zeitung, som siden har delt det med det svenske nyhetsbyrået TT, SVT, norske Aftenposten og over 90 andre mediebedrifter i journalistnettverket ICIJ.

I de lekkede dokumentene kommer det frem at USAs handelsminister Wilbur Ross, en milliardær og nær venn av president Donald Trump, har beholdt sine indirekte eierandeler i rederiet Navigator.

Putins svigersønn

Rederiet opererer i partnerskap med russiske Sibur, og frakter blant annet gass til Grenland i Telemark, skriver Aftenposten.

I Siburs eierkrets finner man blant andre Putins svigersønn, Kirill Sjamalov, rikmannen Gennadij Timtsjenko og Russlands rikeste mann Leonid Michelson.

STYREMEDLEM: Putins svigersønn Kirill Sjamalov er styremedlem og aksjonær i Sibur, som rederiet Navigator driver forretninger med. Foto: Sergei Karpukhin Reuters / NTB Scanpix

Papirene viser at Navigator styrket forholdet til Sibur fra 2014, samtidig som USA og EU innførte strenge sanksjoner mot russerne, skriver The Guardian. Sanksjonene kom som følge av Putins aggresjon mot Ukraina og annekteringen av Krim-halvøya.

Sa ingenting

I høringsprosessen i den amerikanske kongressen før Ross tiltrådte som handelsminister, skal han ha unnlat å opplyse om eierskapet og forbindelsene til Putins familie. Ifølge The Guardian sa han til en etikkomité at han skulle beholde et par holdingselskaper, men han spesifiserte ikke om han også ville beholde investeringene i Navigator og selskapets innbringende kontrakt i Russland.

I et skriftlig svar til Süddeutsche Zeitung, som har skaffet papirene og delt dem med ICIJ, sier Ross at han aldri har møtt Timtsjenko, Michelson eller Sjamalov. Han understreker at han ikke satt i Navigators styre da avtalen med Sibur ble inngått.

Ross understreker også at verken Sjamalov eller selve selskapet Sibur er på USAs sanksjonsliste, skriver NTB.

De lekkede dokumentene stammer fra hackingen av et advokatfirma på Bermuda.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder