SØRGER: Slektninger av bonden Anwar al-Beram venter utenfor Nassir hospital i Khan Younis sør på Gaza-stripen. al-Beram skal ifølge sykehuset være en bonde som ble drept tirsdag. Også en israelsk soldat ble drept. Foto: Reuters

- Israel angrep mål på Gazastripen

Én palestiner drept

(VG Nett/NTB) Samme dag som Barack Obamas utsending er ventet til Gaza, skal Israel ha angrepet mål på grensen og sendt hundrevis på flukt.

  • Kathrine Hammerstad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Ifølge innbyggere i grensebyen Rafah og Hamas-kilder var nattens angrep rettet mot smuglertunneler. Én palestiner skal ha blitt drept i angrepet.

Ifølge Sky News sjekker en israelsk talskvinne for militæret opplysningene. Utover det er ikke angrepet kommentert fra israelsk hold.

Kanalen melder også at det trolig dreier seg om tre angrep, hvor det ble brukt bomber eller missiler. Angrepene skal ha sendt hundrevis av palestinere ved grensen på flukt tidlig onsdag morgen.

Les også:Nye angrep mot Gazastripen.

Smuglertunnelene var også mål for hundrevis av israelske angrep tidligere i måneden, men få dager etter at våpenhvilen trådte i kraft var mange av dem gjenåpnet.

Israel har innført en blokade mot Gazastripen, og innbyggerne i den beleirede enklaven bruker tunnelene til å smugle inn alt fra mat og brensel til våpen.

HAMAS:- Ingen forsoning før fanger settes fri

Angrepen skjer dagen etter at en israelsk soldat ble drept da en veibombe smalt nær Gazastripen. Bak dette angrepet sto trolig Gaza-militante. Ytterligere tre israelere ble såret under angrepet. Onsdagens offensiv langs Gazastripet blir derfor ansett som hevn fra israelsk side, selv om ingen israelske kilder har gått ut og kommentert dette så langt.

Om angrepet er en hevnaksjon eller ikke, er ikke det som opptar palestinernes president Mahmoud Abbas.

Abbas langer ut

- Israels militæroffensiv mot Gazastripen beviser at landets ledere ikke ønsker noen fredsavtale, sier han.

Han langet ut mot Israel under en pressekonferanse på Vestbredden tirsdag, og anklaget landets politiske ledelse for bevisst å forpurre alle forsøk på å komme fram til en fredsavtale.

Les også:- Ikke overraskende med nye Gaza-angrep.

- Israel ønsker ikke fred, ellers hadde de ikke gjort noe slikt, sa Abbas med henvisning til de israelske angrepene som kostet rundt 1.300 palestinere livet på Gazastripen.

- Israel ønsker å kaste bort tiden for ved hjelp av bosetninger og muren å etablere fakta på bakken, sa Abbas.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- EGYPT ER NØKKELEN: Det mener palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: AFP

Krigsforbrytelser

Den palestinske presidenten, som leder det sekulære Fatah-partiet, støtter dem som har tatt til orde for å stille israelske ledere til ansvar for krigsforbrytelser.

Les også:Hamas: - Ingen palestinsk forsoning før fanger settes fri.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å bevise at Israel har begått forbrytelser som gir frysninger. Denne gangen må verden gi oss rettferdighet, slo Abbas fast.

Nå får snart Abbas besøk av president Barack Obamas midtøstenutsending George Mitchell i Ramallah.

- Obama har sagt bra ting. Om han mener alvor med fredsprosessen gjenstår å se, sa Abbas tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder