SKADEDE: En mann bærer et skadet barn til Shifa-sykehuset i Gaza, hvor de to norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse (innfelt) jobber. Foto: NORWAC 2009/AFP

Norsk lege i Gaza til VG Nett: - Nå begynner jeg å grine igjen

(VG Nett) Mens VG Nett intervjuer Erik Fosse, som befinner seg på et sykehus i Gaza, kommer gråten hos den tydelig utkjørte norske legen. - Jeg synes dette er helt forferdelig.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Siden 31. desember har Erik Fosse og hans kollega Mads Gilbert jobbet ved Shifa-sykehuset i Gaza. Der har de dag etter dag tatt imot hundrevis av skadede. De har, for å bruke Gilberts egne ord, vasset i død, blod og amputater.

Samtidig har de rapportert til hele verden om hva de ser og opplever. Som to av svært få vestlige i området, og med Israels nekt av utenlandsk presse inn i Gaza, har de blitt brukt som sannhetsvitner av både norske og utenlandske medier. Noe Erik Fosse beskriver som helt uvirkelig og et tankekors.

Nå begynner den totale påkjenningen å bli ekstrem, og kanskje på grensen til hva man kan tåle.

ALT OM MIDTØSTEN-KONFLIKTEN HER!

- Vi er sinte og lei oss

- Vi begynner å bli nokså deprimerte. Vi blir sinte og lei oss. Både Mads og jeg er ganske kjørt. Dette er ikke noe særlig, og jeg håper virkelig at dette stopper snart, sier Erik Fosse på telefon til VG Nett mellom slagene tirsdag ettermiddag.

Han er likevel mest opptatt av hvordan hans palestinske kolleger har det.

DØDT BARN: En far bærer sitt døde barn, etter at barnet ble drept i et israelsk angrep i Gaza tirsdag. Dette er noe av virkligheten de norske legene opplever på nært hold hver dag. Foto: AFP

- Vi er tross alt bare turister, og skal være her en kort periode. Hvordan det er for kollegene som lever med dette hele tiden tør jeg ikke tenke på. De fleste som jobber her har familiemedlemmer som er kommet inn som skadede, og mange har fått husene sine ødelagt. Folk begynner å bli slitne her nå, sier 58-åringen, som har fartet verden rundt i krigs- og kriseområder som lege.

Han foreller at da han tirsdag morgen kom inn på sykehuset spurte han sine kolleger hvordan de hadde det.

- De begynte bare å grine. Det gjorde jeg også, sier Fosse.

Han blir stille et lite øyeblikk, før han får stotret frem:

- Nå begynner jeg å grine igjen.

HVA MENER DU? Diskuter konflikten i Midtøsten her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSPLOSJONER: Flammer og røyk velter opp av Gaza by som en følge av harde sammenstøt mellom israelsk militære og Hamas natt til tirsdag. Foto: AFP

- Kan holde på i ukevis

Jan-Egil Mosand, nødhjelpskoordinator i Røde Kors, forteller at de i operasjoner på størrelse med Gaza er nøye med å vurdere hvor lenge hjelpepersonalet kan være tilstede.

- Vi vurderer hver situasjon for seg selv, det viktigste er å ta vare på folk i en slik situasjon, sier Mosland.

Mediesjef i Røde Kors Jon Martin Larsen mener situasjonen for legene i Gaza er vanskelig.

- Vi vet det er en svært presset situasjon de jobber under. Enhver kan tenke seg at man blir utslitt og fortvilet av å være der, sier Larsen.

Oberstløytnant Jon Reichelt, kontorsjef for psykiatri og stressmestring i Forsvarets sanitet, mener de kan arbeide i Gaza i ukevis dersom de får nok søvn, mat og drikke.

Reichelt er ikke bekymret for Fosse og Gilbert. Han trekker frem at de er erfarne fagfolk som er opplært til å bedømme når nok er nok.

- De er svært dyktige og utretter mye der nede. Det å ikke være hjelpesløs i en slik situasjon er en viktig beskyttelse i slike situasjoner, forteller Reichelt.

Han trekker også frem det at de valgte å reise ned selv som et viktig element for å klare se der nede.

- Det at de valgte noe som var riktig for dem gjør at man klarer mer, sier han.

SE BILDER FRA KRIGEN HER!

To dager igjen med strøm

Sykehuset de to nordmennene jobber ved nå er nærmest bunnskrapt på utstyr. Tirsdag morgen fortalte Røde Kors til VG Nett at to av sykehusene i Gaza nå har gått tom for drivstoff til aggregatene, som er det eneste som forsyner Gaza med strøm etter at den ordinære tilgangen forsvant for flere dager siden.
Erik Fosse bekrefter at to sykehus i dag har måttet stenge. Direktøren på Shifa-sykehuset, der han selv arbeider, har opplyst om at dette gjelder et øyesykehus og et barnesykehus. Deres eget sykehus har nok drivstoff til å holde det gående slik de gjør i dag i to døgn til. Men så er det slutt.

- Det vil bli en helt annen situasjon. Jeg tør nesten ikke tenke på det. Alt vil gå i stå, sier Fosse.

Han sier at selv om sykehuset de jobber ved ikke er blant de mest høyteknologiske, vil det skape enorme problemer dersom strømmen forsvinner. For eksempel vil de ikke lenger være i stand til å overvåke pasientene på intensivavdelingen.

TETT PÅ NETT MED ISRAELS AMBASSADERÅD

TETT PÅ NETT MED NORSKPALESTINSKE NOR OBEID (25)

Hører maskingevær

I dag har et Røde Kors-team med leger kommet seg inn i Gaza. De og en sykepleier fra Norwac, samme organisasjon som Fosse og Gilbert representerer, er nå på vei til sykehuset der de to norske legene allerede er.

- Men foreløpig har vi ikke fått inn noe mer utstyr, så da monner det egentlig lite. Jeg aner for eksempel ikke om vi vil få mer drivstoff til aggregatene.

Og utstyr og drivstoff er det desperat behov for nå. Pasientstrømmen er nærmest uten ende. Ifølge israelske medier er nærmere 600 mennesker er drept i krigføringen så langt og nærmere 3.000 er skadet.

- Det renner på med pasienter her hele tiden. Mottaket er helt fullt, sier Fosse, som legger til at de stadig hører bombing og skyting.

- Det var konstant bombing i natt og i morgentimene. Og vi hører stadig mer maskingevær. Jeg hører dem hele tiden fra vinduet hvor jeg sitter nå, sier Fosse.

Han avslutter med følgende bønn til Israel:

- Nå er det på tide å stoppe. Dette virker helt meningsløst.

Erik Fosse og Mads Gilbert jobber for NORWAC, en profesjonell hjelpeorganisasjon med opprinnelse fra den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina.

Oppholdet til Fosse og hans norske kollega Mads Gilbert er finansiert av det norske utenriksdepartementet

..

Les også

 1. Norsk-palestiner: - Bor sammen med 11 familier

  (VG Nett) Norsk-palestinske Bader Megdad (40) forteller at situasjonen i Gaza forverres time for time.
 2. Desperat matmangel i Gaza

  KAIRO (VG Nett) Det er nå et desperat behov for å få inn mat, telt og ulltepper til det krigsherjede Gaza, men Israel…
 3. - Gaza-sykehus i ferd med å miste all strøm

  (VG Nett) To av sykehusene i Gaza skal snart være tom for brennstoff som holder strømaggregatene deres i gang.
 4. Israelsk ambassaderåd og norsk-palestinske Nor Tett på Nett

  (VG Nett) I dag får du muligheten til å stille israelere og palestinere spørsmål om konflikten direkte på VG Nett.
 5. Overrasket over gatekrigen på Gazastripen

  (VG Net) Orlogskaptein Ola Bøe-Hansen mener det er uklokt av Israel å krige fra gate til gate på Gazastripen.
 6. Fem palestinere drept på FN-skoler på Gazastripen

  (VG Nett/NTB) Fem palestinere ble tirsdag drept i et luftangrep mot to FN-skoler på Gazastripen, ifølge FN- og…
 7. Tre måneder gammel baby skadet av Hamas-rakett

  (VG Nett) En tre måneder gammel israelsk baby skal være lettere skadet etter at en Hamas-rakett traff byen Gedera i…
 8. Israelsk soldater drept av egne styrker

  (VG Nett) Tre israelske elitesoldater ble drept og 24 såret da en israelsk stridsvogn skjøt mot huset de oppholdt seg i…
 9. Israel pågrep TV-reporter

  Israel har pågrepet en reporter for iransk TV, fordi han ifølge den israelske militærsensuren var for raskt ute med…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder