TIL DET HVITE HUS: Barack Obama sa fra seg plassen i Senatet. Foto: AFP

Meningsmålingene overvurderte Obama

(VG Nett) Langt over halvparten av alle meningsmålingene i USA overvurderte Barack Obamas ledelse.

  • Anne Vinding

Artikkelen er over 11 år gammel

Hele 17 av 23 meningsmålinger de siste dagene før valget viste en større seier til Barack Obama - enn det han faktisk fikk. Bare fire av målingene undervurderte Obamas seiersmargin - mens to målinger faktisk klarte å treffe riktig.

Se alle valgresultatene her

Meningsmålingene viste samlet en ledelse til Obama på 7,52 prosent på landsbasis. Med de aller fleste stemmene er telt opp - viser resultatene i dag at Obama vant med 6,15. prosent. Med andre ord - viste meningsmålingene at Obama skulle vinne med 1,37 prosent mer enn han faktisk gjorde.

Det mener USA-ekspert Halvard Leira er imponerende.

- De fleste har truffet bra med Obamas oppslutning, men har holdt McCain for lavt. Det kan derfor virke som om mange av de som ikke hadde bestemt seg før valgdagen favoriserte McCain, mener Leira.

Flere tusen fulgte VG Netts LIVE valgnatten

- Bedre en uke før

Listen er laget av professorer ved Fordham University. De har sett på 23 ulike byråer som har utført meningsmålinger under det amerikanske valget. Deretter har de listet opp hvilke av disse 23 som traff best med sine siste målinger før valgdagen - slik de ble rapportert på pollster.com.

- Dette viser nok også at Demokratene lå litt bedre an en uke før selve valgdagen. I tillegg ble det ganske tidlig klart at Obama kom til å vinne - noe som kan ha ført til lavere oppmøte i vest, sier Leira.

Protokoll:Hva forventer du av Barack Obama?

Norske medier

De største nyhetsbyråene - som oftest blir sitert i norske medier - er blant de som var lengst unna det riktige resultatet. De viste også alle en større seier til Obama enn han endte opp med.

Obamas liv i bilder

FÅR VALP: Obamas datter Malia(4) og søsteren Sasha (7) ble lovet en ny valp av pappa når han nå tar familien med seg inn i det Hvite Hus. Foto:

- Problemet med norske medier er at de veldig sjelden rapporterer feilmarginene. De viser frem tall som fakta - og det er det ikke. Mange ganger har avisene også slått opp enkeltmeningsmålinger - det blir selvsagt helt feil, mener Leira.

VG Netts spesialside om USA-valget

Les flere av VG Netts artikler om meningsmålinger:
* Obama leder på alle meningsmålinger - Les her
* Obamas ledelse krymper - Les her
* Klarer ikke å bestemme seg - Les her
* Så nær er Obama Det hvite hus - Les her

Bradley-effekten

Mange fryktet den mye omtalte Bradley-effekten under amerikanernes valg. Bradley-effekten stammer fra 1982, da Tom Bradley var klar favoritt på meningsmålingene til å vinne guvernør-valget i California, men tapte likevel. Afrikansk-amerikanske Bradley navngir dermed det som skjer når folk i meningsmålinger sier de er ubestemt eller vil støtte den fargede kandidaten, mens de ombestemmer seg i valglokalet og satser på den hvite.

MISFORNØYD: John McCain. Foto: AFP

Men ifølge Leira viser ikke meningsmålingene noe tendens til at dette fenomenet slo inn under tirsdagens valg.

- Jeg mener vi ikke har sett dette i det hele tatt. Det som er påfallende er hvor godt de har truffet i vippestatene. De har bommet mest på sater som er veldig sikre for kandidatene, det vil si at vinneren fikk mer enn det ble antatt.

Leira trekker fram New Mexico og Nevada hvor Obama vant med skyhøy margin og Nord Dakota hvor McCain gjorde det langt bedre enn forskuttert.

LISTEN OVER BYRÅENE:

1 Rasmussen
1 Pew
3. YouGov/Polimetrix
4. Harris Interactive
5. GWU (Lake/Tarrance) (Overvurderte McCain)
6. Diageo/Hotline (Overvurderte McCain)
6. ARG (Overvurderte McCain)
8. CNN
8. Ipsos/McClatchy
10. DailyKos.com
11. AP/Yahoo/KN
12. Democracy Corps
13. FOX
14. Economist/YouGov
15. IBD/TIPP
16. NBC/WSJ
17. ABC/Post
18. Marist College
19. CBS
20. Gallup
21. Reuters/ C-SPAN/ Zogby
22. CBS/Times
23. Newsweek

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder