ENGASJERT: Libyas leder Muammar al-Gaddafi talte til FN for første gang. Foto: Reuters

Gaddafi anklager sikkerhetsrådet for terror

NEW YORK (VG Nett) Fra FNs egen talerstol gikk Libyas leder Muammar al-Gaddafi rett i strupen på organisasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Sikkerhetsrådet har ikke gitt oss sikkerhet, men terror og sanksjoner, sa Gaddafi ifølge Reuters. Han mente blant annet at FN må ta kritikk for at det har pågått «65 kriger» i verden etter at organisasjonen ble opprettet.

Dette var hans første tale i FN til tross for at han har vært Libyas leder siden et statskupp i 1969. Flere av statslederne som var til stede i salen satt måpende og så på mens Gaddafi veivet med armer og langet ut den ene verbale knyttneven mot FN etter den andre.

FØLG VG NETTS JOURNALIST I NEW YORK PÅTWITTER!

LES OGSÅ:Gaddafi vil sette opp telt i New York

- Neppe Karius og Baktus

Gaddafi uttalte seg også kritisk mot at det er fem land som har vetorett i FNs sikkerhetsråd. Han mener det ikke er rettferdig at USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike har mer makt enn de andre, og sa at det hele strider mot FN-charteret som sier at alle nasjoner er like mye verdt enten de er små eller store.

- Det innebærer at disse landene kan blokkere for tiltak de ikke ønsker, sa Gaddafi mens han viftet med et hefte med grunnreglene for FN-samarbeidet, ifølge NTB.

Den Libyske lederen fant seg godt til rette på talerstolen og snakket i 1 time og 36 minutter, til tross for at alle på forhånd ble bedt om å prøve å begrense seg til 15 minutter.

RIVER: Libyas leder Muammar al-Gaddafi later som han river i stykker et FN-charter under sin tale onsdag. Foto: Reuters

Samtidig som dette skjedde, møtte norsk presse Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre utenfor FNs hovedsal. De ga da sine kommentarer til talen Barack Obama holdt like før Gaddafi. På en TV-skjerm kunne de to se Libyas leder på talerstolen, og på spørsmål fra pressen om hva de forventet av andre taler i FN i dag, kikket Støre opp på skjermen, og kom med følgende spøkefulle kommentar:

- Vel, vi har jo en mann som står og leser fra ett eller annet på talerstolen nå. Det er vel neppe Karius og Baktus.

Det var det altså ikke. Støre fortsatter for øvrig med å gi sine mer seriøse tanker om hva han tror talen Irans leder Mahmod Ahmadinejad skal holde senere onsdag, vil inneholde.

LES OGSÅ:Obama: - Vi kan ikke redde verden alene

Telttrøbbel

Selv om Gaddafi øste av seg med kritikk, kom han også med ros til Barack Obama for hans tale. Han sa blant annet at han ville være fornøyd dersom Obama kunne være USAs president for alltid.

I løpet av talen klaget han også sin nød for at han var trøtt og hadde jetlag. Kanskje var han utslitt etter alt styret som har vært i forkant av generalforsamlingen. Han har nemlig ønsket å sette opp et telt som kan bruke til selskapligheter under oppholdet, men stadig møtt på hindringer.

Først ville han gjøre det på en tomt hans egen FN-delegasjon eier i New Jersey. Det ble stanset av lokale myndigheter. Deretter søkte han om å få sette opp teltet i Central Park midt på Manhattan. Den søknaden ble avvist.

Til slutt leide han en tomt utenfor byen av milliardæren Donald Trump. Men da teltet var i ferd med å bli satt opp, kom lokale myndigheter og stanset det hele.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder