TAKKET FOR STØTTEN: Senator Barack Obama fikk svært mange stemmer fra unge mennesker og leverte en svært inspirerende tale om hvordan han vil forandre USA som president. Foto: AFP

Talte som en president

Barack Obama leverte en av de mest inspirerende politiske talene i amerikansk historie etter å ha vunnet nominasjonsvalget i Iowa.

 • Jarle Grivi Brenna

Artikkelen er over 12 år gammel


Talen imponerte politiske kommentatorer i USA, og ble sammenliknet med de beste som noen gang er levert av en politiker i USA. Ekspertene til nyhetskanalen Sky News sammenliknet talen med Martin Luther King og John F. Kennedy.

- Jeg vil være presidenten som avslutter krigen i Irak og bringer våre tropper hjem, som gjenoppretter vår moral, som forstår at 9-11 ikke skal brukes til å skremme til seg stemmer, men er en utfordring som skal samle Amerika og verden mot de felles truslene i det 21. århundre, sa Obama og fortsatte:

- Håpet er grunnfjellet til denne nasjonen. Troen på at vår skjebne ikke blir skrevet for oss, men av oss - av alle de menn og kvinner som ikke er tilfreds med verden slik den er, men har mot til å forandre verden slik den burde være.

Det var like etter klokken fem norsk tid at Barack Obama gikk på talerstolen for å takke for støtten som nå har gjort ham til den fremste favoritten blant demokratene.

- De sa denne dagen ikke ville komme. De sa vi satte oss for høye mål. De sa dette landet var for splittet, for desillusjonert til å samles om et felles mål. Men på denne januarnatten, på dette avgjørende tidspunktet i vår historie, har dere gjort det kynikerne sa vi ikke kunne gjøre, sa Obama til stormende jubel fra tilhengerne.

Størst blant de unge

46-åringen lovet å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak, heve skatten for selskaper som flytter virksomheten ut av USA, garantert helsetjeneste for alle - også de uten forsikring.

Han vil også øke minstelønnen, og påpeke flere ganger at demokrater og republikanere må samarbeide for å lykkes.

- Beskjeden dere har har gitt er at endring kommer til Amerika, sa Obama.

Senatoren fra Illinois lovet «en nasjon mindre splittet og mer samlet» og slo fast at de en dag kan «se tilbake og si at dette var den dagen alt startet».

TAKKET FAMILIEN: Barack Obama sammen med kona Michelle og døtrene Malia og Sasha etter å ha vunnet nominasjonen i Iowa, torsdag. Foto: Reuters

Når 97 prosent av valgdistriktene var talt opp like etter klokken fem i natt, så hadde Obama 38 prosent av stemmene, 30 prosent stemte på John Edwards, mens forhåndsfavoritten Hillary Clinton ikke har oppnådd mer enn 29 prosent.

Ifølge CNNs valgdagsmåling skal Obama ha tatt hele 57 prosent av stemmene fra de under 30 år. Hvis han vinner frem hele veien vil han bli den første fargede presidenten i USA.

Huckabee vant

Når resultatene fra 85 prosent av de republikanske valgdistriktene var klare, så var stillingen slik: Mike Huckabee 34 prosent, Mitt Romney 25 prosent, Fred Thompson 14 prosent, John McCain 13 prosent og Ron Paul 10 prosent.

Rudy Giuliani som satser alt nominasjonsvalgene på «Super Duper Tuesday», 5. februar, fikk bare fire prosent av stemmene i Iowa som av mange andre blir regnet som en svært viktig delstat å vinne.

Les også

 1. Barack Obama vinner Iowa

  DES MOINES/OSLO (VG Nett) Foreløpige valgdagsmålinger utpeker Barack Obama til vinner av nominasjonsvalget i Iowa.
 2. Kan han forandre USA?

  (VG Nett) Velgerne vil ha en helt ny kurs for USA. Det kan hjelpe Barack Obama i primærvalgene.
 3. Iowa i kø for å stemme

  DES MOINES/OSLO (VG Nett) I natt avgjør innbyggerne i Iowa hvem av presidentkandidatene som går seirende ut av den…
 4. Mot valgthriller i Iowa: Hillary Clinton taper i innspurten

  (VG Nett) En ny meningsmåling fra Iowa viser at USAs kvinnelige presidenthåp, Hillary Clinton taper terreng til Barack…
 5. Frenetisk innspurt i Iowa

  Kandidatene i den amerikanske nominasjonsprosessen sanker nye stemmer for hvert håndtrykk i de frenetiske siste timene…
 6. Clinton og Huckabee vant generalprøven

  (VG Nett) Tidligere pastor Mike Huckabee og tidligere førstedame Hillary Clinton var hedersgjester da David Letterman og…
 7. Hillary Clinton desperat i Iowa-innspurten: Tilbyr barnevakter til velgerne

  (VG Nett) For å sikre seg mødrenes stemmer, tilbyr nå Hillary Clinton gratis barnevakt til de som vil stemme på henne.
 8. Presidentkandidat støtter konkurrent

  (VG Nett) Demokratenes kandidat Dennis Kucinich ber sine supportere støtte partikollega Barack Obama hvis han ikke selv…

Mer om

 1. Presidentvalget i USA

Flere artikler

 1. Brak-Obama!

 2. Obama styrker ledelsen i Iowa

 3. Slaget er over

 4. Clinton til angrep på Obama

 5. Presidentkandidatene i USA: Ber om løslatelse av politiske fanger på Cuba

Fra andre aviser

 1. - De sa denne dagen ikke ville komme

  Fædrelandsvennen
 2. Obama og Huckabee til topps

  Aftenposten
 3. <font size="7">Obama gjorde rent bord</font>

  Fædrelandsvennen
 4. Retorikkens renessanse

  Bergens Tidende
 5. Obama gjorde rent bord

  Bergens Tidende
 6. - Som en 10.000 meter

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder