Menneskesmuglere tjener milliarder

Drapssiktet båtfører brøt sammen da han så de døde flyktningbarna

En tyrkisk mann er siktet for uaktsomt drap og menneskesmugling etter at båten han kjørte kantret utenfor gresk øy torsdag.

Artikkelen er over fire år gammel

Tre barn døde under overfarten fra Tyrkia til Hellas, og da gresk politi pågrep 20-åringen tvang de ham til å se på de små kroppene.

De hjerteskjærende TV-bildene fra Sky News viser kapteinen som sitter på kne og ser ned, da likposer med en fire år gammel jente og to to år gamle gutter blir lagt på dekk på redningsskipet som plukket opp migrantene.

Da en av guttene blir identifisert av sin gråtende far bryter båtføreren sammen i gråt.

12 menn, fem kvinner og seks barn var ombord i båten da den kantret, de fleste av dem syriske flyktninger. Da redningsskipet ankom var flyktningenes båt sunket og de tre barna hadde allerede druknet.

Flyktningpatruljen: På jobb med Norges livreddere i flyktningkrisen

Blant de som ble reddet opp av vannet var en kvinne som er gravid i syvende måned og hennes barn.

Hevder han ble tvunget

Ifølge Sky News hevder 20-åringen at han ville reise til Hellas for å jobbe. Han sier at han ikke ble betalt for å kjøre båten, men ble tvunget til det av fire personer i Tyrkia. Samtidig innrømmer han at han aldri hadde kjørt en båt før.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

John Hamilton i organisasjonen Migrant Offshore Aid Station (MOAS) ledet redningsaksjonen.

– Han var 20 år gammel, det var bekmørkt og han seilte inn i farvann som han trolig ikke var kjent med. Jeg mener det var virkelig dumt av ham, sier Hamilton til TV-kanalen.

– Kanskje ble han betalt godt for å gjøre denne jobben, men fra mitt ståsted er den en skam at han navigerte denne båten uten erfaring, spesielt på denne tiden av døgnet i slikt farvann, legger Hamilton til.

Tjener milliarder på menneskesmugling

Smugling av mennesker har blitt en av de største inntektskildene for kriminelle, og det konkurrerer med narkotikakriminalitet, sier Europol-sjef Rob Wainwright til den britiske avisen The Independent on Sunday.

Menneskesmuglere tjente mellom 3 og 6 milliarder dollar – mellom 26 og 53 milliarder kroner – på å transportere mennesker til Europa i 2015, ifølge Europol.

Han mener myndighetene må øke innsatsen eller risikere ytterligere vekst i den hensynsløse bransjen.

Husker du? Fotografiet av tre år gamle Alan Kurdi som ble funnet på en strand i Tyrkia vakte sterke reaksjoner internasjonalt.

Europol har intervjuet 1.500 asylsøkere om reisen til Europa, og det viser seg at 90 prosent har betalt en kriminell bande for reisen.

FNs høykommissær for flyktninger UNHCR anslår at mer enn 1 million mennesker har flyktet til Europa fra krig, fattigdom og forfølgelse det siste året. Det betyr at mange mennesker tjener mye penger, ifølge Wainwright.

– Vi vet at hver migrant i gjennomsnitt betaler mellom 3.000 og 6.000 dollar til kriminelle for reisen. Så ved et enkelt regnestykke kommer vi til mellom 3 og 6 milliarder dollar, sier han.

Ifølge avisen strekker de kriminelle nettverkene seg fra sør for Sahara opp til Skandinavia. Titusener skal være involvert i smuglingen. Europol identifiserte 10.700 mistenkte menneskesmuglere bare i 2015.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder