EUROPAS MEST ETTERSØKTE: Dette er Abdeslam Saleh, mannen politiet mener er hjernen bak terrorangrepet i Paris. Nå er han ettersøkt over hele verden. Foto: Dsk , Afp

Broren til terror-ettersøkt: «Jeg foretrekker å se min bror i fengsel heller enn på kirkegården»

Fortsatt terrorfrykt i Brussel - opprettholder beredskap

BRUSSEL (VG) Belgia er i helspenn mens jakten nå pågår etter terror-ettersøkte Salah Abdeslam. Nå ber broren ham om å melde seg for politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mohamed Abdeslam, broren til den terror-ettersøkte Salah Abdeslam, ber broren sin om å overgi seg, slik at både hans egen familie - og ofrenes familie - får svar.

- Vi foretrekker å se ham i fengsel heller enn på kirkegården, sier han i et intervju med den belgiske TV-kanalen RTBF.

Han forteller at familien til Salah Abdeslam, som fortsatt er på rømmen og internasjonalt etterlyst, har det vanskelig.

Media er stadig på døren til familiens bolig i den mye omtalte bydelen Molenbeek, og han må hele tiden forklare at han ikke merket hva broren holdt på med å planlegge.

VG SPESIAL: OFRENE, BAKMENNENE, TERRORISTENE, TIDSLINJEN - LES ALT OM TERRORANGREPENE I PARIS

- Så ingen tegn til radikalisering

- Jeg så brødrene min 2-3 timer før avreise. Det var ingen tegn. Det var ikke noe farvel, ikke noe farvel. Brødrene mine sto meg nær, de var en del av livet mitt, vi hadde dagligdagse samtaler, sier han i TV-intervjuet.

Artikkelen fortsetter under bildet

MØTTE PRESSEN: Mohamed Abdeslam snakker med journalister utenfor familiens hus tidligere denne uken. Nå har han gitt et nytt intervju. Foto: Leila Khemissi , Ap

At broren hadde forsøkt å reise til Syria, hadde han aldri vært klar over, hevder han.

Han sier han ikke la merke til radikaliseringen av broren Salah og broren Brahim, som sprengte seg selv i luften under terrorangrepet i Paris 13. november.

- For seks måneder siden så jeg en endring, men til å leve sunnere. De begynte å be, og sluttet å drikke alkohol. Det er ikke noe direkte tegn på radikalisering, sier han til RTBF.

Han er overbevist om at brødrene ble manipulert, ikke radikalisert, og at Salah ombestemte seg i siste minutt for å ikke delta i terrorangrepene i Paris.

Artikkelen fortsetter under grafikken

Høyeste terrorberedskap

Store sikkerhetsstyrker både i Frankrike og Belgia er nå på jakt etter den unge mannen. Samtidig opprettholdes terrorberedskapen på nivå 4 - det høyeste på skalaen - i den belgiske hovedstaden.

For andre dag på rad ser Brussel nærmest ut som en krigssone, med hundrevis av tungt bevæpnede soldater og politistyrker, samt pansrede kjøretøyer som er utplassert en rekke steder i byen.

Det er lite folk i gatene, mens markeder, konserter, fotballkamper og andre store offentlige arrangementer er avlyst. Myndighetenes krisetelefon har i løpet av det siste døgnet fått inn mer enn 3000 henvendelser.

Politiaksjon ved EU-hovedkvarteret

Mange er nervøse og redde, og VG ble vitne til en politiaksjon utenfor Berlaymont-bygningen søndag formiddag, hvor EU-kommisjonen har sitt hovedkvarter.

Artikkelen fortsetter under bildet

TAR INGEN SJANSER: Brannvesenet og politifolk undersøker etterlatte gassflasker utenfor EU-hovedkvarteret i Brussel søndag. Foto: Frode Hansen , VG

Det pågår bygnings- og veiarbeider på stedet, og et par gassflasker var blitt hensatt. Politiet søkte etter personer som kunne knyttes til gassflaskene i området, men da søket ikke førte til noe resultat, ble brannvesenet tilkalt for å sikre og fjerne gassflaskene.

Belgias største søndagsmarked ved Gare de Midi holder søndag stengt, i likhet med alle andre markeder i den belgiske hovedstaden. Også konserter, fotballkamper og andre store offentlige arrangementer er avlyst.

- Kan ikke la terroristene vinne

- Vi må fortsette å leve livene våre som normalt, ellers vinner terroristene, sier Thibault Machuraux, som VG møter på Place du Grand Sablon. Her skulle det egentlig vært et stort loppemarked, men politiet har avlyst det og bedt selgerne om å pakke sammen teltene og bodene sine.

Artikkelen fortsetter under videoen

25-åringen VG møter er event-koordinator, og har løpende kontakt med myndighetene i byen, som har gitt ham foreløpig klarsignal for å fortsette forberedelsene til en konsert i slutten av neste uke.

- Vi må fortsette å gi liv til byen. Vi kan ikke la terroristene få det som de vil, sier han.

Søndag formiddag er myndighetene i møter for å evaluere trusselsituasjonen, og om beredskapsnivå 4 - som er det høyeste - skal opprettholdes.

- Myndighetene har gitt oss beskjed om å fortsette riggingen, og jeg håper de vil senke trusselnivået. Folk er redde, men jeg håper likevel de vil fortsette å leve som normalt. Og ærlig talt, hadde jeg vært en terrorist, ville jeg ikke ha slått til nå, som beredskapen er så høy, sier Machuraux.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder