TATT AV IS: Øverst fra venstre: Steven Sotloff, Edouard Elias, Muath al-Kasaesbeh (bilde holdt av kona), Nicolas Henin, James Foley og Kayla Jean Mueller. Andre rekke fra venstre: Allan Henning, Kenji Goto Jogo, Haruna Yukawa, Pierre Torres og David Haines. Tredje rekke fra venstre: Javier Espinosa, Ricardo Garcia Vilanova, John Cantlie, Didier Francois og Peter Kassig. Foto: ,

De ble tatt som gisler av IS

Minst ti utenlandske IS-gisler døde de siste årene

Se oversikt nederst i saken

IS har tatt livet av minst ti utenlandske gisler de siste årene. Mye tyder på at kinesiske Fan Jinghui (50) og nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) er to av de siste gjenlevende gislene under terrorgruppens kontroll.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fra tidligere er det kjent at britiske John Cantlie (43) trolig fortsatt er i live som et av få vestlige gisler i Syria, snart tre år etter at han ble kidnappet i november 2012.

I februar i år ble det bekreftet at hjelpearbeideren Kayla Jean Mueller (26) fra Arizona i USA er død.

Hun var det hittil siste kjente amerikanske gisselet som har blitt holdt fanget av Den islamske stat (IS), som ble drept. 26-åringen var den fjerde amerikanske statsborgeren som ble drept i terrorgruppens fangenskap i løpet av høsten og vinteren 2014/2015.

Les også: Krever titall millioner for norsk gissel

Se oversikt over drepte og løslatte utenlandske IS-gisler i bunnen av saken.

Drapet ble først bekreftet etter at familien hennes skal ha fått et bilde av henne fra IS som viste at hun var død.

– Dette er en ondsinnet og avskyelig terroristorganisasjon, sa president Barack Obama om IS etter bekreftelsen.

Snart tom for vestlige gisler

Av fanger som satt som gisler sammen med Mueller, men som senere ble løslatt, fikk familien et brev hun skrev i fangenskap.

Her skrev hun blant annet at hun ble behandlet med «den ytterste respekt og snillhet».

Ifølge en stor oversikt fra New York Times i februar, var det da kun ett kjent vestlig gissel igjen – den britiske journalisten John Cantlie (43).

FORTSATT GISSEL : Den britiske fotojournalisten John Cantlie er det siste kjente, vestlige gisselet i IS' klør - før onsdagens nyhet om at en nordmann er holdt fanget i Syria. Dette bildet er fra en Youtube-video som ble publisert 18. september ifjor. Foto: Ho , Afp

Han ble kidnappet samtidig som den amerikanske journalisten James Foley (40) i november 2012. Foley var det første gisselet som ble halshugget.

Ba for sønnen

For nøyaktig et år siden figurerte den 43 år gamle briten som nyhetsoppleser i en propagandavideo publisert av terrorgruppen. Siden har han blitt filmet i flere videoer som er blitt publisert.

I en hjerteskjærende videoappell bønnfalt 43-åringens far, Paul Cantlie (80), terroristene om å løslate sønnen. Han var da svært kreftsyk og ble filmet i sykesengen. Kort tid etterpå døde han.

– Vi ber IS om å gjenoppta direkte kontakt, sa søsteren Jessica Cantlie i en videouttalelse.

Det er ikke kjent hvor mye løsepenger IS har krevd for Cantlie, men for amerikanske Mueller skal kravet ha vært 6,6 millioner dollar.

Betaler ikke løsepenger

At seks av de ti drepte utenlandske gislene er amerikanske eller britiske, er ikke uten grunn.

Myndighetene i Storbritannia og USA holder nemlig en hard linje om ikke å utbetale løsepenger til terrororganisasjoner.

New York Times’ oversikt viser at minst 15 gisler er blitt løslatt av IS etter at krav om løsepenger er innfridd. Ingen av disse er britiske eller amerikanske.

I tillegg til vestlige gisler, holder trolig IS flere tusen lokale gisler i fangenskap. Det opplyser Peter Bouckaert i Human Rights Watch til Newsweek. Han nevner medlemmer av religiøse og etniske grupper, politimenn, journalister, barn og soldater.

– Det er også irakiske journalister, syriske journalister og aktivister som blir holdt fanget, men hvorvidt de lever er vanskelig å vite, sier Bouckaert.

Mange «glemte» ofre

Mange av disse er mennesker som bare har vært på feil sted til feil tid. Voksne som barn havner i celler og fangehull under forferdelige omstendigheter. Amnesty International-forsker Neil Sammonds sier til Newsweek at noen av dem bare forsvinner.

De fleste av disse sakene havner i skyggen av bortføringer av vestlige gisler. Et eksempel på dette er en bortføringen av 186 kurdiske barn i Kobani i mai, som ikke fikk særlig internasjonal oppmerksomhet.

–Noen blir tatt for penger, noen fordi de gjorde religiøse handlinger som anses ulovlig (av IS journ.anm) og noen blir målrettet tatt av gruppen.

Totalt skal IS ha halshugget over 200 personer. Majoriteten av disse er syrere, afghanere og irakere.

UTENLANDSKE GISLER DREPT AV IS

SERGEI GORBUNOV
Russisk ingeniør
Russeren var det første gisselet som ble henrettet – angivelig ved å ha blitt skutt i den syriske byen Raqqa i april i fjor.

DREPT: James Foley. Folkene fra IS som drepte ham skal ha vist en video av liket til andre gisler som satt fanget og senere har blitt løslatt. Foto: Steven Senne , Ap

JAMES FOLEY (40)
Amerikansk journalist
Sammen med den britiske journalisten John Cantlie var 40-åringen fra Illinois den første som ble kidnappet av IS – i november 2012.


STEVEN J. SOTLOFF (31)
Amerikansk journalist

31-åringen fra Miami ble kidnappet i Aleppo i Syria i august 2013, mens han var på jobb som frilansjournalist.

DREPT: Stephen Sotloff. Foto: Handout via Reuters ,

Sotloff ble det andre gisselet som ble halshugget av IS, kort tid etter landsmannen James Foley. I likhet med resten av henrettelsene ble de publisert på YouTube.

DAVID CAWTHORNE HAINES (44)
Britisk hjelpearbeider

Tobarnsfaren fra East Yorkshire hadde hatt en lang karriere i det britiske luftforsvaret da han i 1999 ble hjelpearbeider.

I mars 2013 ble han kidnappet mens han jobbet i en syrisk flyktningleir, og ble i september i fjor halshugget – det tredje gisselet i rekken.

ALLAN HENNING (47)
Britisk hjelpearbeider

Taxisjåføren fra Manchester hadde et brennende engasjement for ofrene av krigen i Syria, og bestemte seg for å dra.

Han kjørte en ambulanse full av medisinsk utstyr, og ble kidnappet i julen 2013. I oktober i fjor ble han halshugget.

PETER KASSIG (26)
Amerikansk hjelpearbeider

26-åringen fra Indianapolis dro første gang til Midtøsten som soldat, og returnerte for å hjelpe ofrene i krigen i Syria.

I 2013 ble han kidnappet av IS – og i november i fjor ble også han halshugget. President Barack Obama omtalte henrettelsen som «ren ondskap».

KENJI GOTO
Japansk journalist

Frilansjournalisten og filmskaperen dro til Syria for å fortelle historiene til de som har fått ødelagt livene sine av krig – og kom aldri tilbake.

På nyåret i år ble det lagt ut en video hvor han ble halshugd.

Hans kone var gravid da han dro og fødte nylig et barn.

HARUNA YUKAWA
Japansk statsborger

For livene til Yukawa og landsmannen Goto krevde IS 200 millioner dollar innen 72 timer.

Da kravet ikke ble innfridd, ble begge halshugget – Yukawa først i slutten av januar og Goto noen dager senere.

MUATH AL-KASAESBEH (26)
Jordansk flyger

Jagerflygeren ble tatt til fange da han styrtet med et F16-fly i nærheten av Raqqa i Syria.

En video som ble publisert viser at IS brente 26-åringen levende. Henrettelsen vekket store reaksjoner i Jordan og i det internasjonale samfunnet for øvrig.

KAYLA JEAN MUELLER (26)
Amerikansk hjelpearbeider

Idealisten fra Arizona har brukt så å si hele sitt voksne liv på å hjelpe andre i ulike deler av verden.

I 2012 dro hun til Syria som hjelpearbeider. Et år senere ble hun tatt til fange av IS.

IS hevdet at hun ble drept i et jordansk bombeangrep .

UTENLANDSKE GISLER TATT TIL FANGE AV IS – OG LØSLATT

FEDERICO MOTKA (31)
Italiensk hjelpearbeider

Ble kidnappet samtidig som hjelpearbeideren David Cawthorne Haines i 2013, men ble løslatt i fjor etter at italienske myndigheter skal ha betalt løsepenger.


DANIEL RYE OTTESEN (25)
Dansk fotojournalist

Dansken ble løslatt etter 13 måneder i fangenskap hos IS i Syria. Han ble kidnappet etter bare to dager i landet. Hans familie samlet inn pengene til gisseltakernes løsepengerkrav.

LØSLATT: Didier Francois, her fotografert sammen med Edouard Elias etter en legesjekk i Tyrkia kort tid etter at de to ble løslatt, sier han ble banket opp i fangenskap, men understreker at det ikke skjedde hver dag. Foto: ,

DIDIER FRANCOIS (53)
Fransk journalist

Ble sammen med landsmennene og kollegaene Elias, Torres og Hénin holdt fanget i underjordiske celler uten lys. De ble holdt i fangenskap i 10 måneder før de ble løslatt.

EDOUARD ELIAS (23)
Fransk fotojournalist

Var en del av gruppen franske pressefolk som ble holdt fanget.

Tyske Focus meldte etter løslatelsen at franske myndigheter hadde betalt 18 millioner euro i løsepenger og at forsvarsministeren fraktet pengene til Tyrkia, opplysninger franske myndigheter nektet for.

PIERRE TORRES (29)
Fransk fotojournalist

Etter at de fire franske pressefolkene ble løslatt, fortalte de at de i den underjordiske cellen hadde blitt lenket fast til hverandre.

NICOLAS HÉNIN (40)
Fransk journalist

I et intervju med France 24 fortalte Hénin at han sammen med de fire andre franskmennene ble flyttet ofte og at de ble holdt fanget på 12 ulike steder.

TONI NEUKIRCH (27)
Tysk statsborger

Kokkelærlingen dro til Syria via Tyrkia i juni 2013. Han ble meldt etterlyst av familien, og det finnes ikke mye opplysninger om hvorfor han dro. Et år senere ble han løslatt.

MARC MARGINEDAS (46)
Spansk journalist

Den erfarne krigskorrespondenten ble kidnappet i september 2013 i nærheten av byen Hama vest i Syria. Etter seks måneder i fangenskap ble han løslatt og fraktet tilbake til Spania.

JAVIER ESPINOSA
Spansk journalist

Korrespondenten fra avisen El Mundo ble sammen med Ricardo García Vilanova kidnappet nord i Syria i september 2013, og ble løslatt etter seks måneder.

RICARDO GARCÍA VILANOVA
Spansk fotojournalist

Den prisvinnende fotografen jobbet sammen med Javier Espinosa for den spanske avisen El Mundo da de ble kidnappet. De ble tatt til fange i en veisperring i nærheten av byen Tal-Abyad.

I tillegg ble fem hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser tatt til fange på et feltsykehus i januar 2014. De var henholdsvis statsborgere av Belgia, Danmark, Sveits, Sverige og Peru. Tre ble løslatt i april og de to siste i mai. Identitetene er aldri blitt kjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder