OMRINGET MENN: Politiet omringer en gruppe menn ved togstasjonen. Hele 1.000 mennesker ble kontrollert og mange pågrepet av politiet på nyttårsaften. Politiet selv betegnet de mistenkte som «nafri`er». FOTO: KAISER/ AP

Tysk politi beklager ordbruk etter rasismeanklager

BERLIN (VG) Politiet i Köln avviser at storkontrollen av tusen nordafrikanere nyttårsaften var diskriminerende, men sier de angrer på bruken av ordet «nafri». Tyskland er mer polarisert enn på lenge, sier eksperter til VG.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over tre år gammel

Kvelden før det nye året meldte sin ankomst, var politiet i Köln travelt opptatt med å kontrollere og pågripe folk på byens togstasjon. Så mange som 1.000 mennesker ble politikontrollert på kort tid. Så godt som samtlige skal ha hatt nordafrikansk utseende.

På Twitter annonserte politiet i Köln aksjonen med meldingen « På togstasjonen er flere hundre Nafri`er kontrollert. Mer info følger.»

TVITRET OM «NAFRI`ER» : « På togstasjonen er flere hundre Nafri`er kontrollert. Mer info følger.» , skrev Köln-politiet på Twitter på nyttårsaften, til manges forargelse. SKJERMDUMP: Twitter

– Forferdelig kallenavn

Twittermeldingen og aksjonens tilsynelatende fokus på mennesker av én spesifikk etnisk opprinnelse har fått både politikere, aviskommentatorer og kjendiser i Tyskland til å steile.

« En fordømmelse av en hel befolkningsgruppe bare etter utseendet», kaller Piratpartiets tidligere leder i Berlin, Christopher Lauer, politiets aksjon på nyttårsaften.

Politiets bruk av ordet «Nafri» som betegnelse for mennesker med nordafrikansk opprinnelse, vekker særlig sterke reaksjoner.

– «Nafri» er et forferdelig kallenavn. Jeg synes det er bra at politiet gjennomfører kontroller (…), men denne generaliseringen er helt feil tilnærming. Man kan ikke putte alle som ser nordafrikanske ut i samme bås, sier den marokkansk-ættede komikeren Benaissa Lamroubal til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Politiet forklarer årets massekontroller av nordafrikanere med å si at de opplevde «aggressive grupper av mennesker» og at tiltakene de gjennomførte var for å avverge kriminelle hendelser, og at aksjonene ikke hadde noe å gjøre med diskriminering, skriver Süddeutsche Zeitung.

Samtidig vedgår politisjef Jürgen Mathies at begrepet «Nafri» i Twittermeldingen ikke skulle vært brukt.

– Helt annen temperatur nå

Da Köln på nyttårsaften i fjor ble åsted for en rekke seksuelle overfall og grov sjikane av kvinner i folkemassene, ble den tyske opinionen endret, forteller generalsekretær i den norske Atlanterhavskomiteen, Kate Hansen Bundt, til VG.

SER ET MER POLARISERT TYSKLAND: Generalsekretær for Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er en helt annen tone og temperatur i politiske debatter i Tyskland nå, enn for bare et år siden. Nyttårsaften 2015 er bakteppet for politiaksjonen i år. Politiet fikk dengang mye kritikk for at de ikke hadde agert riktig, og gjennom året som har gått har det blitt virvlet opp stadig nye historier som har blitt en vekker for media og det politiske etablissementet. Det stabile tyske partisystemet utfordres av et stadig voksende og mer islamkritisk Alternativ for Tyskland (AfD). Det skyldes i stor grad frustrasjonen over hvordan myndighetene forholder seg til flyktningkrisen og manglende krav til integrering, sier Hansen Bundt til VG.

Les også: Storbyer strammer inn terrorsikkerheten på nyttårsaften

– Vanskelig å svelge

– Jeg tror ikke politiaksjonen hadde vekket slike reaksjoner var det ikke for politiets bruk av ordet «Nafri». Denne betegnelsen er vanskelig å svelge for mange tyskere, som på grunn av landets historie er veldig oppmerksom på ikke å forskjellsbehandle noen på grunn av nasjonalitet eller etnisitet, sier førsteamanuensis i europeisk kulturhistorie ved NTNU, Anette H. Storeide, til VG.

Hun sier flyktningpolitikken har blitt et svært betent tema i Tyskland det siste året.

– Det kan se ut som debatten blir stadig mer polarisert nå, noe de regjerende partiene med Merkel i spissen har alt å tape på, mens det innvandringsskeptiske AfD har alt å vinne på. Noen vil kanskje si at det som skjer i Tyskland ikke skiller seg fra det som skjer i andre europeiske land. Men man kommer ikke bort fra at det er en spesiell historisk bismak når man kjenner landets bakgrunn, sier Tyskland-kjenner Storeide til VG.

Leste du? Merkel i nyttårstale: Islamistisk terror er den største trusselen mot Tyskland

Les også

 1. Merkel i nyttårstale: Islamistisk terror er den største trusselen mot Tyskland

  I 2016 har satt Tyskland på prøve, innrømmer Angela Merkel i…
 2. Slik ble Europa rammet av IS-terror i år

  Det er ikke bare store terrorangrep som har preget Europa i 2016. En rekke mindre angrep, som ikke har fått like mye…
 3. Storbyer strammer inn terror-sikkerheten på nyttårsaften

  Stengte gater, massivt politioppbud og nye overvåkningskameraer skal sikre befolkningen i europeiske storbyer mot nye…

Flere artikler

 1. Politisjef i Köln benekter rasisme-anklager etter massekontroller

 2. Store demonstrasjoner i Tyskland: – Det koker over

 3. Merkel åpnet messe for skandalerammet bilindustri

 4. 23-åring pågrepet i Manchester. Politiaksjon i boligområde

 5. Våpen-tweet fra Trump etter London-terror vekker harme

Fra andre aviser

 1. I fjor endte det i masseovergrep mot kvinner. Nå slår politiet jernring rundt nyttårsfesten i Køln

  Aftenposten
 2. Asylsøkere bak storstilt millionsvindel

  Bergens Tidende
 3. Tysklands kullsorte år

  Bergens Tidende
 4. Tyrkisk politi jakter på gjerningsmannen bak nyttårsmassakren

  Bergens Tidende
 5. Peter Bandermann skrev om det han så. Snart gikk historien hans verden rundt som «fake news».

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder