Dette vet vi om kuppforsøket i Tyrkia

Det hersker fullt kaos i Tyrkia. Her er det vi vet - og ikke vet - om hva som skjer i landet nå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Dødstallene har steget kontinuerlig etter at kuppforsøket i Tyrkia ble et faktum fredag kveld. Lørdag formiddag er tallet på drepte oppe i 265, ifølge statsminister Binali Yildirim, melder New York Times. President Erdogan hevder lørdag morgen at han har kontroll - det samme gjør statsministeren i landet.

– Jeg vil gjerne si takk til alle dem som kjempet heroisk mot kuppmakerne. De martyrer som døde i natt, vil aldri bli glemt, sier han ifølge CNN Turk. Han lovet samtidig at kuppmakerne vil bli hardt straffet.

For de som sto bak kuppforsøket kan straffen bli hard: Statminister Binali Yildirim sier nå at regjeringen vil vurdere å endre loven å innføre dødsstraff i landet, skriver The Guardian.

NB! Nederst i artikkelen kan dere se flere videoer av kaoset og angrepene som det har kommet meldinger om i løpet av natten.

Nordmenn i Istanbul: Våger ikke forlate flyplassen

HVA HAR SKJEDD?

** Ved 21.30-tiden meldte nyhetsbyrået Dogan at to bruer i Istanbul var stengt. I løpet av den neste halvtimen kom de første meldingene om skyting, lavtflygende militærfly og stengte broer i Tyrkias største byer Istanbul og Ankara.

** Ved 22-tiden blir det meldt at militærkjøretøy kjører gjennom Istanbul. Stridsvogner blir sett utenfor hovedflyplassen. Kort tid senere bekrefter Tyrkias statsminister at det pågår et forsøk på statskupp.

** Like etter midnatt kommer meldingene om at militærhelikoptre har angrepet en tyrkisk TV-stasjon. Deretter kommer det flere rapporter om mål som er angrepet - blant annet hovedkvarteret til den tyrkiske sikkerhetstjenesten.

Les også: Roping og skudd hørt i TV-redaksjon

** Klokken 02.00 norsk tid meldes at det er slått ned på kuppforsøket, men at uroen fortsatt herjer.

** Lørdag morgen hevder president Erdogan at han har kontroll - men oppfordrer folket til å være forberedt på at det kan komme nye kuppforsøk. Statsminister Binali Yildirim forteller at dødstallet nå har steget til minst 265, skriver New York Times.

Dette er det siste vi vet: Nærmere 200 skal være drept

HVEM STÅR BAK KUPPFORSØKET?

** Det hersker foreløpig uklarhet om hvem som står bak. Statsministeren har uttalt at kuppforsøket var i regi av en gruppe innad i militæret.

President Erdogan legger skylden på imamen Fethullah Gulen som lever i eksil i USA. Gulen leder en bevegelse som ønsker å endre styresettet i Tyrkia i retning av liberal islamisme. Han har imidlertid fordømt statskuppet.

– Jeg fordømmer, på sterkeste måte, det forsøkte militærkuppet i Tyrkia. Regjeringsmakt skal vinnes gjennom frie og rettferdige valg, ikke ved makt, skriver Gulen i en uttalelse, ifølge Financial Times.

** Eksperter VG har snakket med har også pekt på muligheten for at såkalte kemalister står bak. Disse har sett med stor misnøye på Erdogans islamisering av politikken og kjemper for en sekulær stat.

** Den fungerende hærsjefen i Tyrkia, general Umit Dundar, sier at kuppforsøket mot regjeringen til Recep Tayyip Erdogan i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

HVOR MANGE ER DREPT, SKADET OG FENGSLET?

** Det kommer sprikende meldinger om hvor mange som er drept, men dødstallene har økt i løpet av morgentimene lørdag. New York Times melder at nærmere 265 skal være drept.

** Tallet på skadede er stigende. Siste tall fra statsminister Yildirim er 1440.

** Tyrkiske myndigheter opplyser lørdag formiddag at 2839 personer skal være pågrepet i forbindelse med kuppforsøket.

VG Direkte: Hold deg oppdatert her

HVORDAN HAR VERDEN REAGERT PÅ KUPPFORSØKET?

** President Barack Obama i USA, Norges Børge Brende, EUs Donald Tusk og Jean-Claude Juncker støtter alle den demokratisk valgte regjeringen i Tyrkia.

** President Erdogan betegner kuppforsøket som «et forræderi» og sier de ansvarlige skal betale dyrt. Han landet i Istanbul rundt klokken 02.30 norsk tid.

** Steffen Seibert, talsmann for Angela Merkel, sier at den demokratiske orden må bli respektert for å sikre menneskeliv.

** FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier millitær innblanding som dette er uakseptabelt.

** Presidentkandidat Hillary Clinton anmoder alle å respektere lovene og menneskerettigheter. Og støtte regjeringen i Tyrkia.

Få mer bakgrunn: Slik har Tyrkias blodige halvår vært

ER DET TRYGT Å REISE TIL TYRKIA NÅ?

** Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige. Reisende oppfordres til å følge med på utviklingen. Flere reiseselskaper, deriblant Ving, viser til UDs reiseråd og oppfordrer sine reisende om å følge med på disse.

** Atatürk flyplass ble lørdag tidlig gjenåpnet for normal drift.

** Både SAS og Star Tour har innstilt avganger til Tyrkia lørdag. Norwegian flyr på sin side som normalt. Du kan lese mer om dette i E24 sin sak her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder