FORBEREDER KAMP: Norske soldater fra Telemark Bataljon trener opp Peshmerga-krigere i Irak. Thomas (24) leder infanteri-øvelsene. Foto: Harald Henden VG

Børge Brende ber USA og Russland bekjempe al-Nusra

Brende og Søreide deltar på kjernemøter i IS-koalisjonen

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at terrornettverket al-Nusra har styrket seg i Syria, og at USA og Russland må finne sammen for å stoppe dem.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Norge øker nå sine militære bidrag i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

I neste uke er både Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) invitert til møter i koalisjonens kjernegruppe, i Washington 20. og 21. juli. Brende møtte i denne kjernegruppen i Roma i februar.

Møtene i Washington skal gjøre opp status i kampen mot terror, og legge veien videre.

Les også: Slik trener norske soldater kurderne til kamp mot IS

Som VG meldte søndag, skal NATO-sjef Jens Stoltenberg delta på sitt første møte med koalisjonen mot IS neste onsdag.

Ikke-tema i koalisjonen

Etter en artikkel om bekjempelsen av terrorfronten al-Nusra i VG torsdag, presiserer utenriksminister Børge Brende at den USA-ledede koalisjonens formål er å bekjempe ISIL (også kjent som IS), og at det så langt ikke har vært tema i koalisjonen å gå til kamp andre grupper enn dem.

Men i den bredere fredsprosessen i Syria vil det være viktig at USA og Russland forsøker å samordne seg for å komme i gang med fredsforhandlinger under ledelse av Staffan de Mistura i Geneve.

I den sammenhengen vil være viktig å hindre at al-Nusra og andre al-Qaida-relaterte grupper kan utnytte maktvakuum som oppstår der hvor IS er nedkjempet, ifølge utenriksministeren.

Utestengt fra fredsprosessen

MØTER IS-KOALISJONEN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og utenriksminister Børge Brende deltar på møter i kampen mot IS i neste uke. Foto: Harald Henden VG

– USA og Russland må bli enige om hvilke grupper som skal bekjempes, og hvilke som tar del i den moderate opposisjonen, og som skal være med videre i fredsprosessen, sier Brende til VG.

– al-Nusra-fronten er al-Qaidas forgreining i Syria, og definert som en terrorbevegelse. De er ekskludert fra fredsforhandlingene og avtalen om våpenstillstand, sier Brende.

Les mer her: Trekker NATO med i kampen mot IS

Møter i Moskva

Torsdag kveld vil USAs utenriksminister John Kerry etter planen starte en serie møter i Moskva, blant annet med Russlands president Vladimir Putin, om Syria-konflikten.

Russland har gjennomført bombeangrep mot den moderate opposisjonen i Syria, og gjennom det styrket Assad-regimets posisjon.

Men nå gjør USA og Russland et nytt forsøk på å samordne kampen mot terror. Bakteppet er blant annet at al-Nusra har rykket inn i områder hvor IS er blitt nedkjempet.

Forutsetning for fredssamtaler

Brende og Kerry har allerede snakket sammen om denne runden:

– Det er viktig å få avklaringer mellom Russland og USA, også om det politiske sporet. En forutsetning for at fredsforhandlingene kan starte igjen i Genève, er at man kan se muligheter for gjennombrudd, og forhåpentligvis få på plass en tidsplan for en inkluderende overgangsregjering i Syria, sier han.

– Jeg støtter Kerrys initiativ fullt ut, legger han til.

Norske bidrag

Regjeringen har varslet Stortinget om at det kan bli aktuelt for de 50 norske spesialsoldatene som nå starter opptrening av frie syriske grupper i Jordan, å delta inne i Syria.

I tillegg fortsetter det norske styrkeelementet opptrening av kurdiske styrker i Erbil.

Både USA og Frankrike har bedt Norge om å stille med F-16 kampfly til krigen mot IS. Men ifølge både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet er det fortsatt uaktuelt å sende norske kampfly til regionen.

Vender tilbake

Norge har dessuten forpliktet seg til å bidra med penger og kapasiteter til minerydding gjennom en fersk avtale med USA.

Brende sier det også er nødvendig å øke innsatsen for dem som er internt fordrevet både i Irak og Syria:

–Vi støtter arbeidet med å ta tilbake områder. Men folk må raskt føle at livet blir bedre og at man får vende tilbake til hjemstedet så raskt som mulig, sier utenriksministeren.

I Norges største humanitære bidrag noensinne, har Norge stilt 10 milliarder kroner til rådighet for både humanitær hjelp og prosjekter i Syria og nabolandene de nærmeste årene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder