ALARMEN GÅR: I alle år har havet vært livsnæringen til inuettene på Kivalina. Nå jager havet innbyggerne fra hjemmene sine. Dette bildet er tatt i 2006. Foto:,AP

Øya som slukes av havet

Innbygger til VG: – Livet som vi kjenner det er over

ANCHORAGE (VG) Klimaendringer tar fotfestet fra de 400 innbyggerne på Kivalina i Alaska. Nå må de flytte før øya går under vann.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det føles ut som om bakken under meg forsvinner, sier Colleen Swan på telefon til VG.

Det gjør den også – bokstavelig talt. Sakte, men sikkert.

Swan har bodd på Kivalina nordøst i Alaska hele sitt liv. I en årrekke har hun sittet i bystyret og vært en talsperson for innbyggerne som kan bli USAs første klimaflyktninger.

Tema på klimakonferanse

Klimaendringene i Alaska og andre arktiske områder er tema når toppolitikere nå samler seg i Anchorage. USAs president Barack Obama åpner konferansen GLACIER mandag, og fra Norge kommer utenriksminister Børge Brende, som skal lede en av paneldebattene.

– Innbyggerne i Alaska bor i frontlinjen av klimaforandringene, sa Obama nylig i en videomelding.

På Kivalina fører de raske klimaforandringene med seg drastiske konsekvenser. Ingeniører fra US Army Corps of Engineers har gjort beregninger på at øya sannsynligvis vil være under vann innen 2025.

President med desperat bønn:- Landet mitt forsvinner!

BOR PÅ ØYA: Colleen Swan er født og oppvokst på Kivalina. Foto:Privat,

Rammes hardt

Årsaken er høyere temperaturer, som fører til tynnere is, stigende vannstand og erosjon – avgnaging av kystlinjen.

– Det er så mange forandringer og uforutsigbart fra år til år, sier Swan og fortsetter:

– I vinteren som var kom det mye regn. Før regnet det aldri i løpet av vinteren. Første gang det regnet vinterstid var i 2007 og siden har det bare blitt verre og verre.

I likhet med andre arktiske områder har temperaturen i Alaska steget dobbelt så mye enn gjennomsnittet for resten av verden i løpet av de siste 50 årene.

– Disse forandringene har hatt direkteinnflytelse på kryosfæren, som snø, islagt sjø, elver og innsjøer, og permafrost. Dette fører igjen til ytterligere oppvarming, sier professor og leder av International Arctic Research Center, Scott Rupp til VG.

Les også:Fartøyene som forsvant

Vanskeliggjør fangst

På Kivalina, som ligger i Tsjuktsjerhavet, har klimaforandringene fått mange praktiske betydninger:

– Hver høst fryser vi ned mat som skal holde hele vinteren, og vi har aldri hatt frysere, men lagret maten i skur. Nå som temperaturen stiger har det blitt vanskeligere, sier Swan.

Ny studie:Havet stiger raskere enn forventet

Stort sett alle innbyggerne på øya er inuitter, som livnærer seg av sel- og hvalfangst. Nå har også det blitt vanskelig siden isen har blitt tynnere og hvalfangerne kan dermed ikke bevege seg så langt ut som tidligere.

– Livet som vi kjenner det er over, sier Swan.

Les også:Gigantisk innsjø i Sahara forsvant

Isen var beskytter

Isen har også vært en beskytter for øya, ved at den har hindret bølger å flomme innover i stormsesongen. Nå fryser det til for sent til at den kan hjelpe.

I 2008 ble det bygget en mur rundt øya, men dette blir kun sett på som en midlertidig løsning av en uløselig situasjon.

Les også:Er dette Atlantis?

Det har innbyggerne her innsett for lengst. Allerede i 1992 stemte de for å flytte byen. Men ingenting har skjedd fordi det er ikke klart hvem som skal betale for flyttingen.

Obama har lagt frem forslag om 50,5 millioner dollar (413 millioner norske kroner), men summen bare halvparten av estimatet på hva flyttingen vil koste.

Les også: Frp-Siv: – Ingen tvil om klimaendringer

Skoger i brann

Økt temperatur i Alaska fører også til tørrere underlag i delstatens skoger, noe som gir større grobunn for branner.

Så langt i år har skogbranner svidd av områder på størrelse med Nord-Trøndelag fylke. Dermed blir 2014 stående som et av de verste skogbrannårene i Alaskas historie. Kun i 2004 har det vært verre.

– Endringer i Arktis har globale konsekvenser. Det er derfor viktig at verden lykkes med en ambisiøs klimaavtale i Paris. Konferansen i Anchorage er et skritt på veien og vi ønsker at den skal bidra til å gi forhandlingene i regi av FN et dytt fremover, sier utenriksminister Børge Brende.

Les også: Ingen vekst i globale CO2-utslipp i 2014

Han mener at det viktigste er å redusere de globale utslippene av klimagasser.

– Utslipp fra kortlivede klimadrivere, som sot og metan står for 30–40 prosent av de menneskeskapte klimaendringene. Økt innsats for å redusere slike utslipp er derfor avgjørende for å holde den globale oppvarmingen under 2 grader.

Les også: Slik vil Obama redde klimaet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder