BORGERKRIG OG IS: En syrisk mann hjelper en skadet etter et bombeangrep på et marked i Aleppo i juni. Landet er rangert som verdens farligste land etter en rapport som kom tidligere i sommer.

BORGERKRIG OG IS: En syrisk mann hjelper en skadet etter et bombeangrep på et marked i Aleppo i juni. Landet er rangert som verdens farligste land etter en rapport som kom tidligere i sommer. Foto:Karam Al-masri,Afp

Dette er verdens farligste og fredeligste land

Norge er ifølge rapporten det 17. mest fredelige landet i verden

Island er verdens fredeligste land, mens Syria er verdens farligste, ifølge den niende fredsindeksen fra Global Peace Index (GPI).

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Island kan smykke seg med tittelen verdens fredeligste land, ifølge indekstallene fra Global Peace Index. Rett bak kommer Danmark, tett fulgt av Østerrike og New Zealand. Norge er å finne på en 17. plass, etterfulgt av Bhutan og Polen.

Les hele rapporten her.

Norge å finne på en 1. plass i 2007 - det første året fredsindeksen ble regnet ut.

Tallene som ble sluppet i slutten av juni baserer seg på 23 forskjellige beregninger, der faktorer som drapsrate, kriminalitetsstatistikk, terrorisme og militære utgifter inngår, ifølge the Independent.

Høy våpeneksport

Sverige og Norge på 13. og 17. plass, er klassifisert som mindre fredelige enn sine naboland, da de har en noe høyere kriminalrate, og en langt mer omfattende våpeneksport.

Ifølge rapporten er Europa den fredeligste regionen i verden, med de tre øverste plassene i indeksen.

Likevel falt for eksempel Danmark sitt resultat etter at de besluttet å øke sine militære utgifter, samt virkningene av terrorisme etter skytingen i København tidligere i år.

Frankrike og Belgia fikk også dårligere score på grunn av terrorisme, der særlig Frankrike ble dratt ned etter terroristangrepet mot redaksjonen til Charlie Hedbo.

HELT I TOPPEN: Island er verdens fredeligste land ifølge en rapport som kom tidligere i sommer. Foto:Bjørn Aslaksen,VG

Borgerkrig og IS

Syria ble i årets utregning kåret til verdens farligste land. I 2008 var Syria klassifisert som verdens 88. fredeligste land, der 162 land var med i utregningen. Nå har de altså falt fra rundt midten av tabellen til helt på bunn.

Faktorene er den ødeleggende borgerkrigen, og den raske fremveksten av IS i landet.

Ikke millitære

På den andre siden av tabellen troner Island, som verdens fredeligste land.

Som eneste NATO-medlem har de ikke operative militære styrker, men kystvakt og en form for militær styrke som består av et lite antall skip og fly som overvåker farvann og luftrom.

I tillegg er landet preget av politisk stabilitet, lav drapsrate, våpeneksport, og få konflikter med naboland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder