FRYKTER TYRKIA: Flyktninger og migranter i interneringsleiren på Chios frykter å bli returnert til Tyrkia, men trolig vil returer starte på mandag, i henhold til avtalen mellom EU og Tyrkia. Foto: Chryssa Panoussiadou VG

Amnesty: – Tyrkia sender flyktninger videre til Syria, Irak og Afghanistan

CHIOS (VG) Disse flyktningene venter på å bli returnert til Tyrkia. Der vil faren være stor for at de sendes videre til land der de blir forfulgt, mener Amnesty.

 • Nilas Johnsen
 • Chryssa Panoussiadou

Artikkelen er over fire år gammel

Hellas forbereder seg på å returnere et stort antall flyktninger og migranter som har kommet sjøveien fra Tyrkia, i tråd med avtalen mellom EU og Tyrkia som ble inngått i mars. Avtalen innebærer, noe forenklet, et system der «én inn, betyr én ut», for å stanse det EU mener er ulovlige migranter.

På greske øyer som Chios holdes flyktninger og migranter som kom etter at avtalen ble undertegnet innestengt i interneringsleirer. Tyrkia har natt til fredag bekreftet at de er klare til å ta imot flyktninger som returneres fra og med mandag.

VG I HELLAS: Chryssa Panoussiadou (foto) og Nilas Johnsen

LES OGSÅ: Flyktingene bryter opp gjerdet for å protestere

Samtidig har EU slått seg til å ro med at Tyrkia er et trygt land å returnere flyktninger til, uten at de står i fare for å bli sendt videre til andre land der de blir forfulgt. Men en ny rapport fra Amnesty International advarer mot at det ikke er tilfellet.

– Vi mener å ha bevist at Tyrkia ikke er et trygt land å returnere flyktninger til, ettersom vi har kartlagt en rekke tilfeller av at flyktninger blir returnert videre fra Tyrkia til land der de blir forfulgt, sier ekspert på menneskerettigheter for flyktninger i Amnesty International, Anna Shea, til VG.

– Det å sende noen til et land der de risikerer å sendes videre til forfølgelse er i seg selv et brudd med internasjonale konvensjoner, som Flyktningkonvensjonen. Ettersom vi ser at dette allerede skjer i Tyrkia, så står EU i risiko for å ble medskyldige i menneskerettighetsbrudd, fortsetter hun.

Les også: Leger uten grenser: Ondskapsfull avtale

Tyrkia uttaler seg ikke om detaljer rundt deres asylsystem, men har som praksis å gi visse grupper «temporary portection», en status med midlertidig beskyttelse som gir noen av de samme rettighetene som asyl, men ikke alle.

Statsminister Ahmet Davutoglu sa i en tale på torsdag at den nye avtalen med EU ikke vil innebære et økt antall flyktninger til Tyrkia, ettersom EU er forpliktet til å ta imot én flyktning fra tyrkiske leire for hver person Tyrkia tar tilbake. Han hyllet avtalen som en måte å «få slutt på at folk dør i forsøket på å krysse Egeerhavet».

Reiste rundt for å dokumentere

Anna Shea og Amenstys team har de siste ukene reist til en rekke grenseområder i Tyrkia for å dokumentere returer til land der Amnesty mener flyktninger risikerer forfølgelse. Hele rapporten er ennå ikke klar, men Shea deler allerede nå hovepunktene med VG:

** Amnesty mener å ha dokumentert en rekke tilfeller av returer til krigsherjede land som Irak og Afghanistan.

** 27 afghanere ble returnert dagen etter at avtalen med EU ble inngått. Tyrkia har vedgått disse returene, men hevder at ingen av de 27 ba om å søke asyl. Amnesty mener de ble presset og truet til å si fra seg retten til å søke asyl.

** Også til Syria mener Amnesty at det pågår jevnlige returer, uten tilgang til å søke asyl, og der flyktninger presses eller trues til å si fra seg retten til å søke asyl. Dette skal ha pågått i stort antall siden januar.

I en kortversjon av rapporten, som ble offentliggjort natt til fredag, og som VG har fått tilsendt, slår Amnesty fast at grupper på rundt hundre syrere daglig er blitt returnert fra grenseprovinsen Hatay. Rapporten beskriver dette som en «velkjent hemmelighet» i regionen.

Rapporten har også en rekke eksempler på at syriske flyktninger i Tyrkia ikke får registrert seg for å kunne motta helsehjelp.

Les også: Ismain (13) får helsehjelp i Tyrkia, så må han hjem til Syria

Holdes i avstengt område

Personene som de siste månedene er blitt sendt ut av Tyrkia med tvang er i hovedsak flyktninger og migranter som er blitt stanset i forsøket på å komme seg til Hellas. De er først blitt sendt til det avstengte «Erzurum Removals Centre», og så returnert.

Tyrkia hevder at de som sendes til dette senteret får søke asyl, mens Amnesty påpeker at de nektes innsyn i hvor mange som har søkt eller fått asyl.

– De vi har intervjuet forteller at de ikke har fått tilgang til å søke asyl, og at de er blitt truet hvis de ikke ville undertegne skjemaer der de sa fra seg rettigheter. Tyrkiske myndigheter nekter oss innsyn i disse prosessene, sier Shea.

– Men hvordan kan dere si sikkert at disse personene ikke har gitt fra seg denne retten frivillig, ettersom dere ikke har fått innsyn?

– Fordi et klart mønster danner seg når man gjør en lang rekke intervjuer med flyktninger som forteller om lignende opplevelser, og vi i tillegg får opplysninger fra en lang rekke hjelpeorganisasjoner som styrker dette inntrykket.

Stor VG-spesial: Dette er Europas nye murer

Midlertidig beskyttelse

Syrere som kom som flyktninger til Tyrkia mens grensen fortsatt var åpen, har såkalt «midlertidig beskyttelse», som gir mange av de samme rettighetene som flyktninger i Europa har. Tyrkia har tatt imot 2,7 millioner syrere, men mange har hatt som mål å komme seg videre til Europa.

– Det har vært mye snakk om syrerne, men man glemmer at det også er rundt 170.000 irakere og 40.000 afghanere i Tyrkia. Hva som vil skje med dem er veldig uklart, og vi er dypt bekymret. Vi har dokumentert tilfeller der personer er blitt returnert og har fryktet å bli drept av Taliban, og som siden er blitt savnet, sier Shea.

– Vi mener også at de som returneres hit har rett til å søke asyl, og at de skal sikres en fullstendig og rettferdig behandling. Vi har grunn til å tro at det ikke vil skje før de sendes ut av Hellas og heller ikke vil skje etter ankomst hit til Tyrkia. På det grunnlaget mener vi at denne avtalen burde skrinlegges.

Gigant-leir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

Les også

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Hellas
 3. Syria
 4. Amnesty International

Flere artikler

 1. Dette skjer med flyktningene etter Tyrkia-retur

 2. Her ender flyktningenes drøm om Europa: 1.500 ønsker asyl - kun én mann ser på sakene

 3. Fortsatt flere nye flyktninger enn returer til Tyrkia

 4. Sover i gresk havn med fire barn –  mannen er i Norge

 5. 13.000 flyktninger har forsvunnet fra Hellas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder