34 personer bekreftet drept

Belgisk TV-stasjon: Ankom flyplassen i taxi

CNN: Angrepet knyttes til Paris-nettverket

MISTENKTE: På bildet kan man tyde at de to mennene i svart bare har på seg en hanske hver, på venstre hånd. Ifølge avisen La Libre kan dette ha gjort det mulig for dem å utløse mekanismen til bombene. Foto: AP

Brussel-terroren: Disse tre kan ha stått bak angrepene på flyplassen

De tre mennene blir sett på som mistenkte i terrorangrepet mot flyplassen i Brussel, opplyser belgiske myndigheter.

Artikkelen er over fire år gammel

Bildet viser tre menn med traller, som går ved siden av hverandre inne på flyplassen. To av dem er kledd i svart, den siste har hvite klær og en svart hatt.

Belgisk politi har nå gått ut med en offisiell etterlysning av mannen til høyre, som de mener er på frifot etter bombeangrepet mot flyplassen.

Den belgiske påtalemyndigheten forteller på en pressekonferanse at mannen ble sett sett løpende vekk fra flyplassen.

De to andre mennene på bildet skal ha vært selvmordsbombere og dødd da de utløste bombene, skriver Reuters. Ifølge lokale myndigheter i Brussel skal terroristene ha hatt bombene i bagene sine, skriver AFP.

https://twitter.com/police_temoin/statuses/712322827744108544

Borgermester i Brussel-kommunen Zaventem sier til AFP at de tre angriperne på flyplassen ankom i taxi, og at de hadde gjemt bombene bagasjen.
– De satte bagasjen på traller, og de to første eksploderte. Den tredje satte også bagasjen sin på en tralle, men han må ha fått panikk, og den eksploderte ikke, sier Francis Vermeiren.

Ifølge den belgiske TV-stasjonen VRT kontaktet en taxisjåfør politiet straks han hørte om eksplosjonene.

Sjåføren skal ha reagert på at mennene insisterte på å løfte koffertene sine selv og ikke ville ha hjelp til å håndtere bagasjen.

Det er angivelig taxisjåførens tips som tirsdag førte politiet til et hus hvor det ble funnet et IS-flagg og en bombe under en razzia tirsdag.

På bildet kan man tyde at de to mennene i svart bare har på seg en hanske hver, på venstre hånd. Ifølge avisen La Libre kan dette ha gjort det mulig for dem å utløse mekanismen til bombene.

Fant bombe og IS-flagg

Påtalemyndigheten bekrefter at det pågår omfattende aksjoner over hele landet etter terrorangrepene. De sier at de blant annet jakter på mannen som er etterlyst for angrepet på flyplassen, melder AFP.

Politiet har funnet en bombe og et IS-flagg i forbindelse med en ransaking på en adresse i Brussel-området etter terrorangrepene, melder AFP.

Bomben inneholdt spiker og kjemikalier, skriver påtalemyndigheten i Belgia i en pressemelding.

Huset som ble gjennomsøkt, ligger i bydelen Schaerbeek nordøst i Brussel.

Det er for tidlig å knytte angrepet til Paris-terroren, melder påtalemyndigheten.

– Vi er fast bestemt på å beskytte vår frihet. Vi er konfrontert med fiender som prøver å bekjempe vår frihet. Vi vil gjøre alt for å beskytte befolkningen. Vi må så raskt som mulig vende tilbake til det normale livet. Det er en strid uten grenser, sier statsministeren, sier statsminister Charles Michel ifølge den belgiske avisen Nieuwsblad.

Belgiske myndigheter har oversendt bildene av de mistenkte mennene til amerikanske myndigheter, sier en ikke navngitt amerikansk etteretningskilde til CNN.

Ingen av mennene er sålangt identifisert med navn.

Mener Abdeslam skulle delta

Salah Abdeslam ble arrestert i en større politiaksjon i Brussel forrige uke. Foto: Uncredited Ap

Ifølge to amerikanske etterretningskilder som CNN har snakket med, skal angrepet i Brussel være knyttet til nettverket som begikk terrorangrepene i Paris i november i fjor.

En av arkitektene bak Paris-terroren i november, Salah Abdeslam, som ble arrestert i Brussel på fredag, skulle ha deltatt i terrorangrepene som rammet den belgiske hovedstaden tirsdag, har en anonym etterretningskilde fortalt Politico.

Abdeslams fingeravtrykk ble funnet i en leilighet i bydelen Forest som ble raidet av politiet forrige uke. Det skal også ha blitt funnet flere detonatorer som etterforskere tror skulle bli brukt i angrepene, sier kilden.

Den belgiske utenriksministeren ytret også frykt for at Abdeslam hadde planlagt et terroranslag.

– Det kan være en realitet for at han var klar til å igangsette noe fra Brussel, fortalte Didier Reynders til en gruppe med sikkerhetseksperter ved German Marshall Fund-konferansen i Brussel på lørdag.

IS står bak

Ifølge propagandabyrået Amaq, som har tette bånd til IS, hevder terrororganisasjonen at de står bak angrepene i Brussel.

Amaq hevder terrorgruppen at IS-krigere åpnet ild inne på flyplassen, før flere av dem skal ha sprengt seg selv i luften.

Propagandabyrået formidler videre at Belgia ble angrepet for å være «et land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot Den Islamske Stat», skriver Independent.

Flyplassjef Arnaud Feist sier at flyplassen Zaventem i Brussel vil bli stengt også onsdag etter dagens angrep, melder Sky News.

Provinsguvernør Brabant Fladern sier at bombeeksperter har uskadeliggjort den tredje bomben som ble funnet på flyplassen i Brussel, melder Reuters. Flyplassen ble rammet av to bomber, men den tredje sprengladningen gikk ikke av under angrepet.

Rapporter om antall drepte i terroranslagene varierer utover dagen. Nyhetsbyrået AP melder at 34 mennesker har mistet livet i terroranslagene. Over 200 personer skal være skadet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder