FINANSMINISTER: George Osborne advarer mot EU-utmelding. Foto: Paul Ellis , Afp

Osborne advarer mot «brexit»

Dette er ikke noen politisk selskapslek, sier finansminister George Osborne og varsler store økonomiske konsekvenser ved en EU-utmelding.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette handler om folks arbeidsplasser, om levebrød og om levestandard. Det å gå ut av EU vil utgjøre et stort økonomisk sjokk for landet, sier George Osborne til BBC.

Britene holder folkeavstemning om fremtiden i EU 23. juni.

Osborne sier han vil gjøre alt han kan for å unngå en utmelding i en såkalt brexit. Og viser til verdifallet for pundet som har fulgt usikkerheten rundt britenes fremtid i EU.

– Den globale økonomien opplever større farer og større usikkerhet enn på noe annet tidspunkt siden finanskrisen i 2008. Så dette vil være det verst tenkelige tidspunktet for Storbritannia å gamble på å gå ut av EU på, sier finansministeren.

– Vi har sett verdien på pundet falle, og det minner oss på at dette ikke er noen politisk selskapslek.

Bakgrunn: Fem spørsmål og svar om Storbritannias forhold til EU

Handel

Økonomi er noe av det første britene har begynt å diskutere før folkeavstemningen. Spesielt tilgangen til det europeiske markedet.

EU er Storbritannias viktigste handelspartner og står for omtrent halvparten av britisk eksport og import. Rundt 3,5 millioner britiske arbeidsplasser skal være knyttet til EU-eksporten.

Ifølge en analyse fra London School of Economics i fjor vil et optimistisk scenario etter en brexit gi et inntektsfall på 1,1 prosent av brutto nasjonalprodukt. I verste fall vil inntektene falle med 3,1 prosent.

Statsminister David Cameron mener det vil gi «færre arbeidsplasser, færre investeringer og høyere priser». Mens ut-leiren mener det vil fristille britisk økonomi fra regelbyrden i EU og åpne nye markeder.

Norge

Norges tilknytning til EU-markedet gjennom EØS blir fortsatt diskutert.

– Jeg tror det blir en handelsavtale, i beste fall i nærheten av det Norge har, sier sjefredaktør Zannie Minton Beddoes i The Economist til BBC om tiden etter en eventuell utmelding.

– Men Norge er verre enn det vi har nå, for de har ingen innflytelse over reglene de må følge. Og som EU-medlem har vi det, sier hun og vil bli.

Torytoppen Michael Howard vil ut og er ikke i tvil om at britene kan få en bedre avtale med EU enn Norge har.

– Norge har 5 millioner innbyggere, vi har 65 millioner. Vi kommer ikke til å få en avtale à la Norge, men en avtale à la Storbritannia. Vi trenger litt selvtillit her. Alle ønsker tilgang til markedet vårt, sier han til kringkastingen.

Målinger

Stadig nye meningsmålinger gir ikke noe entydig svar på hva britene vil stemme i juni.

I en måling for Daily Mail fra ComRes denne uken sier 51 prosent at de fortsatt ønsker å være med i EU. 39 prosent ønsker å forlate unionen, mens 10 prosent ennå ikke har bestemt seg.

På en annen måling av YouGov for The Times svarer 37 prosent at Storbritannia bør forbli i EU, mens 38 prosent ønsker å forlate unionen. 25 prosent har fortsatt ikke bestemt seg.

Det som står klart, er at det fortsatt er en betydelig «vet ikke»-gruppe. Og det er for den gruppen ja- og neisiden nå krangler om EU-konsekvensene for verdens femte største økonomi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder