AKSJONERTE: Ifølge avisen Le Parisien slo bevæpnet politi til mot et leilighetskompleks i Paris-forstaden Argenteuil ved 17.30-tiden torsdag. Først evakuerte de hele bygget, før man senere på kvelden valgte å sperre av hele kvartalet. Foto: Francois Mori Ap

Fransk politi hevder å ha avverget nytt terrorangrep

Fransk politi har pågrepet en mann som skal ha kommet langt i planleggingen av et nytt terrorangrep. Mannen skal ha forbindelser til hovedmannen bak terrorangrepet i Paris.

Irene Rønold
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mannen ble pågrepet torsdag morgen i Paris-forstaden Boulogne-Billancourt ifølge avisen Le Figaro.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er mannen, som omtales som Reda K., funnet skyldig i å tilhøre et nettverk som planla å reise til Syria. Domstolen i Belgia fant også den antatte hovedmannen bak Paris-terroren Abdelhamid Abaaoud skyldig i samme sak.

Les også: Pekes ut som hjerne bak Paris-terroren

Både Reda K. og Abbaoud var på frifot da dommen falt i fjor sommer.

– Han tilhører et terroristnettverk som planla å slå til mot landet vårt, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve om Reda K.

Ifølge iTélé skal mannen ha vært etterlyst av franske myndigheter i flere måneder.

Les også: Syv pågrepet i Brussel

Væpnet politi

Torsdag kveld gjennomførte fransk politi en aksjon mot mannens leilighet i Argenteuil. Ifølge iTélé var det Reda K. selv som ledet politiet til leiligheten, der det skal ha blitt funnet våpen og eksplosiver.

En 23 år gammel nabo forteller at tungt væpnede styrker omringet inngangen til blokken før de gikk inn og kom ut med en mann som dekket hodet sitt med et skjerf.

– Politiet ba oss om å komme oss unna og sa at det var farlig, sier han.

Området ble sperret av etter aksjonen, og beboere slapp ikke inn til hjemmene sine. En bombegruppe ble sendt til stedet.

Fredag morgen var området fortsatt sperret av.

Les også: Dette er de verste terror-angrepene i Europa siden år 2000

KAN HA AVVERGET ANGREP: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sier den pågrepne mannen planla et nytt terrorangrep mot landet. Foto: Gonzalo Fuentes Reuters

Europeisk samarbeid

Ifølge Cazeneuve er det flere ukers intens etterforskning som har ledet fram til politiaksjonen.

– Pågripelsen var også et resultat av konstant samarbeid mellom europeiske myndigheter, sier han.

Foreløpig knyttes ikke terrorplanene til angrepene i Paris i november eller tirsdagens angrep i Brussel.

Fransk politi har vært i høy beredskap etter angrepene mot Paris, som kostet 130 mennesker livet. Så langt har politiet gjort 75 arrestasjoner, og 28 mistenkte er blitt fengslet i aksjoner i kjølvannet av angrepet, opplyser innenriksdepartementet.

Den siste av de ti mistenkte for Paris-angrepene, Salah Abdeslam, ble pågrepet i Brussel lørdag. Tre dager senere slo det politiet mener er resten av terrorcellen hans til i to selvmordsaksjoner i Brussel.

(VG/NTB)

Paris-terroren: Kan ha funnet bombefabrikken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder