SØRGER: Denne kvinnen er glad for at hennes slektning endelig er identifisert. Bildet er fra minnemarkeringen for massakren i Srebrenica i dag, tirsdag 11. juli. Foto: AP

Elleve år siden døden inntok Srebrenica

(VG Nett) Tusenvis av bosniske muslimer er samlet i byen Srebrenica for å markere 11-års dagen for den verste massakren i europeisk historie siden andre verdenskrig.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Mer enn 8000 muslimske menn og gutter mellom 15 og 78 år ble henrettet da serbiske militære tok kontroll over byen Srebrenica på dagen for elleve år siden, den 11. juli 1995.

Mange av dem er fortsatt ikke identifisert eller funnet.

I dag møtte tusener av bosniske muslimer fram for å begrave ytterligere 500 av sine døde, under seremonien på minnesenteret i en landsby like utenfor Srebrenica.

Se bildespesialen fra markeringen her.

MED SOLBRILLER: Minnestunden i dag var tung også for FNs representant, Carla Del Ponte. Foto: AP

FNs sjef for krigsforbrytelser, Carla Del Ponte var tilstede under minnemarkeringen.

Serbiske representanter har takket nei til å delta, skriver nyhetsbyrået AFP.

60 massegraver funnet

Etter krigen i Bosnia mellom 1992 og 1995 er det funnet mer enn 60 massegraver. I juni ble nok en massegrav med over 200 mennesker avdekket i landsbyen Kamenica, bare 30 kilometer fra Srebrenica. Graven skal være en av de største som er funnet til nå.

Les om Srebrenica-massakren på Wikipedia.

Så langt er nærmere 2.000 ofre identifisert ved hjelp av DNA-analyser, men fortsatt jobber eksperter med identifiseringen av beinrester som er samlet i over 3.600 likposer, melder AFP.

Bosnia er delt i to selvstendige deler etter krigen, den serbiske Republika Srpska og den Muslimsk-kroatiske føderasjonen.

På frifot

Srebrenica ligger fortsatt i Republika Srpska.

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic og hans militære sjef, Ratko Mladic, som ansees for å være hovedkreftene bak massakren i 1995 er fortsatt på frifot.

Siden 1996 har de vært ettersøkt av Det internasjonale krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia i Haag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder