HER AKSJONERER POLITIET: Først gikk sivile polititjenestemenn inn og pågrep flere personer. Deretter ble gaten sperret av tungt bevæpnet politi, før bombeeksperter begynte å undersøke leiligheten som knyttes til én av de mistenkte. Foto: Hendrik Devriendt , Afp

- Terroristene brukte belgiske leiebiler

Politiet har sperret av en gate i Brüssel-bydelen Molenbeek i Belgia. Tre av de åtte Paris-terroristene skal ha bodd der.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Øyenvitner har sett svarte personbiler med belgiske skilter ved minst to av åstedene for det blodige terrorangrepet fredag kveld. Ifølge fransk påtalemyndigheten skal de åtte gjerningsmennene ha vært delt i tre grupper.

En av gruppene var de to selvmordsbombere som angrep Stade de France. De andre var fordelt på en svart Seat og en svart VW Polo.

TV-kanalen RTBF har lagt ut bilde på Twitter som viser en mann som blir arrestert av sivile polititjenestemenn i forbindelse med aksjonen i Belgia. Påtalemyndigheten opplyste lørdag kveld at tre personer er pågrepet.

I Twitter-meldingen over står det:

«Aksjon i Molenbeek i forbindelse med angrepene i #Paris. En mann pågrepet»

Mehdi Nemmouche, som utførte terrorangrepet mot det jødiske museet i Brussel, bodde også i Molenbeek, etter at han returnerte fra Syria.

Fant spor i leiebilene

Den belgiske justisministeren Koen Geens bekreftet like før klokken 18 at det er gjort «flere» pågripelser i Brussel i forbindelse med terrorangrepet, melder nyhetsbyrået AP. Han ønsket ikke å være mer spesifikk enn å påpeke at det flere enn én.

Ifølge avisen La Dernière Heure skal tre av de åtte Paris-terroristene komme fra Belgia. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av myndighetene.

Ifølge belgiske Radio 1 opplyser Geens at en bil med belgisk kjennemerke ble sett av vitner i forbindelse med angrepet på konsertlokalet Bataclan, hvor minst 87 mennesker ble drept. Ifølge justisministeren dreier seg om en leiebil som ble utlevert i Brussel.

– Pågripelsene har sammenheng med spor i bilen og personen som leide den, forteller Geens.

Det har senere blitt bekreftet at mannen som bestilte leiebilene er pågrepet i Belgia. Det skal ha blitt funnet parkeringsbilletter fra Molenbeeki minst én av bilene.

Et vitne som så skytingen mot La Carillon kafé og Le Petit Cambodge forteller til den franske avisen Le Monde at minst én av bilene hadde belgiske skilter.

– Tung væpnende menn med kalasjnikover åpnet ild og menneskene fløy i alle retninger. Flere ble truffet av skuddene og falt i bakken. Etter noen minutter kjørte bilen av gårde med skrikende dekk. Jeg så en av gjerningsmennene under flukten. Han så veldig ung ut. Jeg vil tro han var 18–20 år, forteller kvinnen.

Bakgrunn: Her skjedde angrepene

Ifølge Geens har ikke belgiske myndigheter bekreftet identitet på terroristene.

– Identifiseringsarbeidet er veldig vanskelig, opplyser justisministeren.

Franske myndigheter har tidligere opplyst at gjerningsmennene på Bataclan sprengte seg selv i luften da politiet stormet lokalet. Angrepet mot Stade de France ble utført av tre selvmordsbombere.

Fant syrisk pass

Det belgiske avisen Het Nieuwsblad melder at politiet har aksjonert mot en leilighet i Dubois Thornestraat. Det skal også være tilslag mot leiligheten i Gentsesteenweg og Weststation. Bombeeksperter arbeider på flere av adressene.

Samtidig melder nyhetsbyrået Associated Press (AP) at det syriske passet som ble funnet ved en av gjerningsmennene skal ha tilhørt en person som reiste gjennom Hellas i oktober. Det er foreløpig høyst uklart om gjerningsmannen er den rette eier av passet, som kan være stjålet.

Det er den greske viseministeren Nikos Tosca, ansvarlig for politiet, som sier dette til AP.

Reuters melder at en gjerningsmennene som deltok i angrepet på Bataclan bodde i Courcouronne. En forstad utenfor Paris. Mannen er 30 år gammel og skal ha vært kjent for fransk etterretningstjeneste på grunn av sin kontakt med radikale islamister.

Rettsmedisinere: Terroristene er mellom 15 og 18 år gamle

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder