Var i Paris fredag kveld – pågrepet som fører av terrorbil lørdag morgen

En av bilene som skal ha blitt brukt i terrorangrepet i
Paris ble lørdag morgen stoppet av politiet på grensen til Belgia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Føreren av bilen skal ha vært i Paris fredag kveld og ble lørdag morgen pågrepet i forbindelse med terrorangrepet, ifølge Francois Molins, statsadvokat i Paris.

Bilføreren, som er fransk statsborger, kan dermed være av svært stor verdi for politiet om mannen velger å gi opplysninger i avhør om hvem som har vært involvert i angrepet og hvorfor.

Den belgisk registrerte leiebilen de kjørte, en VW Polo, ble sett av øyenvitner på åstedet for de blodige angrepene. Samme Polo skal være observert ved konsertstedet Bataclan i Paris, hvor 87 mennesker ble brutalt skutt og drept.

Les også: Frykter dette belgiske paret er drept

I tillegg til føreren, var det to andre personer i bilen, ifølge den belgiske påtalemyndigheten. Disse er også pågrepet.

En svart belgisk Seat skal også være brukt av terroristene, ifølge Molins. Denne kobles til angrepene mot restauranten og cafeen, ikke langt unna Bataclan. Bilen ble funnet forlatt ved en kirkegård.

Summen av dette gjør nå at belgiske myndigheter frykter at de har huset forberedelsene av det verste terrorangrepet i Europa siden Madrid i 2004.

Syv spørsmål og svar om terroristene bak blodbadet

Tidligere er det kjent at åtte menn deltok i terrorangrepet. Siden syv av disse åtte gjerningsmennene sprengte selv i luften blir identifiseringsarbeidet beskrevet som vanskelig.

Dette er det vi vet så langt:

# Hvem var de?

Lørdag kveld hadde ikke myndighetene bekreftet noen av identitetene til de åtte terroristene.

Fransk politi mener imidlertid at de kjenner identiteten til minst én av mennene fra angrepet på konsertstedet Bataclan, der det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte.

Mannen skal være identifisert som følge av fingeravtrykk. Vedkommende har hatt et kriminelt rulleblad siden 2014 og ble merket som islamsk ekstremist i 2010, men han har aldri vært fengslet.

En annen av terroristene ble funnet sammen med et syrisk pass. Hvis passet er korrekt, er han 25 år.

87 mennesker mistet livet på Bataclan.

# Hvor kom de fra?

Den franske 30-åringen skal være fra forstaden Courcouronnes drøye tre mil sør for Paris. Forstaden ligger bare noen kilometer fra Juvisy-sur-Orge, der en av Charlie Hebdo-terroristene, Amedy Coulibaly (32), kom fra.

Ifølge den belgiske avisen La Dernière Heure, skal tre av gjerningsmennene være belgiske, men dette er ikke bekreftet av myndighetene.

Det er videre funnet to pass av henholdsvis egyptisk og syrisk opprinnelse ved to av de drepte gjerningsmennene.

Den greske innenriksministeren, Nikos Toskas, sier det syriske passet tilhørte en mann født i Syria i 1990, og som ankom den greske øya Leros som flyktning den 3. oktober.

Det er ikke bekreftet om passet tilhørte en av terroristene eller var stjålet.

– Vi vet ikke om passet er registrert av andre land som eieren trolig passerte gjennom, sier Toskas, ifølge The Guardian.

# Hvordan var de organisert?

Den franske statsadvokaten Francois Molins sier at etterforskningen har avslørt at angrepet ble utført av tre «terrorteam».

Trolig angrep to personer Stade de France, mens fire angrep Bataclan, og de to øvrige angrep på de andre åstedene. De var fordelt i en svart Seat og svart VW Polo, begge belgiskregistrerte.

# Hva skjedde med dem?

Syv av terroristene skal ha blitt drept av sine egne selvmordsbombevester, mens den åttende ble skutt av politiet.

# Hvordan opptrådte de under angrepet?

– Målet var å ramme så mange ofre som mulig, opplyser statsadvokat Francois Molin.

Vitner har beskrevet gjerningsmennene som unge og målrettede. En som overlevde angrepet på Bataclan har også fortalt at en eller flere av gjerningsmennene ropte «Allahu Akbar» (Gud er stor) mens de skjøt på folkemengden.

Ifølge Molin skal disse angriperne også ha uttalt ting om Syria og Irak.

Ifølge Wall Street Journal, som har snakket med en sikkerhetsvakt ved Stade de France der Frankrikes fotballandslag møtte Tyskland, hadde en gjerningsmann billett til kampen. Da han ble avvist, skal han ha detonert vesten.

# Hvilke koblinger finnes til terrorgrupper?

IS har via sitt offisielle mediesenter tatt på seg ansvaret for angrepet, men lørdag kveld hadde de ikke publisert opplysninger som tilsier at de har kjennskap til detaljer som fra før ikke har blitt kjent gjennom vestlige medier.

# Hadde de medhjelpere?

5. november ble en 51 år gammel mann fra Montenegro stanset i ved den tyske grensebyen Bad Feilnbach.

Skjult under panseret på bilen fant politiet to pistoler og en håndgranat. Da bilen ble undersøkt nærmere fant de åtte Kalasjnikov rifler med ammunisjon og 200 gram sprengstoff gjemt i bilen, melder Bayerischer Rundfunk.

Undersøkelser av bilens navigasjonssystem og telefon viste at han trolig var på vei til Frankrike. Ifølge Bayerns ministerpresident Horst Seehofer er det opplysninger som knytter mannen til terrorangrepet i Paris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder