Fransk nyhetskanal: Utpekt Paris-bakmann fanget på overvåkingbilder terrorkvelden

Abdelhamid Abaaoud (29) var ifølge BFMTV på metrostasjonen i Montreuil terrorkvelden, 250 meter fra der en bil knyttet til angrepene ble funnet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den franske nyhetskanalen BFMTV skriver at Abdelhamid Abaaoud har blitt fanget opp av ett eller flere overvåkningskameraer inne på metrostasjonen Croix de Chavaux i Montreuil ved 22-tiden fredag 13. november, mens terrorangrepene inne på Bataclan pågikk.

Dette er i nærheten av stedet hvor en bil med våpen ble funnet forlatt. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet.

Torsdag ble det bekreftet at Abaaoud omkom i politiaksjonen som fant sted i Paris onsdag. Han ble identifisert ved hjelp av hudprøver.

Onsdagens aksjon mot leilighetsbygget i Saint Denis i Paris endte med at to personer døde, en av dem en kvinne som sprengte seg selv i luften. Ifølge flere ubekreftede meldinger, skal hun være Abaaouds kusine, men dette er foreløpig ubekreftet.

Knyttes til flere terrorforsøk

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve sa på en pressekonferanse torsdag at Abaaoud har vært involvert i fire av seks terrorforsøk i Frankrike siden våren 2015.

Disse terrorangrepene knyttes han til

29-åringen skal være født i Belgia, og omtales som «en av de mest aktive ekstremistene» i den såkalte Den islamske staten i Syria (IS). Han kommer fra forstaden Molenbeek i Brussel, hvor flere av de fra før navngitte terroristene kommer fra.

Foreldrene til 29-åringen er innvandrere fra Marokko. Abaaoud er anmeldt av sin egen far for kidnapping av sin 13 år gamle lillebror.

Den mindreårige gutten skal ha blitt tatt med til Syria i 2013, og har i mediene blitt omtalt som den «yngste jihadisten i verden» etter å ha posert med automatvåpen på bilder.

Han skal også være knyttet til en rekke terrorangrep i Europa tidligere i år.

Dømt for terrorrekruttering

I juli ble Abaaoud dømt uten at han var til stede i rettssalen til fengsel i 20 år for terrorrekruttering, ifølge det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

Totalt 30 personer ble dømt for å ha vært en del av et nettverk som rekrutterte personer til å dra til Syria for å kjempe for IS i perioden 2011–2014. Halvparten ble dømt in absentia, altså uten å ha vært tilstede i rettssalen, da de trolig fortsatt var eller var drept i Syria.

VG-SPESIAL: Terrorangrepene i Paris: Angrepene og hendelsforløpet

Avisen De Standard skriver at Abaaoud kan kobles til minst to av de mistenkte Paris-terroristene – Ibrahim Abdeslam (31) og Bilal Hadifi (20).

Den første sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire, den andre gjorde det samme ved fotballarenaen Stade de France.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder