UT AV RUSSLAND? Edward Snowden kan være på vei ut av Russland, i et forsøk på å smigre Trump. Foto: Marcos Brindicci Reuters

NBC: Russland overveier å utlevere Snowden

Russland vurderer å utlevere Edward Snowden til USA, for å gjøre president Donald Trump en tjeneste, opplyser amerikanske tjenestemenn til NBC News. Snowdens advokat avviser dette som spekulasjoner.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Snowden kommenterer selv opplysningene i en Twitter-melding , der han skriver at dette er det endelige beviset på at han aldri har samarbeidet med russisk etterretningstjeneste.

– Intet land ville noensinne bytte bort spioner ettersom alle andre ville uroe seg for om det ble dem neste gang, skriver Snowden.

Varslerens russiske advokat sier imidlertid at opplysningene om at Russland vurderer å utlevere hans klient til USA, kun er spekulasjoner.

– Russland har intet juridisk grunnlag for å utlevere Snowden, fastslår Anatolij Kutsjerena, som har representert amerikaneren siden han kom til Russland i 2013.

Bakgrunn: Føljetongen om Snowden

Amerikansk etterretning skal ifølge NBC News ha analysert en rekke svært sensitive etterretningsrapporter om Russlands overveielser. Der står det blant annet at russiske myndigheter vurderer en utlevering av Snowden som en av flere muligheter til å smigre Trump, opplyser de ikke navngitte kildene til den amerikanske nyhetskanalen.

Etterretningsdataene skal være samlet inn etter at Trump ble innsatt som president 20. januar.

Les også: Snowden saksøkte Norge – avvist av Oslo tingrett

Snowdens advokat, Ben Wizner, sier at de ikke kjenner til noen planer som kan føre til at Snowden blir utlevert.

– Team Snowden har ikke mottatt noen slike signaler, og har ingen nye grunner til bekymring, sier han.

Snowden på Twitter: «Kan dere høre meg nå?»

Snowden, som tidligere jobbet for det amerikanske etterretningsbyrået NSA, har bodd i eksil i Russland siden 2013 etter at han avslørte amerikansk masseovervåking av folks nettkontoer og mobiltelefoner. USA har krevd ham utlevert, og Trump kalte ham under valgkampen en «spion» og «forræder» som fortjener å bli henrettet.

September 2016: Snowden ønsker å forlate Russland

Fra russisk hold kalles opplysningene i NBC for «nonsens». Få dager før innsettelsen av Trump opplyste en talskvinne for utenriksdepartementet i Moskva at Snowden hadde fått forlenget sin oppholdstillatelse i Russland med «et par år».

Snowden-dokumentar: Terningkast 6

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder