POST-TERROR: Dagen etter lastebilangrepet i Nice torsdag, var gatene preget av politistyrker og franske flagg. Foto: Helge Mikalsen VG

Derfor er Nice et arnested for jihadister

80 fremmedkrigere har reist fra Nice-regionen til Syria. 236 personer er under overvåking. Den franske riviera er mer enn sol og strand.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

31 år gamle Mohamed Lahouauej Bouhlel, som på Frankrikes nasjonaldag kjørte ned og drepte 84 mennesker på strandpromenaden i Nice, skal ha blitt rekruttert til terrorgruppen IS bare to uker før angrepet.

IS har for lengst flagget at de sto bak, men det er fortsatt uklart hvilke bånd gjerningsmannen hadde til den såkalte islamske staten.

Nice-ofrene: Seks fra samme familie drept

Det som derimot er klart, er at radikal islam har flere støttespillere på den franske riviera enn de fleste andre steder i Frankrike.

En av ti fremmedkrigere kommer herfra

• Over 80 personer skal ha dratt fra Nice for å kjempe for IS i Syria de siste årene, ifølge France24. Blant dem skal elleve ha vært fra samme familie.

• Dette betyr at regionen Alpes-Maritimes, der Nice er regionhovedstad, er hjem til hver tiende fremmedkriger i Frankrike. I oktober 2015 var bildet slik: Om lag 1800 personer skal ha forlatt Frankrike til fordel for kamper i Syria og Irak, skriver Time Magazine. 400-500 av dem skal ha vendt hjem, og anses i seg selv som en trussel.

• 236 innbyggere er blitt overvåket av antiterrormyndighetene i regionen de siste månedene, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Nice skal være en av landets mest overvåkede byer, med mye politifolk og videoovervåking.

• Alpes-Maritimes-regionen var tidlig ute med å etablere et varslingssystem der lærere, helsearbeidere, politifolk og fengselsbetjenter melder fra om mulige radikaliserte muslimer og potensielle jihadister. Siden 2014 skal regionen ha mottatt 522 bekymringsmeldinger, hvorav 120 gjaldt barn under 18 år, skriver The Economist.Fem av omkring 40 bønnesteder er blitt lagt ned.

I sum gjør dette at Nice er blitt utpekt som et arnested for fremtidige jihadister. Hvorfor er det slik?

Utenforskapet

• Årsaken flere peker på er dårlig integrering i storsamfunnet. Mange føler seg marginalisert og tilsidesatt. Nice, Frankrikes femte største by, har i likhet med andre franske storbyer en betydelig andel muslimer.

– Selv blant dem med høy utdanning og gode jobber, er det flere som opplever at de ikke blir fullt ut akseptert som franske borgere. Dette skaper store indre spenninger, forklarte NUPI-forsker Pernille Rieker til VG i forrige uke.

• En annen faktor, er en tidvis aggressiv sekularisering. Frankrike har blant annet forbudt burka og niqab. Den amerikanske tankesmien Brookings Institution publiserte i mars en forskningsartikkel som slår fast hva som er den viktigste indikatoren for hvor mange jihadister et land produserer: Fransk kultur.

– Da kan det bli lett å slutte seg til kampen mot den «djevelske staten» som vil motarbeide islam, har førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold forklart.

Tre forklaringer

Orban er fra Nice, og forsker på radikalisering i hjemlandet. Han nevner flere grunner til at Nice er på terrorradaren:

• Klassedelt samfunn. Underklassen i Nice bor i det han betegner som ghettoer på øst- og nordsiden av byen. Her er den en konsentrasjon av innvandrere med dårlige sosiale vilkår, høy arbeidsledighet og generelt sårbare personer som står mer laglig til for rekruttering.

• Nettverk. Orban mener den franske riviera har «god grobunn» for radikal islam. I Nice-området bor det en rekke franske muslimer med bakgrunn fra Tunisia, Algerie og Marokko. Som i Paris, har det dannet seg radikale celler her. Han nevner dessuten at våpentilgangen er blitt større med en oppblomstring av nye kriminelle miljøer siden år 2000.

• Nøkkelperson. Nice har særlig hatt én samlende lederskikkelse som har trukket i trådene: Islamisten Omar Diaby, også kjent som Omar Omsen. Han er opprinnelig fra Senegal, og skal nå befinne seg i Syria der han leder en fransk bataljon med tilknytning til terrorgruppen Al Nusra. Ifølge Franck Orban har han rekruttert over 200 personer bare fra Nice.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder