En kvart million er bedt om å evakuere etter jordskjelv i Japan

33 døde og 1.500 skadet i japanske jordskjelv

Da innbyggerne i den sørlige japanske øya Kyushu, ble rammet av jordskjelv på torsdag, var det bare et forvarsel til det som skulle komme.

Artikkelen er over fire år gammel

Natt til lørdag begynte øyas hus å riste igjen, men denne gangen mye kraftigere enn to dager i forveien.

Klokken var halv to, folk lå inne og sov, da jordskjelvet målt til 7,3 på Richters skala, rammet store deler av øya.

– Redningsoperasjonene i løpet av natten vil bli svært vanskelige. Dette er en kamp mot klokken.Vi venter at vinden skal øke og det vil bli kraftigere regnvær, sa Japans statsminister Shinzo Abe i en orientering til regjeringen ifølge NTB.

32 ble drept i det siste jordkjelvet, og omlag 1500 ble skadet. Mennesker ble fanget i ruinene av bygninger. Hoteller og boligblokker svaiet og sto i fare for å rase.

I et forsøk på å komme seg under åpen himmel løp mange av byen Kumamotos innbyggere ut i parkene.

– Andreetasje på huset mitt raste over førsteetasje og til slutt kollapset hele huset, sa 61-åringen Eiko Hirai til Japan Times lørdag

Hun sa videre:

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå. Jeg vet ikke om det er mulig, men jeg har lyst til å bygge opp igjen huset så mine barn igjen kan komme på besøk.

Nesten 70.000 mennesker har måttet forlate sine boliger, skriver NTB.

De nøyaktige tallene var lørdag ennå ikke klare fordi redningsarbeidere fortsatt holdt på med å gjennomsøke ødelagte boliger. Redningsarbeidet kan bli ytterligere forverret fordi det er ventet regn som kan utløse jordskred i isolerte landsbyer der folk venter på å bli evakuert etter at hjemmene ble ødelagt i jordskjelvene.

To jordskred har allerede blitt registrert, det ene i en fjellside i landsbyen Minamiaso og det andre langs en vei. Et hus falt ned og ble knust i ei kløft, og boliger i en annen del av landsbyen var observert hengende på kanten av et svært hull som hadde åpenbart seg i bakken etter jordskredet.

Mangler strøm og vann

En 200 meter lang bro raste ned i en dal, og rådhuset kollapset i byen Uto. Kumamotos flyplass ble stengt etter at taket falt ned. Mer enn 200.000 husstander har mistet strømmen på øya.

Drikkevannsforsyningen er ødelagt i de rammede områdene, og japansk fjernsyn viste lørdag bilder av folk som er innpakket i tepper mens de sitter i stillhet skulder ved skulder på gulvene i evakueringssentre som myndighetene har opprettet.

Husker du? Mirakelbaby reddet opp av ruinene etter 22 timer

Myndighetene har satt inn 20.000 soldater som bistår i redningsarbeidet, i tillegg til politi og brannfolk.

– Behold roen. Alle må hjelpe hverandre, sa regjeringens talsmann Yoshihide Suga på en pressekonferanse lørdag.

Myndighetene i Kumamoto opplyser at 23 mennesker er bekreftet døde etter det nyeste skjelvet, som ble registrert på landets fjerde største øy Kyushu sørvest i landet klokken 1.25 natt til lørdag, skriver CNN.

Skjelvet ble målt til en styrke på 7,3. Ti mennesker mistet livet i et annet jordskjelv på samme øy torsdag kveld. Dette skjelvet ble målt til en styrke på 6,5.

Les også: Mount Everest krympet etter dødsskjelvet

– Trodde jeg skulle dø

Yuichiro Yoshikado forteller til AP at han satt i badekaret da jordskjelvet inntraff, og at han klamret seg til badekaret mens alt vannet plasket ut.

– Jeg trodde jeg skulle dø, og maktet ikke mer, sier han til nyhetsbyrået.

Yoshikados bygning skal ikke ha blitt skadet. Men da han sjekket tilstanden til tanten og onkelens hus som lå i nærheten fant han kjøkkenutstyr rasert på gulvet, og en klokke hadde stoppet på tidspunktet 09.26, da skjelvet skal ha inntruffet.

REDDET: Yuriko Sakai bøyer hodet i takknemlighet til redningsmennene etter at moren hennes Yumiko Yamauchi ble fraktet i ambulanse til Mashiki lørdag. Foto: Koji Ueda Ap

60 etterskjelv

Det siste skjelvet natt til lørdag utløste vulkanutbrudd på Aso-fjellet, som ligger halvannen times kjøring fra jordskjelvets episenter. Røyk steg 100 meter til værs, melder den statlige fjernsynskanalen NHK.

Lørdagens skjelv hadde sitt episenter i Kumamoto i en dybde på 12 kilometer. Det ble i de ni timene etter jordskjelvet natt til lørdag registrert mer enn 60 store etterskjelv, blant dem et som ble målt til en styrke på 5,4 opplyste det meteorologiske instituttet i Japan.

Torsdagens skjelv kan ha vært et forskjelv, mens hovedskjelvet ble utløst natt til lørdag, antar myndighetene.

Ytterligere skader på hus og bygninger ble rapportert lørdag i byen Mashiki, som ble hardest rammet i det første skjelvet. Fjernsynsbilder viste sammenraste hus, kollapsede boligblokker, veier med store sprekker og et stort jordras i landsbyen Minamiaso, 20 kilometer øst for Mashiki.

Det er ikke meldt om uregelmessigheter ved de tre nærliggende atomkraftverkene.

VG/NTB

Mer om

 1. Jordskjelv i Japan
 2. Japan

Flere artikler

 1. Pluss content

  32 døde og 1500 skadet i Japan: Skjelvet tok broen

 2. Ni døde i jordskjelv sør i Japan

 3. Desperat graving etter overlevende

 4. Tre døde og flere skadet etter jordskjelv i Japan

 5. Minst 530 døde etter jordskjelv i Irak og Iran: – Folk trodde det var krig

Fra andre aviser

 1. Japan: Branner, kollapsede broer og mennesker fanget i sammenraste hus

  Aftenposten
 2. Minst 13 døde og over tusen skadd i nytt jordskjelv

  Bergens Tidende
 3. Nytt jordskjelv i natt

  Aftenposten
 4. Minst 13 døde og over tusen skadd i nytt jordskjelv

  Aftenposten
 5. Minst 32 funnet døde etter to jordskjelv sørvest i Japan

  Bergens Tidende
 6. Minst ni døde og 850 skadede i jordskjelv i Japan

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder