Trump mer sett enn Clinton

LOS ANGELES (VG) Demokratenes landsmøte har slått republikanerne mer flere millioner TV-seere. Men Hillary Clinton klarte ikke å slå «The Donald» med sin tale.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Før Hillary Clinton (68) gikk på talerstolen natt til fredag, sendte Donald Trump en mail til sine supportere der han oppfordret dem til ikke å se talen.

Kanskje ikke så rart. Hittil i valgkampen har Trump med rette skrytt av sin evne til å skape gode seertall for TV-kanalene. Men det kan være i ferd med å snu, skal vi tro Nielsen-ratingen, som er USAs offisielle TV-tall.

Da president Barrack Obama talte på det demokratiske landsmøte på onsdag, var det tredje kvelden på rad hvor demokratene hadde høyere seertall enn republikanernes landsmøte uken før.

Les også: Hillary Clinton skapte historie, men ektemannen Bill stjal showet

Gjort rent bord

Demokratene har gjort rent bord, ved unntak av finalekvelden torsdag, hvor de respektive presidentkandidatene holder sin nominasjonstale.

Dette hvis vi ser på sammenlagte Nielsen-tall fra de største TV-kanalene som sender kongressene live: CNN, MSNBC, NBC, ABC, CBS, og Fox News

• 26 millioner så Michelle Obama tale på landsmøtets første kveld mot 23 millioner da republikanerne åpnet sitt landsmøte.

• 24 millioner så Bill Clinton på demokratenes andre kveld mot 19 millioner for republikanerne.

• På onsdag var det 24 millioner som skrudde på, til tross for at Obama talte til langt over kl 23, som normalt er dårlig TV-tid. Republikanerne hadde 23,4 millioner på sin tredje kveld.

• Torsdag samlet 33,3 millioner amerikanere seg for å se Hillary Clintons tale. Dette er inkludert tall fra de statlige TV-kanalene. Trump trumfer her. Forrige uke samlet i snitt 34,9 millioner seg for hans 70 minutter lange tale.

Hvis det kan være en trøst for Hillary, melder CNN at Clinton engasjerte mer i sosiale medier med sin tale.

Dette er på bakgrunn av tall fra Facebook. 46,5 millioner likes, poster, kommentarer og delinger fra 12,6 millioner amerikanske brukere. Mens Trump genererte 45,1 millioner interaksjoner fra 12,2 millioner amerikanere.

Tallene har kommet som en overraskelse på mange og Trump var åpenbart irritert før torsdag kveld, melder amerikanske medier.

I følge CNN sendte hans kampanje torsdag morgen amerikansk tid ut en mail til alle sine supportere:

«Med mindre du ønsker å bli løyet til, fornedret og angrepet for din overbevisning, så ikke se Hillarys tale i kveld. Hjelp heller Donald Trump med å holde henne ansvarlig, avsløre løgnene hennes og slå tilbake mot hennes stygge angrep», står det i mailen.

Geraldine (102) om Hillary-nominasjonen: – Nå kan jeg dø lykkelig

Klarer Clinton å engasjere?

Til tross for at Trump engasjerte flere TV-seere enn Hillary, beskrives tallene for hans nominasjonstale på det republikanske landsmøtets siste kveld som skuffende.

«The Donalds» store øyeblikk var langt lavere enn forventet og knapt en million mer enn Mitt Romney i 2012 og nesten 10 millioner færre enn John McCain i 2008.

Hillary Clinton har gjennom hele valgkampen blitt beskyldt for ikke å skape samme engasjement blant velgerne som sin motstander.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder