HURTIGVOKSENDE: Disse to laksene hevdes å være like gamle, foran en vanlig laks, bak den hurtigvoksende genmanipulerte laksen som har fått kallenavnet «Frankenfisk». FOTO: Afp

«Frankenfisken» kan true laksen

Den kalles foraktelig for «Frankenfisk», og er den første genmanipulerte dyrearten som skal selges i dagligvarebutikker. Foreløpig kun i USA, men britene vurderer det.

  • Egil Svendsby
  • Bjørn Haugan

Artikkelen er over seks år gammel

«Frankenfisken» er en laks som er tilsatt gener fra forskjellige typer laks, samt en åle-lignende fisk. Det gjør at den vokser dobbelt så raskt som en vanlig laks.

Frankenstein-tilnavn

«Frankenfisken» er ikke produktets navn, det er motstanderne som har gitt den det kallenavnet. Den skal markedsføres som AquAdvantage salmon.

Diskusjonen går høyt i USA etter at det amerikanske Food and Drug Adminstration(FDA) ifølge Daily Mail forbereder seg på å godkjenne monsterfisken.

Også britenes statsminister gir positive signaler til genfisk.

Like trygg

Den ligger an til å bli godkjent, og når den vokser omtrent dobbelt så raskt som vanlig laks, vil den med høy sannsynlighet også bli billigere.

FDA har konkludert med at «Frankenfisken» er like trygg å spise som vanlig villaks.

Helsemessig er det dermed ingen fare med å spise denne laksen.

- Miljøutfordringen er den største utfordringen med genmodifisert laks, fordi rømning kan gi gen-utfordringer for annen laks. Men den amerikanske produsenten AquaBounty produserer sin laks i lukkede kar på land, så det er trolig ikke noe stort problem, sier forsker Arne Holst-Jensen ved Veterinærinstituttet.

- Den får ikke rømt

- Vi har produsert laks i lukkede kar i tyve år og aldri hatt en rømning. Det blir det samme som å produsere den på en industritomt i Oslo: Den får ikke rømt, sier pressetalsmann Dave Conley i AquaBounty til VG.

- Helsemessig er det ikke så stor utfordring. Den eneste forskjellen er at man setter sammen ulike gener i fisken og det er ikke farlig for mennesker, sier Holst-Jensen.

- Det som kan bli en utfordring, er for den norske oppdrettsnæringen, hvis AquaBounty lykkes i USA og tar markedsandeler. Jeg tror det er langt frem, men de vil kunne levere lavere priser. Lykkes de, vil det kunne ramme de norske selskapene.

- Hva skiller en genmanipulert laks fra en norsk oppdrettslaks?

- Genmodifisert karpe ble i Kina satt ut i en innsjø sammen med vanlig karpe. Den genmodifiserte karpen var mer aggressiv, men det viste seg at de ikke hadde samme overlevelsesevne, fordi de ikke greide å skaffe seg mat på samme måte som vill fisk. Så det er ikke sikkert at genmodifisert laks vil være et problem for villaksen, sier Holst-Jensen.

Frykter ikke GM-laksen

Administrerende direktør Morten Vike i Grieg Seafood, en av de største lakseaktørene i Norge, frykter ikke konkurransen fra den genmanipulerte laksen.

- Vi har registrert at det er stor skepsis i markedet. Vi tror ikke dette er et produkt forbrukerne vil ha. Sånn sett er dette et ikketema hos oss.

- Så dere frykter ikke konkurransen?

- Nei. Markedet bestemmer og markedet ønsker ikke genmanipulert laks, sier Vike.

Samlet bransje-verden er imot

Informasjonssjef Øyvind Andre Haram i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL), sier bransjen både i Norge og verden er sterkt kritisk.

- Ja, vi er veldig klart imot at slik genmanipulert fisk skal få tilgang til markedene. Den internasjonale lakseorganisasjonen - hvor Norge, Chile, Skottland, Færøyene og Canada er de ledende produsentlandene - fattet nylig vedtak at de er mot en slik utvikling, sier Haram.

- Dere frykter tapte markedsandeler i USA?

- Så lenge de store produsentene i verden står sammen om at vi ikke ønsker å gå i den retningen, ser vi ikke på dette som noen stor trussel.

Redde

MOT FRANKENFISK: I april møtte demonstranter opp foran det amerikanske Food and Drug Adminstration(FDA)for å aksjonere mot genfisken. FOTO: Paul Morigi/AP

Meningsmålinger viser at 90 prosent av amerikanerne ikke vil at fisken skal komme i dagligvarebutikkene som menneskeføde.

Conley i AquaBounty håper godkjenningen kommer snart.

- Vi har ventet i 20 år og håper på snarlig avklaring.

- Hvor mye billigere vil dere kunne produsere fisken?

- Det kommer an på markedet og etterspørselen. Men i tanker kan man produserer hele året; i norske fjorder kan man ikke det når det er for kaldt. Og vår fisk vokser raskere. I tillegg sliter vi ikke med endel av sykdommene som åpne oppdrett gjør

- Vil dere satse i Europa?

- Nå har vi fokus på det amerikanske markedet, så får vi vurdere Europa etterhvert.

De møter kraftig motstand.

- Den utgjør en fare for hele det økologiske systemet. Og villaksen er en av åre viktigste ressurser, sier senator Mark Begich fra Alaska.

Andre mener genmodifisert fisk ikke skiller seg vesentlig fra genmodifisert planter som brukes i blant annet dyrefor.

- Dette er ikke en underlig oppfinnelse laget av en noen gale professorer med underlig hår. Dette er et vel etablert del av matproduksjonen, sier Owen Paterson i det britiske miljødepartementet.

Storbritannias statsminister David Cameron er heller ikke fremmed for at genmodifisert laks kan bli lovlig der også.

- Det er på tide å se på dette spørsmålet på nytt. Vi må være åpne for argumenter fra forskningen, sier Cameron.

Vil ikke uttale seg

Naturvernforbundet er skeptiske:

- Det interessante er ikke hva norske produsenter gjør i Norge. Vi tror ikke dette vil bli godkjent her. Men spørsmålet er hva norske eiere gjør med sine produksjonsanlegg i andre deler av verden. Vi vet at forbrukerne ikke har samme mønster over alt. Vi ønsker selvsagt ikke dette velkommen, og man vet jo ikke hva som skjer hvis den rømmer, sier Gunnar Album i Naturvernforbundet.

- Ikke tillatt

- I Norge er genmanipulerte produkter er ikke tillatt omsatt eller markedsført med mindre Mattilsynet har godkjent dette. Det er i dag ikke godkjent noen GM-produkter verken til fôrvarer eller næringsmidler. Dette gjelder også fisk, fastslår seksjonssjef Lise Torkildsen i Mattilsynet.
Hun fremholder at det viktigste elementet i godkjenningsprosessen er helserisikovurderingen som gjøres av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

- Omfattende

Kommunikasjonsrådgiver Astrid Bjerkås i VMKI sier det foreløpig ikke er søkt om GM-laks.

- EU har en omfattende godkjenningsordning for genmanipulerte produkter, som Norge er endel av. Vi gjør risiko-vurderinger, men har ikke foretatt noen slik på laks, da det ennå ikke er søkt om, sier hun.

Mer om

  1. Fiskeri

Flere artikler

  1. Matvaregigantene samles mot gen-mat

  2. Nordnorsk laksesjef like rik som Bjørn Kjos: Tar oppgjør med lakse-kritikerne

  3. Garanterer for antibiotikafri oppdrettslaks

  4. Pluss content

    Ny rapport: Kvinner blant de mest kritiske til genmodifisert mat

  5. Fiskeriministeren anklages for å mangle folkeskikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder