ETTERSØKT: Her er et bilde politiet har utdelt for å få inn tips om den mistenkte terroristen, Salah Abdeslam. Foto: Dsk , Afp

Dette er terroristen politiet jakter på

New York Times: Jakter åtte-ti terrorister

Klokken to på natten, bare få timer etter de grufulle terrorangrepene, ringte den mistenkte terroristen Salah Abdeslam til noen bekjente. Han trengte transport fra Paris til Molenbeek i Brussel.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Abdeslam ble ikke pågrepet i noen av aksjonene søndag kveld, bekrefter belgisk påtalemyndighet. Avisen La Libre skriver at Abdeslam skal ha forsøkt å flykte til Tyskland.

Mannen som nå blir jaktet intenst i hele Brussel-området er mannen som ifølge politiet leide bilen, en VW Polo, som ble observert ved konsertlokalet Bataclan i Paris forrige fredag.

Politiet tror, ifølge AFP, at han kjørte en av i alt tre biler med terroristene som slo til i Paris, og at han kom seg unna. I tillegg jakter politiet på minst en annen terrorist i flere pågående politiaksjoner i den belgiske hovedstaden søndag kveld.

Storavisen New York Times melder at belgisk politi ifølge en ikke navngitt etterretningskilde leter etter så mange som åtte til ti tungt bevæpnede personer i tillegg til Abdeslam.

Høyeste terrorberedskap

Den belgiske hovedstaden har de siste dagene vært i full alarmberedskap og nærmest stengt ned. Det som kan være den siste mistenkte terroristen etter angrepene i Paris som krevde 130 menneskeliv ble nemlig sist sett i Brussel.

Storebroren til Salah Abdeslam, Ibrahim Abdeslam (31), var en av dem som sprengte seg til døde utenfor restaurant Voltaire i Paris fredag kveld. De to drev en pub sammen med i den mye omtalte bydelen Molenbeek i Brussel.

VG i Belgia: Her drev terrorbroren bar. – Politiet tør ikke komme hit.

Ifølge venner skal de begge tidligere både ha vært glad i både alkohol og sigaretter.

Denne baren skal ifølge offentlige dokumenter Wall Street Journal ha sett, blitt solgt 30. september i år, kort tid før angrepene.

Satt i fengsel med mistenkt terror-bakmann

Det var etter en fengselsdom for narkorelatert kriminalitet i 2010–2011 han traff den nå avdøde og antatte hovedmannen bak Paris-terroren, Abdelhamid Abaaoud. Det er her flere politikilder tror han ble radikalisert.

VG SPESIAL: OFRENE, BAKMENNENE, TERRORISTENE, TIDSLINJEN – LES ALT OM TERRORANGREPENE I PARIS

Hans to venner de belgisk-marokkanske Mohammed Amri Attou (27) og 21 år gamle Hamza Attouh, satt seg i bilen i Brussel og kjørte til Paris for å hente Salah. På veien tilbake til Belgia har Attouh. som nå er fengslet, beskrevet Salah Abdeslam til sin advokat som « ekstremtopprørt og kanskje klar til å sprenge seg selv i luften.»

Ifølge advokaten, Carine Couquelet, skal de to i bilen også ha vært redd for Salah og mistenkt at han hadde en bombevest under den store jakken han satt med.

Kommentar: Muslimene må selv ta ansvar for islams fremtid

Det mistenkes også at Salah Abdeslam har tilbrakt tid i Syria. Storebroren Ibrahim Abdeslam ble stoppet på grenen mellom Tyrkia og Syria så sent som i januar i år.

Han ble sendt hjem igjen og myndighetene ble ifølge Reuters gjort oppmerksom på de radikale holdningene til begge brødrene.

- Tror han trakk seg fra terrorangrep i siste liten

Mohamed Abdeslam, den tredje av brødrene, har bedt broren sin om å overgi seg, slik at både hans egen familie – og ofrenes familie – får svar.

– Vi foretrekker å se ham i fengsel heller enn på kirkegården, sa han i et intervju med den belgiske TV-kanalen RTBF.

Han tror broren ombestemte seg i siste liten for ikke å delta i terrorangrepene og at det er grunnen til den nattlige returen fra Paris.

I de første meldingene hvor IS tok på seg skylden for terrorangrepet ble det også nevnt et angrep i Paris 18. distrikt. Her kom det imidlertid aldri noe angrep. Nyhetsbyrået AFP har spekulert i om det var Salah Abdesalam som skulle ha slått til her, men om han fikk kalde føtter og dro hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder