Her slår tyrkisk kystvakt mot flytningbåt

Kystvakten: Forsøkte å skru av motoren

ISTANBUL (VG) Et videoklipp tilsendt VG viser menn fra den tyrkiske kystvakten som slår mot flyktninger og migranter som forsøker å ta seg til en gresk øy.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG har fått tilsendt videoklippet fra aktivister som hjelper flyktninger og migranter på den greske øya Lésvos, som kun er skilt fra det tyrkiske fastlandet med det smale Mytilinistredet.

Videoklippet, som varer i 38 sekunder, viser en gummibåt med det som skal være en syrisk flyktningfamilie og flere menn fra Iran, som forsøker å ta seg vekk fra en båt der menn slår mot dem med kjepper, eller det som kan være lange båthaker.

Denne båten har både symboler og påskrift av same type som den tyrkiske kystvakten bruker, og man kan se at det står «Sahil» på siden, som i «Sahil Güvelnik», som står påskrevet på den tyrkiske kystvaktens skip. På nettet finnes også bilder av tyrkiske kystvaktbåter som er svært like båten i denne videoen.

Voldsomt press

Tyrkia er under et voldsomt press fra EU for å stanse flommen av flyktninger mot de greske øyene, noe det er blitt iverksatt flere tiltak for de siste ukene. Mandag møttes EU og Tyrkia til drøftelser om krav og motytelser fra begge sider.

Les også: Tyrkia doblet kravet mot EU

VG har ikke lyktes i å få et tilsvar fra den tyrkiske kystvakten lørdag ettermiddag, men overfor BBC bekrefter en talsperson for den tyrkiske kystvakten hendelsen, og sier at de «gjør det vi kan for å stanse gummibåter, uten å skade flyktningene».

Kystvaktens forklaring er at de forsøker å få skrudd av motoren og binde gummibåten fast til sin båt, så de kan taue dem tilbake til tyrkisk jord. Lørdag kveld omtales saken i flere tyrkiske medier - uten at kystvakten her svarer.

Ifølge BBC skal mennene på kystvaktbåten snakke tyrkisk, mens mennene i gummibåten snakker både farsi (iransk) og arabisk. Gummibåten klarer mot slutten av klippet å komme seg vekk, og skal ha kommet seg fram til Lésvos uten at noen av dem om bord ble skadet.

Tidligere i år kom det fram bilder av den greske kystvakten, som tilsynelatende forsøkte å stikke hull på en gummibåt full av flyktninger, skriver BBC.

BÅT AV DENNE TYPEN? Bildet viser migranter og flyktninger som er stanset av den tyrkiske kystvakten på vei mot Lésvos. Foto: Murad Sezer , Reuters

Over én million skal i fjor ha tatt seg ulovlig over fra Tyrkia til de greske øyene – som ligger svært nær fastlandet. Så langt i år er antallet 132.000 ankomster. samtidig har Tyrkia over 2,7 millioner syriske flyktninger å ta hånd om.

Gigant-leir på Syria-grensen: Her stoler ingen på EUs løfter

Videoen er allerede blitt sett over hundertusen ganger, blant annet på denne aktivistsiden på Facebook. Aktivistene, som kaller seg «Team Humanity», forteller VG at klippet ble filmet av en av personene i båten, en mann fra Iran, og som nå er inne til registrering i en av de greske leirene på Lésvos.

Hendelse skal ha skjedd mens gummibåten var i tyrkisk farvann, mens kystvaktbåten stanser da gummibåten nærmer seg den greske øya.

Tiltakene som er iverksatt de siste ukene skal ha fått nedgang i tallene, men det hindrer ikke folk fra å dra.

– Mange unngår uansett menneskesmuglere. De trenger heller ikke det for å kjøpe seg en gummibåt og dra til Hellas, sier Cem Terzi, en tyrkisk kirurg som hjeper flyktninger og migranter i byen Izmir til The Guardian.

Advarer

Flere organisasjoner, deriblant Human Rights Watch, har advart mot at å stramme inn mot flyktningruten mellom Tyrkia og de greske øyene, kun vil føre til at langt farligere flyktningruter tas i bruk.

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenø, har sett videoen, og sier dette bekrefter en bekymring mange organisasjoner har.

– Vi frykter at forhandlingene mellom EU og Tyrkia legger et press på Tyrkia om å ta i bruk drastiske virkemidler. Vi har tidligere fått rapporter om lignende fra både tyrkisk og gresk kystvakt, sier Austenø.

– Vi er også bekymret over at EU legger opp til en avtale om retur til Tyrkia, som kan svekke flyktningers grunnleggende rettigheter. FN har uttrykt bekymring om rettighetene til dem som returneres til Tyrkia, fortsetter hun.

SLÅR MOT GUMMIBÅT: Videon viser at det blir slått mot gummibåten, med det som ser ut til å være lange båthaker. Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder