I HARDT VÆR: Donald Trump må nå svare for anklagene om at hans valgkampanje hadde utbredt kontakt med russisk etterretning. Foto: Evan Vucci AP

Trump angriper etterretningstjenesten: – Ulovlig

NEW YORK (VG) Presset mot Donald Trump øker etter alvorlige Russland-anklager. Nå går presidenten til frontalangrep på sin egen etterretningstjeneste.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

USA hadde så vidt rukket å våkne til en ny dag da president Donald Trump begynte å kommentere nattens avsløringer på sin Twitter-konto.

I den første meldingen kalte han den russiske forbindelsen for «non-sense», eller tull på norsk, og hevdet at det hele er en dekkhistorie for å skjule «de mange feilene som ble gjort i Hillary Clintons tapende kampanje».

Stor tidslinje: Få innsikt i Russland-kontroversene

Elleve minutter senere tvitret han på nytt og skrev følgende:

«Informasjon er ulovlig gitt til feilende @nytimes & @washingtonpost fra etterretningsmiljøet (NSA og FBI?). Akkurat som Russland».

Presidenten ga seg ikke der, og fortsatte i en ny Twitter-melding:

«Den virkelige skandalen her er at hemmeligstemplet informasjon er ulovlig gitt ut av «etterretningen» som godteri. Veldig uamerikansk!»

USA-kjenner: Avsløringene kan bli skadelig for Trump

– Omfattende telefonavlytting

Bakgrunnen for at Trump nå raser er at New York Times, og senere CNN i natt avslørte at Trumps valgkampanje skal ha hatt jevnlig kontakt med russisk etterretning gjennom valgkampen.

Kontakten skal ha blitt avslørt gjennom telefonlogger og omfattende telefonavlytting.

Avlyttingen startet omtrent på samme tid som amerikansk etterretning fant bevis på at Russland forsøkte å forstyrre presidentvalget ved å hacke Det Demokratiske partiets nasjonalkomité (DNC).

Ifølge New York Times har amerikansk etterretning hittil ikke funnet bevis for at Trump-medarbeiderne samarbeidet med russere om å påvirke valget i deres favør.

Lest denne? Flere Trump-rådgivere kan være på vei ut

– Absurd

Natt til tirsdag måtte Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, gå av etter sine omstridte samtaler med den russiske ambassadøren.

Hans fremtid ble avgjort en gang for alle da det ble klart at han ikke hadde fortalt sannheten til visepresident Mike Pence. Også da fokuserte Trump på det han kalte «ulovlige lekkasjer».

«Det sentrale her er hvorfor det kommer så mange ulovlige lekkasjer fra Washington? Kommer disse til å komme mens jeg arbeider med Nord-Korea etc.?», skrev presidenten da.

Foruten Flynn er også Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort navngitt i den påståtte kontakten med Russland. Manafort har avvist at han bevisst har snakket med russisk etterretning og kaller det hele «absurd».

Demokratene krever nå at det iverksettes en undersøkelsessak av Trumps forbindelser til Russland. Onsdag holdt republikanske og demokratiske medlemmer av Kongressen en pressekonferanse om et nytt lovforslag som krever at Kongressen skal kunne ta stilling til eventuelle endringer i sanksjonene mot Russland.

Les også: Lave odds for Trumps avgang

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder