POPULIST: Frauke Petry er partileder i Alternativ for Tyskland og ønsker en kraftig innskjerping av asyltilstrømningen. FOTO: REUTERS Foto: ,

Tysk partileder med sjokk-uttalelser: Vil at politi skal skyte mot flyktninger

MÜNCHEN (VG) Høyrepopulister i Tyskland tar til orde for å hindre flyktninger, også kvinner med barn, fra å krysse grensen med våpenmakt.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Mandag er Pegidas faste demonstrasjonsdag, og i kveld marsjerer den islam- og innvandringskritiske bevegelsen igjen gjennom en rekke tyske byer - også her i München.

Asyldebatten i Tyskland har tilspisset seg kraftig de siste månedene, og i helgen vakte lederne i det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) oppsikt med svært kontroversielle uttalelser.

Partileder Frauke Petry mener nemlig at politiet kan bruke skytevåpen mot personer som tar seg ulovlig inn i landet.

– Slik heter det i loven, uttalte hun overfor avisen Mannheimer Morgen, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Angrep»

Nestlederen i det omstridte partiet, som får brorparten av sine tilhengere fra Pegida og dens avlegger-bevegelser, fikk imidlertid mange til å steile da hun svarte positivt på at politiet bør kunne skyte mot kvinner og barn.

– Mennesker som reiser inn fra Østerrike, har ingen asylrett. De skal nektes innreise. Og når de ikke aksepterer STOPP på grensen «kan tjenestemennene i grensetjenesten sette inn skytevåpen mot personer», skriver partinestleder Beatrix von Storch på sin offisielle Facebook-side, og henviser til den aktuelle lovparagrafen.

HARDLINER: Nestleder Beatrix von Storch i Alternativ for Tyskland. Foto: , Reuters

Men hun gir seg ikke med det:

– Den som ikke aksepterer STOPP på grensen, er en angriper. Og mot angrep må vi forsvare oss. Menneskene er i sikkerhet i Østerrike. Det finnes ingen grunn til å krysse vår grense med vold, skriver hun.

På spørsmål fra en Facebook-bruker om hun vil hindre kvinner med barn adgang med våpenvold, svarer AfD-nestlederen – som også er jurist – ganske enkelt: «Ja».

– Rettsstridig

Paragraf 11 i «Loven om umiddelbar tvang ved utøvelse av offentlig vold av føderale tjenestemenn», som åpner for bruk av skytevåpen for å hindre ulovlige grensepasseringer, stammer fra 1961 – midt under den kalde krigens dager, skriver kommentator Falk Steiner i Deutschlandfunk.

I paragraf 12 i den samme loven heter det imidlertid at det ikke skal brukes skytevåpen mot personer som tilsynelatende er i barnealder.

– Beatrix von Storch oppfordrer hermed altså (…) til rettsstridig legemsbeskadigelse, mener kommentatoren.

Modererer i etterkant

Ifølge Die Welt har hun senere forsøkt å moderere standpunktet, ved å si at det ikke er lov å skyte mot barn, men at kvinner er ansvarlige. Kritikere kaller ytringene «umenneskelige».

– Ytringene fra Petry er opprørende: De viser det sanne sinnelaget til AfD-ledelsen, hele dere forakt for mennesker som kommer for å søke tilflukt fra krig og forfølgelse hos oss, sier parlamentarisk leder Volker Kauder i kristenkonservative CDU til Süddeutsche Zeitung.

SPD-leder Sigmar Gabriel har tatt til orde for at AfD burde overvåkes av den statlige sikkerhetstjenesten.

Politiet kritisk

Terskelen for bruk av våpen er imidlertid svært høy og skal være forholdsmessig, understreker det tyske politiforbundet.

– Ingen tysk politimann ville ha skutt på flyktninger, sier nestleder Jörg Radek til Bild am Sonntag.

– Den som foreslår en så radikal fremferd, vil åpenbart oppheve rettsstaten og instrumentalisere politiet, fortsetter han overfor avisen.

Tredje største parti

De stadig mer oppsiktsvekkende utspillene fra AfD virker imidlertid som en magnet på mange velgere, som nå strømmer til høyrepopulistene, blant annet fra de kristen-konservative partiene CSU og CDU – forbundskansler Angela Merkels eget parti. Hennes liberale flyktningpolitikk i fjor høst har nemlig fremmedgjort mange innvandringsskeptiske velgere, som nå ser på AfD som det beste alternativet for Tyskland.

Hadde det vært parlamentsvalg i dag, ville nemlig AfD stukket av med hele 12 prosent av stemmene og blitt landets tredje største parti. Det viser en fersk meningsmåling som INSA har utført på oppdrag fra Bild Zeitung.

CDU/CSU er fremdeles størst, med 34 prosents oppslutning, sosialdemokratene SPD får 24 prosent, miljøpartiet De Grønne 10 prosent, mens liberale FDP kun får 5 prosent.

Ved det kommende delstatsvalget i Sachsen-Anhalt øst i Tyskland, kan AfD få inn sine første direktemandater i historien. Her ligger høyrepopulistene an til å få mellom 15 og 20 prosent av stemmene.

Tyskland tok imot 1,1 million asylsøkere i fjor, og 40 prosent av de spurte i en annen fersk måling mener Merkel bør gå av som følge av en feilslått asylpolitikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder