IKKE ALENE: Før trodde forskerne Stonehenge sto alene. Nå viser det seg at monumentet av omringet av monumenter og kapeller. Foto:Geert Verhoeven,

Stonehenges hemmeligheter ut av tåken

Oppdaget «Superhenge»

Forsker: - Dette er enormt!

Under den verdenskjente steinhaugen lurer et langt større monument – og en verden av mystiske og dødelige ritualer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Whats the meaning of Stonehenge?»

Ylvis-brødrenes sang stilte spørsmålet som utallige historikere, arkeologer og turister har gjort gjennom historien.

Svaret kan nå se ut til å være nærmere enn noen gang før.

Med nye og avansere digitale instrumenter har arkeologer nå kartlagt området, både under og rundt det forhistoriske stein-monumentet. Undersøkelsene har ført til at forskerne nå har et mer detaljert oversikt over hva som ligger i bakken rundt de oppreiste kjempesteinene.

Tidligere funn:Tørt vær løste Stonehenge-mysterium

SKANNET BAKKEN: Her er resultatet av de nye undersøkelsene. Foto: University of Birmingham,

– Endrer vårt syn radikalt

Tidlige resultater av undersøkelsene viste at monumentet ikke sto alene, men var omringet av 17 kapeller og en rekke andre arkeologiske funn som aldri før har vært sett.

Og kanskje mest overraskende: Ytterligere undersøkelser fant spor av så mange som 60 steinpilarer som dannet et rundt 1,5 kilometer bredt «Superhenge», som det opprinnelige Stonehenge bare var en del av.

– Vi har i løpet av de siste fire årene forsøkt å undersøke dette fantastiske monumentet for å se hva som omringer det, sier professor Vincent Gaffney ved Universitetet i Birmingham til BBC.

De ulike monumentene har stadig blitt endret og utvidet fra den første steinen ble reist 3100 år før Kristus.

Til Guardian sier Gaffney:

– Dette endrer vårt syn på Stonehenge radikalt. Vi har alltid trodd at de sto alene, men de gjorde aldri det. Det er enormt!

Her er forskernes egen rapport om funnene.

NYE MONUMENTER: Teknikker som klarte å se igjennom jorden oppdaget spor av monumenter som aldri før er oppdaget. Foto: Universitet i Birmingham.,


Hva gjemmer seg under bakken?

Teamet av arkeologer har gått over en området på tilsammen 13 km, det samme som 1250 fotballbaner. Seks ulike teknikker ble brukt til å skanne ulike dybder av jordsmonnet.

Et av funnene var en 33 meter lang tømmerbygning som skal være så mye som 6000 år gammel. Forskerne tror at bygningen ble brukt til ritualer, blant annet et ritual som besto i å strippe kjøttet av mennesker. Flere likende kapeller er nå oppdaget.

– Disse menneskene gjorde mye rart. De endret monumenter, rev dem ned og bygde nye, sier Vincent Gaffney til The Guardian, og legger til:

– Selv om Stonehenge er det mest ikoniske av alle forhistoriske monumenter, og har vært en av de mest undersøkte arkeologi-områdene, har det meste av dette landskapet vært ukjent for oss.

Nå har ny teknologi løftet de eldgamle hemmelighetene opp i lyset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder