13 unge kvinner drept i bussulykke i Spania – norsk kvinne skadet

19 nasjonaliteter involvert

Spanske myndigheter: Kan tyde på at sjåføren sovnet

En buss med 61 utvekslingsstudenter havnet i en fatal ulykke søndag morgen. En norsk kvinne er blant de skadede, bekrefter Utenriksdepartementet.

Publisert:

Minst 13 personer skal ha mistet livet i en bussulykke med totalt 63 personer involvert på motorveien AP-7 i Tarragona i Catalonia i Spania klokken 06.00 søndag, skriver El País.

Ifølge Carles Puigdemont, den øverste politiske lederen i Catalonia, er alle de omkomne unge kvinner. El Mundo skriver videre at samtlige var studenter. Arbeidet med å identifisere ofrene pågår fortsatt og nasjonaliteten til de omkomne er ikke kjent.

Det skal ha vært 61 personer om bord på bussen, de fleste av dem skal ha vært utvekslingsstudenter gjennom EU-programmet Erasmus, derav de fleste tilknyttet Universitetet i Barcelona (UB).

Klokken 17 holdt lokale myndigheter en pressekonferanse der de opplyser om at 13 personer er omkommet, 16 uskadd og 34 på sykehus med skader av ulik alvorlighetsgrad. Tre personer skal være kritisk skadet, ni alvorlig skadet og 22 skal ha mindre alvorlige skader.

Spanske myndigheter melder søndag kveld at de innledende undersøkelsene tyder på at sjåføren av ulykkesbussen kan ha sovnet, skriver El Pais.

– Vi har ikke alle fakta ennå, men mye tyder på at bussen skrenset mot høyre veiskulder, og tok en skarp sving til venstre som gjorde at den havnet i motgående kjørefelt, sier Catalonias innenriksminister Jordi Jané til avisen.

Den erfarne bussjåføren har aldri tidligere vært innblandet i noen ulykker, og testet negativt på politiets promilletest. Avisen La Vanguardia skriver at sjåføren fikk et panikkanfall da han ble avhørt søndag. Han risikerer å bli siktet for uaktsomt drap på 13 personer.

Norsk kvinne skadet – ukjent tilstand

En norsk kvinne ble skadet i bussulykken i Spania, opplyser Utenriksdepartementet.

– Vi har fått informasjon om at en norsk kvinne skal være skadet i ulykken. Jeg kan ikke si noe om tilstanden, men hun får nå behandling på et sykehus i området, sier pressevakt i UD Kristin Enstad til VG.

– Hva vet dere om situasjonen for andre nordmenn?

– Vi jobber fremdeles med å få oversikt, sier Enstad.

Blant de skadede er studenter fra Ungarn, Tyskland, Sverige, Sveits, Tsjekkia, New Zealand, Storbritannia, Italia, Peru, Bulgaria, Polen, Irland, Palestina, Japan og Ukraina, i tillegg til Norge.

Det svenske utenriksdepartementet opplyser til Aftonbladet at en svensk statsborger er skadet i ulykken.

– Vi har åtte pasienter. Alle er studenter. Fire av dem er livstruende skadet, sier en representant for Hospital Verge de la Cinta til VG.

Hun vil ikke kommentere hvorvidt det er nordmenn blant disse, av hensyn til taushetsplikten.

Ber norske studenter ringe hjem

Den norske organisasjonen for utenlandsstudenter, ANSA, har sendt ut en epost til alle sine 208 medlemmer i Spania og ber dem ta kontakt med familie og venner i Norge.

– Vi vet at mange er bekymret nå, og oppfordrer derfor medlemmene våre til å ta kontakt hjemme, sier president Jakob Aure til VG.

ANSA har sendt over sine medlemslister og kontaktinformasjon til den norske ambassaden i Madrid. De er ikke kjent med hvor mange nordmenn som studerer ved Universitetet i Barcelona.

Bjørn Olav Bøe er Sjømannskirkens studentprest fro Vest-Europa og han reiser nå til Barcelona for å bistå norske studenter i Spania.

– Jeg kommer til å ta kontakt med de norske studentene og være tilgjengelig for de som har behov for å prate. Jeg kan bistå både opp mot studentene og eventuelle pårørende, sier han til VG søndag ettermiddag.

Han ber også de som har behov for det, å ta kontakt med ham på telefon: +47 950 50 684

VG har vært i kontakt med politiet i Tarragona, som ikke ønsker å hverken avkrefte eller bekrefte nasjonaliteten til de rammede, ettersom ikke alle pårørende er informert ennå.

MANGE INVOLVERTE: En gruppe studenter var passasjerer i bussen som havnet i en fatal ulykke søndag morgen i Tarragona, melder spanske medier. Foto: , Ap

Peker på menneskelig svikt

Bussjåføren skal ha overlevd ulykken, ifølge nyhetsbyrået EFE. Han er blitt tatt med til politistasjonen, og skal ha testet negativt på promilletesten, melder 20 minutos. Bussen skal ha vært i god stand, og sjåføren hadde lang erfaring.

Studentene skal ha vært på en helgetur til folkefesten Las Fallas i Valencia, og var på vei tilbake til Barcelona. Det skal ha vært fem busser i følge, men bare den siste ble utsatt for ulykken.

Ifølge avisen skal bussen ha kommet over i feil kjøreretning, veltet og frontkollidert med et annet kjøretøy. Dette skal ha skjedd i en slakk kurve etter lange strekk med strak vei.

– Det er et kritisk punkt, sier Josep Roncero, ordføreren i Freginals, der ulykken skjedde, til den spanske avisen.

Avisen La Vanguardia skriver at det har skjedd flere ulykker her før, mellom kilometermerkene 330 og 340.

Katalanske myndigheter peker på at dødsulykken kan skyldes «menneskelig svikt».

– Det blir en etterforskning, men årsaken er nødvendigvis menneskelige faktorer, sier Jordi Jané, Catalonias innenriksminister, til El País.

Erklærer landesorg

17 rettsmedisinere jobber søndag med å identifisere de omkomne. Det er opprettet et krisesenter nær ulykkesstedet der helsepersonell og rettsmedisinere vil ta i mot pårørende.

Spania går nå inn i to dager landesorg som følge av ulykken.

Den spanske helseministren og delstatspresidenten var søndag kveld på sykehuset og møtte flere av de skadede.

– Jeg snakket med en ung, tyrkisk mann som var i sjokk over tapet av sine jevnaldrende, sa den katalanske presidenten Carles Puigdemont, ifølge La Vanguardia.

Studentorganisasjonen Erasmus som arrangerte bussturen, uttrykker sin dypeste kondolanse til alle som er rammet av ulykken, og sier at de vil gjøre alt de kan for å bistå de skadede og pårørende.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder