TROR PÅ SAMARBEID: I et intervju søndag med den iranske TV-kanalen Khabar TV uttalte Syrias president Bashar al-Assad at Russlands bidrag i landet vil lykkes. Foto: AFP PHOTO / HO / SYRIAN PRESIDENCY

TROR PÅ SAMARBEID: I et intervju søndag med den iranske TV-kanalen Khabar TV uttalte Syrias president Bashar al-Assad at Russlands bidrag i landet vil lykkes. Foto: AFP PHOTO / HO / SYRIAN PRESIDENCY Foto: ,

Assad: – Vesten har mislyktes - terrorismen har spredt seg

Hele Midtøsten vil stå i fare dersom ikke Russland, Syria, Iran og Irak lykkes i å slå ned opprøret i Syria, sier Syrias president Bashar al-Assad.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det syriske regimet er nødt til å seire i landets borgerkrig, ellers vil ikke landet overleve. Hele Midtøsten vil bli ødelagt, sa Assad da han søndag gjorde en av sine sjeldne TV-opptredener i et intervju med en iransk TV-kanal.

– Alliansen mellom Russland, Syria, Irak og Iran må lykkes, ellers vil hele regionen bli ødelagt. Men sjansene for at koalisjonen lykkes, er store, mener han.

Assad sier også at Vesten har mislyktes i Syria og at de amerikanskledede angrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria har virket mot sin hensikt, skriver NTB.

– Terrorismen har spredt seg, sier den syriske presidenten i en Twitter-melding

Les også: Disse områdene er under IS-kontroll

Dette er første gang Bashar al-Assad gir et intervju siden russiske kampfly startet bombingen av mål i Syria.

De russiske angrepene har som mål å bekjempe Den islamske staten (IS) og andre opprørsgrupper, ifølge Putin, men vestlige makter mener det egentlige målet er å styrke Assad ettersom andre opprørsgrupper også rammes av bombene, skriver NTB.

– Bekjempe terrorisme

I intervjuet uttaler Assad at han ville være villig til å gå av som president, hvis han trodde det ville hjelpe situasjonen.

Samtidig anklager Assad Vesten for å «støtte terrorisme», og sier at han ikke vil gå av så lenge det fortsetter.

– Å bekjempe terrorisme er grunnlaget for enhver handling i Syria, sier Assad ifølge hans offisielle twitter-konto.

Videre sier han at vestlige og arabiske luftangrep mot IS-mål i Irak og Syria har virket mot sin hensikt, og har ført til en spredning av terrorisme.

USA og allierte land gjennomfører daglig luftangrep i Syria og Irak.

Det amerikanske forsvaret melder søndag ettermiddag at 16 slike angrep er utført i de to landene det siste døgnet. Seks av angrepene ble utført i Syria, nærmere bestemt i nærheten av byen Hasaka nordøst i landet, ifølge NTB.

– Assad er en tyrann

Les også: Slik vil Putin bli redningsmann i Syria-konflikten

Under generalforsamlingen i FNs hovedforsamling tok USAs president Barack Obama et oppgjør med dem som mener at Assad bør bli sittende med makten i Syria.

– Assad er en tyrann som slipper tønnebomber over barn, Vi kan ikke gå tilbake til situasjonen slik den var før krigen. Vi må huske på hva som førte til denne tragedien: At diktatoren Bashar al-Assad reagerte på fredelige protester med vold og drap, uttalte Obama i sin tale.

Les også: Eksperter mener amerikanerne har mislyktes i sin ett år lange kamp mot IS.

Men Obama uttalte også at USA er klare til å samarbeide om Syria med alle land som er enige med USA i dette.

– Feilgrep av Russland

Russlands avgjørelse om å bidra militært i Syria var et «fryktelig feilgrep», uttalte Storbritannias statsminister David Cameron tidligere denne uken, ifølge NTB.

– De støtter slakteren Assad, noe som er et fryktelig feilgrep for dem og for verden. Det vil gjøre regionen mer ustabil, sier Cameron til BBC.

Han uttalte at Russlands angrep vil føre til mer radikalisering og økt terrorisme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder