Minst 12 personer døde i tyfon i Kina

Tyfonen «Hato» er den kraftigste på over 50 år.

Publisert:

Siden onsdag morgen har uværet rast gjennom flere byer sør i landet. Lokale medier meldte om biler under vann og mennesker som la på svøm i gatene.

Da herjingene sto på som verst, ble både skoler og bedrifter stengt – og til sammen ble nesten 27.000 personer evakuert.

– Byen ser ut som den akkurat har vært gjennom en krig, sier en innbygger i Macau til Reuters.

Bakgrunn: Historisk sterk tyfon skaper kaos

Tyfonen har ført til omfattende materielle skader – og flere innbyggerne ble vitner til at bygningsmateriale og store glassbiter ble tatt av vinden.

Med vinder opp i 160 kilometer i timen, er tyfonen den kraftigste som har rammet området på 53 år, skriver AP.

Minst 12 døde

CNN skriver at minst 12 skal være døde i stormen. Lokale myndigheter bekrefter at minst åtte av disse mistet livet i Macau. Mange er savnet i kaoset etter stormen. Flere hundre mennesker skal ha blitt skadet i ulykker forårsaket at Hato, ifølge BBC.

Blant de døde i Macau er en 30 år gammel mann som fikk en vegg over seg, og en 45 år gammel mann som ble truffet av en bil.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver at ytterligere fire personer har mistet livet i naboprovinsen Guangdong.

Uværet er nå nedjustert til en tropisk storm, og det er ventet at den vil svekkes ytterligere når den fortsetter ferden innover Kina.

– Sjokkert over mangelen på forberedelser

Hong Kong satte orkanvarselet til 8, og høynet det senere til maks-kategorien 10. Macau, som ble truffet av stormen like etter, hadde lenge varselet Hato som en storm i kategori 3 på skalaen, i følge Reuters.

– Jeg er sjokkert over den sene varslingen og mangelen på forberedelser før denne superstormen. Innbyggere er i fare og kan ikke vite om hjelpen er på vei, sa Ashley Sutherland-Winch som var i Macau onsdag til Reuters.

Hato ødela leiligheter, og halve Macau mistet tilgang på strøm. Vannsystemene i byen har også fått store skader.

Fasadene på flere bygninger har blitt revet ned av Hatos mektige vindkast.

Slik så en av gatene i Macau ut onsdag:

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder