REDDET: Den fem dager gamle gutten og hans tvillingbror var to av de 6500 menneskene som ble reddet i Middelhavet mandag. Her i armene til Oslo-legen Pierric Vachaud. Foto: COURTNEY BERCAN / Leger Uten Grenser

Fem dager gammel baby reddet i Middelhavet: – Han virket utrolig trist

Her holder Oslo-legen Pierre Vachaud den nyfødte gutten som sammen med sin tvillingbror akkurat har blitt reddet i Middelhavet.

Artikkelen er over tre år gammel

– Det som rørte meg mest på mandag, var guttens øyne. De var ikke som du forventer av et barns øyne. Han virket utrolig trist og desperat. Det vil jeg bære med meg lenge, sier Vachaud til VG.

To dager tidligere deltok han og mannskapet på Leger Uten Grenser-skipet «Dignity 1» i en stor redningsaksjon i Middelhavet utenfor Libya. De to tvillingbrødrene og deres mor var blant dem som ble reddet.

– Fra en stor trebåt tok vi opp 600–700 folk, blant dem en mor som hadde født tvillinger fem dager tidligere i en leir i Libya. Babyene ble ifølge moren født uten helsetilsyn, fire til seks uker for tidlig, forteller Vachaud.

Barna kom til Norge under flyktningkrisen: Nå forteller de om reisen

– Ekstremt rørende

Den lille familien hadde først blitt plukket opp av den spanske gruppen Proactiva Open Arms, før de ble overført til Leger Uten Grenser-skipet. Da de kom dit, var den ene gutten nedkjølt, moren fikk ikke til å amme ham og han hadde pustevansker.

FØDT PÅ FLUKT: De to tvillingguttene får nå behandling på et sykehus i Palermo på den italienske øya Sicilia. FOTO: Maurizio Bellavia / AP

Tvillingbroren var langt kvikkere.

– Det tok ikke lang tid for oss å vurdere at det hadde vært livsfarlig for dem å bli med oss på en tre dager lang tur til Italia. Vi tok derfor kontakt med et koordinasjonssenter i Roma som ordnet overføring til en annen redningsbåt som hadde helikopter. Barna og moren ble overført til dem, og siden har vi fått beskjed at de ligger på barneintensiven på et sykehus i Sicilia. Beskjeden vi fikk i går, er at de er stabile, sier han.

Mannskapet på «Dignity 1» bidro til å redde rundt 3000 personer til sammen på mandag. De ble funnet i rundt 20 båter, laget av gummi og tre, ifølge legen.

– Situasjonen var dramatisk og ekstremt rørende, forteller Vachaud, som til vanlig jobber på Stovner helsesenter i Oslo.

Debattinnlegg: Vi har mislyktes i å ta tak i årsakene til flyktningkrisen

Travleste dag på flere år

Menneskene som oppholdt seg i trebåten der tvillingguttene ble funnet, var eksponert for både sol og vind. De hadde heller ikke mat eller vann, får nyhetsbyrået AP opplyst av en feltkoordinator på «Dignity 1».

Vachaud mener at det store antallet migranter som ble reddet denne dagen, viser hvor desperate mange er etter å komme seg i sikkerhet i Europa. Den fem dager gamle gutten som trengte akutt helsehjelp, gjorde særlig inntrykk.

Les også: Asylmottak åpnet i sommer – må stenge i desember

OVERLEVDE: Tvillingguttenes mor, 26 år gamle Tesfamamrim Merhawit, avbildet i sengen på sykehuset i Palermo. Foto: Maurizio Bellavia / AP

Bildet som rørte en verden: – Han hadde blod i øynene

Ifølge NTB var mandag den travleste dagen i Middelhavet mellom Libya og Italia på flere år. I alt 6 500 personer ble reddet, opplyser den italienske kystvakten.

Blant skipene som deltok i redningsaksjonene, var også det norske skipet Siem Pilot.

I en video som Kripos har lagt ut på Twitter, sees en gummibåt full av mennesker. Flere av dem hopper fra gummibåten, svømmer mot skipet og får hjelp til å komme seg om bord.

I alt 1078 personer ble reddet i den åtte timer lange operasjonen. Disse personene er nå fraktet i land til Italia, ifølge Kripos.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger har over 3000 personer enten mistet livet eller fått status som savnet på veien over Middelhavet fra Midtøsten eller Afrika og til Europa så langt i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder